27 °

max 27 ° / min 18 °

Subota

28.09.

27° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora na strateški važnim pravcima izgradnje energetskih koridora

Izvor: Antena M; Foto: Dragan Tomašević

Ekonomija

Comments 0

Crna Gora na strateški važnim pravcima izgradnje energetskih koridora

Izvor: Mina Business

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o donošenju Detaljnog prostornog plana koridora dalekovoda 2x400 kilovolti (kV) Pljevlja 2-Bajina Bašta, za dionicu na teritoriji Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju ministarstava prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i energetike, navodi se da se Crna Gora nalazi na strateški važnim pravcima izgradnje energetskih koridora prema Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj, Italiji i Albaniji.

“Planirano je da Crna Gora u budućnosti postane dio transevropskih energetskih mreža koje se koriste za povećanje energetske razmjene između država članica Evropske unije (EU). Cilj EU je da države u okviru zajednice što prije uspostave interkonekcijske kapacitete”, navodi se u saopštenju.

Sekcija Transbalkanskog koridora koja prolazi kroz Crnu Goru obuhvata dalekovod 400 kV Lastva – Pljevlja, uključujući i trafostanicu Lastva, kao i dalekovod Pljevlja – Bajina Bašta.

Kao dio Transbalkanskog koridora, ovi projekti su, u izradi desetogodišnjeg plana razvoja mreže ENTSO-E (TYNDP), uvršteni u listu projekata od pan-evropskog značaja.

Planirano je da se ukupan projekat regionalne interkonekcije 400 kV odvija u dvije faze, tokom kojih će se Crna Gora, Srbija i BiH povezati dvostrukim dalekovodima 400 kV.

Izgradnja dalekovoda Pljevlja 2-Bajina Bašta je predviđena u prvoj fazi.

“Finansiranje Transbalkanskog koridora - sekcija Crna Gora, finasiraće se kombinacijom sopstvenih finansijskih sredstava Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), kreditnih aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i ravoj (EBRD) i Njemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i sredstvima koje je u okviru Berlinskog procesa na Samitu Zapadnobalkanske šestorke, održanom u Beču 2015. godine, dodijelila Evropska komisija, a za čiju je realizaciju ovlašćena KfW”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR