24 °

max 26 ° / min 18 °

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EPCG i Njemačka razvojna banka potpisali ugovor o ugradnji osmog agregata u HE Perućica

Izvor: EPCG

Ekonomija

Comments 0

EPCG i Njemačka razvojna banka potpisali ugovor o ugradnji osmog agregata u HE Perućica

Autor: Antena M

  • Viber

Predstavnici EPCG i Njemačke razvojne banke (KfW) potpisali su danas Ugovor o kreditu, vrijedan 40 miliona eura, čija namjena je finansiranje ugradnje agregata A8 u HE “Perućica” u okviru treće faze Projekta rekonstrukcije i dogradnje tog hidroenergetskog objekta. 

Kako je saopšteno iz EPCG, kredit je obezbijeđen novim instrumentom koji je rezultat saradnje Evropske komisije i KfW-a, EFSD + garancijom (European Fund for Sustainable Development Plus), što je novost čak i za regionalne prilike.

Rok otplate kredita je 15 godina sa uključenim grejs periodom od pet godina.

"Ugradnja dodatnog, osmog agregata u HE Perućica samo je jedna od aktivnosti u procesu ozelenjavanja proizvodnog portfolija EPCG, odnosno dekarbonizacije crnogorskog elektroenergetskog sektora. Na ovaj način EPCG daje puni doprinos procesu dekarbonizacije, koji podrazumijeva izgradnju karbonski neutralnih izvora energije, poštovanje savremenih standarda u oblasti zaštite životne sredine i unapređenje konkurentnosti što je težnja svake odgovorne kompanije", navodi s eu saopštenju kompanije. 

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, istakao je zadovoljstvo činjenicom da je nastavljena veoma plodotvorna saradnja sa KfW-om.

“Drago nam je što smo, potpisivanjem ovog ugovora, pružili ozbiljan doprinos razvoju ovog postrojenja. Radi se o jednom veoma povoljnom aranžmanu, a prvi je takav koji nije izdat s državnom, nego s EFSD+ garancijom, što dovoljno govori o tome da nas međunarodni faktor doživljava kao kredibilnog partnera. Ova priča je važna i u širem smislu, jer potvrđuje naša nastojanja da djelujemo u pravcu dekarbonizacije”, naveo je Bulatović.

Direktor KfW za Jugoistočnu Evropu i Tursku, Pablo Obrador, rekao je da potpisivanje ugovora potvrđuje da je saradnja između EPCG i KfW u minule dvije decenije bila veoma uspješna.

“Ovo je posljednji od tri kredita koji je KfW obezbijedila za modernizaciju Perućice, a ulaganja u sklopu zajedničkih aranžmana za ovo postrojenje, uključujući ovaj ugovor, premašuju 83 miliona eura, što ukazuje na ozbiljan nivo saradnje, naročito ako se ima u vidu napredak u vidu EFSD+ garancija", naglasio je Obrador.

Ministar energetike, prof. dr Saša Mujović, kazao je da uspjeha u energetici nema bez vizije i strategije.

“Energetika ne trpi improvizacije, a elektrane poput Perućice i Pive mogla je izgraditi samo snažna država, s jasnim razvojnim ciljevima. Našu generaciju je zapala čast da nastavi putem prethodnika, da osavremeni i unaprijedi njihov rad. Modernizacija Perućice je naročito važna u kontekstu potrebe za stabilnim izvorom energije, a puni značaj ovog projekta će doći do izražaja nakon provođenja voda rijeke Zete u akumulacije", zaključio je Mujović.

Postojeći dovodni sistem, mašinska hala i razvodno postrojenje 110KV mogu podržati krajnju fazu izgradnje HE “Perućica” kojom je predviđena ugradnja osmog agregata instalisane snage 58,5 MW, dodaje se u saopštenju. 

"Time će se nominalna snaga naše najstarije velike elektrane sa 307 podići na 365,5 MW. Predviđeno je da budući agregat A8, zajedno sa agregatima A6 i A7, bude priključen na treći cjevovod pod pritiskom, koji je projektovan za propuštanje cijelog protoka od 3 x 12,75 m3/s.

Pored finansijske podrške, u vidu kreditnih sredstava, EPCG će biti na raspolaganju i tehnička podrška u aktivnostima od značaja za njenu transformaciju u zelenu tržišno orjentisanu kompaniju.

Međunarodni tender za odabir izvođača radova na fabrikaciji, isporuci, montaži i puštanju u rad agregata A8 biće objavljen u oktobru ove godine. Puštanje u rad osmog agregata planirano je za 2027. Podsjećamo da je EPCG sa CGES-om, u aprilu, potpisala Ugovor o priključenju na prenosni sistem", zaključuju iz EPCG. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR