27 °

max 27 ° / min 18 °

Subota

28.09.

27° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pokret penzionera: Dolazimo ispred Ustavnog suda da pitamo za naša prava

Izvor: Pokret penzionera

Ekonomija

Comments 2

Pokret penzionera: Dolazimo ispred Ustavnog suda da pitamo za naša prava

Autor: Antena M

  • Viber

Pokret penzionera Crne Gore obilježava dvije godine od osnivanja i pokretanja protesta koji su se održavali u Bijelom Polju zbog, kako navode, teške ekonomske situacije penzionera, a koji su rezultirali povećanje najnižih penzija u Crnoj Gori.

Kako ističu u saopštenju, danas nakon dvije godine penzioneri se i dalje nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji jer su se cijene za dvije godine utrostručile.

"Pokret penzionera se ovih dana sprema da sa svojim članovima pokreta sa sjevera Crne Gore, odu ispred Ustavnog suda Crne Gore koji preko dvije godine drži u fioci inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona za ostvarivanje prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije, Zakon koji krši Ustavom zagarantovana prava građana i građanki sa sjevera Crne Gore, jer ih je stavio u neravnopravan položaj“, piše u saopštenju koje potpisuje predsjednik Pokreta Svetozar Čabarkapa.

Kako su kazali u ovom pokretu, "tadašnji Zakon koji su predložili na štetu bivših radnika sa sjevera, sadašnji predsjednik države Crne Gore i bivši ministar ekonomije Jakov Milatović, kao i sadašnji predsjednik Vlade i bivši ministar finansija Milojko Spajić, zakon je predvidio samo podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima rudarskometalske industrije i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja, dok za ostala lica koja su bila zaposlena u privrednim društvima u drugim sektorima, a imaju iste uslove, pomenuti zakon nije važio, a što je kršenje Ustava Crne Gore i stavljanje bivših radnika sa sjevera u neravnopravan položaj."

Dakle, kako napominju, zakon ne važi za lica kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u preduzećima u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država, a koja su iz drvoprerađivačkog sektora, građevinskog, tekstilnog, obućarskog i drugih.

NVO Euromost iz Bijelog Polja, NVU Manjinski akcionari AD Gornji Ibar iz Rožaja i NVO Radnik iz Bijelog Polja podnijeli su prije dvije godine Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije jer se ovim Zakonom, kako tvrde, krši Ustavom zagarantovana prava građana i građanki jer ih je stavio u neravnopravan položaj.

17. februara 2022. godine, Ustavni sud je zatražio mišljenje na podnijetu inicijativu od strane Ministarstva za ekonomski razvoj pi na taj zahtjev Ministarstvo je dostavilo svoje mišljenje.

"S obzirom na to da je od tada prošlo dvije godine dana, a Ustavni sud Crne Gore je nekoliko puta ignorisao dopise podnosioca,je razlog da kako su najavili iz ovog pokreta, se okupe ispred Ustavnog suda u Podgorici gdje će zatražiti Odluku od istog", naveli su iz Pokreta penzionera Crne Gore.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Brano Bozovic

Uvazena @Mila K,vas kometar je sasvim dovoljan,na ovo saopstenje tobos udruzenja.Ko zna da procita izmedu redova.

Mila K

Danas vas poslanici-ce sa Spajićem gase, i to sve sa djecom. Urlajte onda koliko god možete i neka budu nove beskorisne litije. Da se malo pokaže beskičmenost.