16 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković sa Servadeijem: Adekvatno ćemo budžetirati potrebe djece

Ekonomija

Comments 0

Vuković sa Servadeijem: Adekvatno ćemo budžetirati potrebe djece

Autor: Antena M

  • Viber

Potrebe djece i unapređenje kvaliteta njihovog života, zaštite i odrastanja, treba da budu adekvatno prepoznate, tako će poseban fokus u izradi budžeta za 2025. godinu biti na tzv. dječijem budžetu“ saopšteno je prilikom sastanka ministra finansija Novice Vukovića i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mikelea Servadeija. 

Vuković je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, naglasio da adekvatno budžetiranje podrazumijeva međusektorski pristup, a Ministarstvo finansija na važnost javnih finansija po mjeri djeteta ukazaće budžetskim jedinicama u fazi pripreme i dijaloga koji je započet sa budžetskim korisnicima u cilju izrade budžeta za narednu godinu.

“Ključno je da su djeca prioritet za Vladu i da ona ulaže sredstva iz državnog budžeta u kvalitetne servise za njih i njihove porodice. UNICEF je spreman da pruži ekspertsku podršku iz oblasti javnih finansija za djecu kako bi budžet Crne Gore za iduću godinu uzeo u obzir potrebe najugroženije djece, mladih i porodica širom Crne Gore. To će ubrzati napredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU“, poručio je Servadei.

On je dodao i da je bitno da se istovremeno dovoljno sredstava iz državnog budžeta uloži u finansiranje Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori (MIKS) tokom 2025. godine. Radi se o međunarodnom istraživanju domaćinstava koje je UNICEF razvio tokom 1990-tih godina. Ono pruža ključne podatke o situaciji djece i žena u zemlji, koji su dopuna popisu i nevjerovatno su korisni da bi se na osnovu njih kroz razne intervencije zaista stiglo do najugroženijih, kao i da bi se analizirale razne vrste siromaštva s kojma se djeca suočavaju.

Servadei je ukazao i na potrebu da se podrži razvoj budžeta za novu krovnu Strategiju o pravima djeteta.

Na sastanku je saopšteno da će Planom rasta za Zapadni Balkan, naročito biti prepoznati projekti iz oblasti prosvjete, energetike i zdravstva, gdje je kao jedan od prioriteta istaknuta i rekonstrukcija bolnice u Bijelom Polju.

Tokom Vuković je zahvalio Servadeiu, na kontinuiranoj podršci koju UNICEF pruža Crnoj Gori, istakavši očekivanje da će se sadržajan dijalog nastaviti i dodatno unaprijediti u periodu njihovih mandata.

Ovo je prvi sastanak ministra Vukovića sa saradnicima i gospodina Servadeia, koji je nakon dugogodišnjeg međunarodnog iskustva u UNICEF-u, drugim agencijama UN-a i nevladinim organizacijama, u avgustu imenovan za šefa predstavništva  UNICEF-a u Crnoj Gori.

Sastanku su prisutvovale i Sabina Žunić, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i državne sekretarke u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, Milica Adžić i Jovana Nišavić.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR