24 °

max 26 ° / min 18 °

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Uplivi partikularnih partijskih interesa i prakse neracionalnog zapošljavanja i dalje prisutni

Izvor: Kabinet predsjednika

Ekonomija

Comments 2

Milatović: Uplivi partikularnih partijskih interesa i prakse neracionalnog zapošljavanja i dalje prisutni

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

U mnogim državnim preduzećima u Crnoj Gori se već decenijama unazad ne upravlja na efikasan i transparentan način, saopštio je crnogorski predsjednik, Jakov Milatović, i dodao da su uplivi partikularnih partijskih interesa i prakse neracionalnog zapošljavanja i dalje prisutni.

“Kada se na to doda često nedovoljna kompetentnost partijski raspoređenog kadra, onda dobijamo značajno ugroženi potencijal ovih preduzeća da doprinesu ekonomskom razvoju naše zemlje i pružanju kvalitetnih javnih usluga”, rekao je Milatović na panelu Korporativno upravljanje u državnim preduzećima u Crnoj Gori, koji se organizuje u okviru formata Razgovor sa Predsjednikom.

On je saopštio da je korporativno upravljanje u državnim preduzećima jedna veoma važna tema.

“Jačanje integriteta u državnim kompanijama i njihova nezavisnost su jedan od prioriteta kada su u pitanju javne politike svuda u svijetu, pa i na našim prostorima”, naveo je Milatović otvarajući panel.

O značaju državnih preduzeća u Crnoj Gori, kako je rekao, nije potrebno posebno govoriti.

“Dovoljno je reći da upravljaju imovinom čija je vrijednost ekvivalentna godišnjem bruto domaćem proizvodu zemlje, kao i da naša zemlja ima najveće učešće državnih preduzeća u ekonomiji u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope”, dodao je Milatović.

Prema njegovim riječima, već dugo se u Crnoj Gori ne vodi ili samo deklarativno vodi računa o troškovima po javne finansije i neželjenim učincima loše raspodijeljenih sredstava usljed zloupotreba u državnim preduzećima.

Na ovaj način se, iznova i sistemski, narušava povjerenje građana u javne institucije.

“Sva relevantna istraživanja koja sprovode međunarodne organizacije, poput Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ali i brojne regionalne i domaće organizacije i institucije, pokazuju da su državna preduzeća naročito izložena riziku od zloupotrebe i korupcije”, dodao je Milatović.

On je saopštio da je državno vlasništvo koncentrisano u visokorizičnim sektorima, poput prerađivačke industrije, energetike i infrastrukture, u kojima se putem vrijednih koncesija i krupnih projekata javnih nabavki, javni i privatni sektor prepliću.

“Zato se u svim izvještajima, uvijek i bez izuzetka, sugeriše da su za djelotvorno smanjivanje rizika od zloupotrebe u državnim preduzećima neophodne dvije stvari - odgovorno državno vlasništvo i dobro korporativno upravljanje”, rekao je Milatović.

On je naveo da smo svjedoci da u našem sistemu možemo govoriti ili o nepostojanju korporativnog upravljanja kakvo poznaju razvijene ekonomije, ili o njegovoj lošoj kopiji.

“Da bi napravili otklon od starih praksi kojima svjedočimo i danas, od ključnog značaja je da prepoznamo potrebu za suštinskim reformama u upravljanju državnim preduzećima, kako bi se osigurala njihova efikasnost i održivost”, kazao je Milatović.

On smatra da je upravo današnji panel jedan od koraka ka ovom cilju.

“Zadovoljstvo mi je što ćemo imati priliku da čujemo, siguran sam, stručnu i zanimljivu diskusiju respektabilnih stručnjaka koji prate ovu oblast iz različitih uglova - akademskog, nevladinog i ugla privatnog sektora”, rekao je Milatović i dodao da planira da, u periodu koji slijedi, i sam da doprinos ovoj važnoj temi.

Zato će institucija Predsjednika Crne Gore uputiti Inicijativu o dobrom upravljanju u državnim preduzećima svim relevantnim činiocima sistema u čijoj nadležnosti je unapređenje i kontrola rada državnih preduzeća, uključujući i poslanike u Skupštini.

“Mišljenja sam da je u ovoj, kao i u mnogim drugim oblastima, našem društvu potrebna korjenita reforma. Taj proces može početi već danas, otklonom od postojećih loših praksi, kao i odgovornošću donosilaca odluka i transparentnošću procesa. Jer se samo na taj način može istinski ići naprijed ka jačanju naše ekonomije i društva u cjelini”, zaključio je Milatović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Cijenjeni naš divni g-dine Kotri, predsjednik CG je prepoznao slabost svih političara samoubijenog avgusta 2020e. Ali je u decembru 2023e predložio štetočinu za CB CG. Dok taj problem ne krene da rješava zbog stabilnosti crnogorske ekonomije, ni jedna ovakva ozbiljna agenda ne treba da mu se prihvati.

Branko Kotri

Branko Kotri Petnaestak puta sam se o ovim problemima oglašavao na vašem potralu (ponešto prenosili i drugi). Niko ni u nos! Danas je stigla potvrda da sam bio u pravu i laknulo mi je. Hvala prdsjedniku! Kako će na ovo sada reagovati inspekcije, komisije, agencije, pravosuđe... Test za sve!