11 °

max 21 ° / min 11 °

Utorak

22.10.

21° / 11°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 12°

Petak

25.10.

20° / 15°

Subota

26.10.

20° / 14°

Nedjelja

27.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DRI: Brojne nepravilnosti u poslovanju PES-a – prekršili više zakona, plaćali sa posebnih žiro računa, problemi i sa porezima

Ekonomija

Comments 2

DRI: Brojne nepravilnosti u poslovanju PES-a – prekršili više zakona, plaćali sa posebnih žiro računa, problemi i sa porezima

Autor: Antena M

  • Viber

Državna revizorska institucija (DRI) je objavila izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Pokreta Evropa sad (PES) za 2023. godinu. Iako je finansijski izvještaj ocijenjen pozitivno, revizijom pravilnosti poslovanja utvrđeno je više ozbiljnih nepravilnosti, koje su rezultirale negativnim mišljenjem nadležnog kolegijuma DRI.

Revizija je sprovedena u skladu sa Zakonom o Državnoj revizorskoj instituciji i drugim relevantnim pravnim okvirima, a konačni izvještaj je usvojen nakon sjednice održane 17. oktobra 2024. godine. Iako su finansijski izvještaji PES-a ij kao objektivni i fer, poslovanje je ocijenjeno kao nepravilno i neusklađeno s brojnim zakonima i pravilnicima.

Nedostatak programa rada i kašnjenje u izvještavanju

Jedan od ključnih nedostataka koji je utvrđen tokom revizije odnosi se na činjenicu da PES nije donio program rada za 2023. godinu, što je u suprotnosti sa članom 49 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ovaj propust je značajan jer zakon jasno nalaže da politički subjekti moraju imati usvojen plan rada do kraja tekuće godine za narednu.

Dalje, revizija je otkrila da je PES kasnio 14 dana sa predajom Izvještaja o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju za Predsjednika Crne Gore, što je direktno kršenje člana 50 Zakona o finansiranju političkih subjekata. Zakon propisuje da je politički subjekt dužan da podnese ovaj izvještaj u roku od 30 dana nakon završetka izbora, ali je PES to učinio tek 17. maja 2023. godine, elektronskim putem.

Nepravilnosti u evidentiranju i trošenju sredstava

Revizija je otkrila ozbiljne nepravilnosti u vođenju računa o prihodima i rashodima PES-a. Evidencija prihoda i rashoda koji se odnose na redovno poslovanje i izborne kampanje nije bila precizna, što je u suprotnosti sa članom 48 Zakona o finansiranju političkih subjekata.

Revizijom je utvrđeno da su podaci iz izvještaja o prihodima, imovini i rashodima političkog subjekta neusklađeni sa evidencijama u Glavnoj knjizi. Na primjer, prihodi za finansiranje izbornih kampanja su u izvještaju iskazani u iznosu od 1.126.873,61€, dok je u Glavnoj knjizi navedena suma od 1.129.097,01€. Slično, rashodi su u izvještaju prikazani kao 1.360.897,00€, dok je u knjigama zabilježen iznos od 1.357.730,33€.

Takođe, PES nije prikazao troškove izbornih kampanja u ukupnom iznosu od 257.186,09€. Na primjer, u izvještaju za predsjedničke izbore nije iskazano najmanje 72.230,73€, dok je za parlamentarne izbore izostavljeno 184.955,36€. Ovi troškovi uključuju isplate preko blagajne za opunomoćene posmatrače, materijalne troškove, naknade fizičkim licima po ugovorima o djelu, troškove zakupa sala i druge izborne aktivnosti.

Plaćanja izvan zakonskih okvira

Jedna od ključnih nepravilnosti je korišćenje sredstava sa posebnih žiro računa, otvorenih za izborne kampanje, za redovno poslovanje PES-a. Prema zakonu, ova sredstva mogu biti korišćena isključivo za troškove izborne kampanje, ali je PES prekršio ovu odredbu. Tako su, sa računa za predsjedničke izbore, plaćeni troškovi u iznosu od 8.018,97€, koji se odnose na ugovore o djelu, smještaj, reprezentaciju i humanitarnu pomoć.

Takođe, sa računa za parlamentarne izbore plaćeni su troškovi u iznosu od 84.681,06€, uključujući reprezentaciju, štampu, reklame, kancelarijski materijal i troškove zakupa. Dodatno, plaćeni su i troškovi iz prethodnih izbornih kampanja u iznosu od 36.234,25€.

Problemi sa porezima i nepoštovanje radnih prava

PES nije pravilno izvršavao obaveze prema Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica. Poreske obaveze u iznosu od 35.914,90€, koje su se odnosile na ugovore o djelu, zakup i troškove korišćenja sopstvenog automobila, nijesu plaćene. Takođe, nije bilo jasno da li su pravilno obračunate naknade za radno-pravni status većine angažovanih lica, jer je DRI otkrila da su obračuni rađeni samo na poreze na lična primanja, dok nije bilo dokaza da su lica bila prijavljena u skladu sa Zakonom o radu.

Utvrđeno je i da PES nije obavještavao Zavod za zapošljavanje o slobodnim radnim mjestima, kao što nalaže Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Takođe, nije donijet Akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, iako je PES imao više od deset zaposlenih, čime je prekršen Zakon o radu.

Isplate bez adekvatne dokumentacije

Jedna od nepravilnosti odnosi se na isplate naknada za korišćenje sopstvenog automobila u službene svrhe. PES je isplatio 44.569,41€ bez prezentovanja pisane saglasnosti o korišćenju automobila u službene svrhe, što je suprotno važećim propisima. Pored toga, po službenim putnim nalozima nijesu sačinjavani izvještaji o službenim putovanjima, što je takođe protivno Uredbi o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

S obzirom na izraženo negativno mišljenje o pravilnosti poslovanja i utvrđene nepravilnosti, DRI je dostavila izvještaj nadležnim odborima Skupštine Crne Gore, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije. PES je dužan da do 17. novembra 2024. godine dostavi Akcioni plan za realizaciju preporuka, dok će do 17. aprila 2025. godine morati podnijeti izvještaj o realizaciji ovih preporuka.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Dike naše i heroji bezakonja. Ovako je ugrožen staž zaposlenih u CG.

Miro ST

Financijske muljaže i PES? Ma dajte, to ne ide u istu rečenicu. Da nije DPS, to će vam sigurno i PES reći…