24 °

max 26 ° / min 18 °

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nove vještine za zelenu i digitalnu tranziciju

Ekonomija

Comments 0

Nove vještine za zelenu i digitalnu tranziciju

Izvor: Mina Business

Autor: Antena M

  • Viber

Privredna komora (PKCG) postala je partner na projektu SKYLA, koji se implementira u okviru programa Interreg Europe na kojem su prvi put pravo učešća imale institucije i organizacije iz Crne Gore.

Iz PKCG su saoštili da projekat SKYLA – ekosistemi vještina pametne specijalizacije za dvostruku tranziciju, za cilj ima sprovođenje promjena u profilima vještina stanovnika evropskih država koje se suočavaju sa zelenom i digitalnom tranzicijom.

„Zbog toga, donosioci politika moraju predvidjeti trendove na tržištu rada i naći rješenja za nepodudarnosti u vještinama u odnosu na zelenu tranziciju, uz prilagođavanje strategijama pametne specijalizacije”, navodi se u saopštenju.

Aktivnostima projekta nastojaće se prevazići trenutna ograničenja u ulozi stručnog obrazovanja i obuke u inovacionim ekosistemima.

Kao jedan od partnera u projektu SKYLA, PKCG će kroz kroz razmjenu iskustava sa partnerima iz različitih regiona Evrope, raditi na jačanju kapaciteta za kreiranje, upravljanje odnosno sprovođenje politika regionalnog razvoja.

Predstavnik Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG, koji je član projektnog tima tog projekta, Vuko Jovanović, rekao je da se Crna Gora u posljednjih nekoliko godina suočava sa konstantnim promjenama na tržištu rada, a potreba za kvalifikovanom radnom snagom sve je veća.

Prema njegovim riječima, zbog brzih promjena na našem tržištu rada, postalo je izazovno adekvatno predvidjeti trend vještina, kao i obezbijediti neophodnu radnu snagu koja je dobro obučena i sa potrebnim vještinama da odgovori na zahtjeve tržišta.

“Zbog toga kontinuirano radimo na unapređivanju saradnje i veza između privrede i pružalaca stručnog obrazovanja. SKYLA projekat ima ova pitanja u srži svojih ciljeva i kao takav je odlična prilika za nas da razmijenimo iskustva i prikupimo znanja koja bi nam mogla pomoći u daljem razvoju i poboljšanju mehanizama za suočavanje sa ovim izazovima“, dodao je Jovanović.

SKYLA partnerstvo, zastupljeno je u Toskani, Podlaskom vojvodstvu, Skani, Sofiji, Fingalu, Provansi-Alpi-Azurnoj obali i Litvaniji, te Crnoj Gori i Lavovskoj oblasti u Ukrajini.

Evropska komisija (EK) je za SKYLA aktivnosti izdvojila budžet od 1,61 milion EUR.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR