15 °

max 21 ° / min 15 °

Subota

19.10.

21° / 15°

Nedjelja

20.10.

22° / 15°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

20° / 15°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na 53. sjednici Vlade usvojeni protokoli o zaduženju i projektima

Izvor: Vlada Crne Gore

Ekonomija

Comments 0

Na 53. sjednici Vlade usvojeni protokoli o zaduženju i projektima

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore na 53. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, donijela je niz značajnih odluka o upravljanju lokalnim dugovima i zaduženju, uključujući usvajanje protokola za otplatu transfernih zajmova opštinama, kao i kreditne aranžmane sa OPEC Fondom, Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Ove odluke, koje obuhvataju projekte unapređenja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, imaju za cilj jačanje fiskalne održivosti, poboljšanje infrastrukture i podršku ekonomskim reformama u zemlji.

Vlada je prihvatila Informaciju o stanju duga jedinica lokalne samouprave po osnovu transfernih zajmova, koji iznosi 24,6 miliona eura. Usvojeni Nacrt Protokola o izmirenju obaveza s opštinama Bar, Herceg Novi, Ulcinj, Rožaje, Danilovgrad i Prijestonica Cetinje definira dinamički plan otplate koji će osigurati fiskalnu stabilnost ovih opština.

Takođe, usvojena je Informacija o kreditiranju Zajma za razvojne politike sa OPEC Fondom za međunarodni razvoj, čiji će iznos iznositi 50 miliona eura uz desetogodišnji rok otplate i grejs period od 18 meseci. Ovim aranžmanom, zajedno sa prethodnim kreditima od Svjetske banke i Francuske agencije za razvoj, ukupno će biti obezbijeđeno 180 miliona eura za podršku ekonomskim reformama.

Vlada je odobrila i kredit od 20 miliona eura za projekat unapređenja energetske efikasnosti u obrazovnim objektima, uz ukupnu vrijednost projekta od 24 miliona eura, gdje će 4 miliona eura biti osigurano iz donacija. Projekat uključuje energetske revizije i unapređenja u 24 obrazovne zgrade širom Crne Gore.

U cilju jačanja fiskalne održivosti, usvojena su i dva važna ugovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za projekte u oblasti dekarbonizacije energetskog sektora i poboljšanja javnih objekata, sa ukupnom vrijednošću od 33,8 miliona eura.

Pored toga, Vlada je obezbijedila i finansijska sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kolašinu, čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 12 miliona eura.

Usvojena su i dva nacrta izmjena urbanističkih planova za projekte hotela „Galeb“ u Ulcinju i za lokaciju „Kalardovo – Ostrvo cvijeća – Brdišta“ u Tivtu, s ciljem unapređenja turističke infrastrukture.

Vlada je takođe zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da u što kraćem roku pripremi predlog odluke o jačanju kapaciteta Specijalnog državnog tužilaštva. Ove odluke imaju za cilj poboljšanje efikasnosti državnih institucija i ekonomskih projekata, te dalji razvoj Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR