14 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 14°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DRI: Vjerskim zajednicama isplaćeno 8,75 miliona, negativno mišljenje o usklađenosti finansiranja vjerskih škola

Ekonomija

Comments 7
Sredstva dodjeljivana bez jasno definisanih kriterijuma

DRI: Vjerskim zajednicama isplaćeno 8,75 miliona, negativno mišljenje o usklađenosti finansiranja vjerskih škola

Autor: Antena M

  • Viber

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje o normativnoj uređenosti sistema finansiranja vjerskih zajednica iz budžeta Crne Gore i negativno mišljenje o usklađenosti finansiranja srednjih vjerskih škola sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju za period 2019-2023. godine. Izvještaj o reviziji otkriva brojne nepravilnosti u načinu dodjele i raspodjele sredstava, kao i u normativnom okviru koji reguliše ovu oblast.

Revizijom je utvrđeno da je iz budžeta Crne Gore u tom periodu uplaćeno ukupno 8,75 miliona eura na račune vjerskih zajednica i vjerskih škola. Od tog iznosa, 1,97 miliona eura namijenjeno je direktnom finansiranju vjerskih zajednica, 4,9 miliona eura za finansiranje srednjih vjerskih škola, dok je preostalih 1,87 miliona eura uplaćeno po različitim osnovama, uključujući Zakon o kulturi, grantove iz EU sredstava, odluke Vlade i druge izvore.

Nepravilnosti u finansiranju vjerskih zajednica

U periodu 2019-2020. godine, vjerske zajednice su finansirane na osnovu Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica i Kriterijuma za dodjelu materijalne pomoći vjerskim zajednicama. Ovim kriterijumima bilo je određeno da pojedinačni iznosi pomoći ne mogu premašiti 5.000 eura po zahtjevu, ali nije bilo ograničenja u broju zahtjeva koje jedna zajednica može podnijeti tokom godine. Opravdanost zahtjeva razmatrala je Komisija za dodjelu materijalne pomoći, imenovana od strane ministra, čime je ostavljen značajan prostor za diskreciono odlučivanje.

Od 2021. do 2023. godine, sredstva su dodjeljivana na osnovu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, ali i tada su iznosi dodjeljivani na osnovu diskrecionih odluka resornog ministra, bez jasno definisanih kriterijuma. Ovaj normativni okvir nije osigurao predvidljivost ni pravednost u raspodjeli sredstava, što je DRI ocijenila kao ozbiljan nedostatak. Stoga je DRI izrazila uslovno mišljenje na normativnu uređenost sistema finansiranja vjerskih zajednica, te preporučila Ministarstvu pravde da inicira donošenje odgovarajućih pravnih akata kojima će se jasno utvrditi kriterijumi za dodjelu sredstava, kao i način praćenja i izvještavanja o njihovoj upotrebi.

Nepravilnosti u finansiranju vjerskih škola

Kada je riječ o finansiranju srednjih vjerskih škola, DRI je izrazila negativno mišljenje, utvrdivši da je u periodu 2019-2023. godine isplaćeno 4,9 miliona eura na osnovu zaključaka Vlade, što nije u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. Prema zakonu, srednje vjerske škole koje izvode javno važeće obrazovne programe mogu dobiti sredstva iz budžeta na osnovu ekonomske cijene koštanja obrazovnih programa, broja učenika, koeficijenta programske grupe i drugih relevantnih kriterijuma. Međutim, Ministarstvo prosvjete nije dostavilo potrebnu metodologiju za izračunavanje tih troškova, niti je postupalo u skladu sa zakonskim obavezama.

Sredstva su isplaćivana na osnovu ugovora i aneksa ugovora, a visina iznosa određivana je Vladinim odlukama, bez prethodnog obračuna u skladu sa zakonskim kriterijumima. Ovo je rezultiralo neusklađenošću finansiranja srednjih vjerskih škola sa Opštim zakonom o obrazovanju, zbog čega je DRI preporučila Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da finansiranje ubuduće uskladi sa članovima 138 i 139 ovog zakona.

Primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Od 2021. godine, sistem finansiranja vjerskih zajednica bio je podređen Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Prethodno su se vjerske zajednice finansirale na osnovu Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, što je dovelo do promjene u pristupu i načinu dodjeljivanja sredstava.

Međutim, primjena novog zakona nije eliminisala nepravilnosti u pogledu raspodjele finansijskih sredstava. DRI je utvrdila da su sredstva i dalje dodjeljivana na osnovu diskrecionih odluka resornog ministra pravde, bez jasnih i preciznih kriterijuma za raspodjelu. Ovaj nedostatak preciznih i transparentnih pravila značio je da je sistem finansiranja ostao nepredvidljiv i osjetljiv na potencijalnu zloupotrebu, uprkos novom zakonskom okviru.

Povećan iznos sredstava za vjerske zajednice

U periodu nakon 2020. godine, zabilježen je porast u iznosu sredstava namijenjenih vjerskim zajednicama. Od ukupno 8,75 miliona eura isplaćenih vjerskim zajednicama u periodu 2019-2023, značajan dio tih sredstava (više od polovine) uplaćen je u periodu 2021-2023. Sredstva su dodjeljivana ne samo kroz direktne isplate, već i putem različitih grantova, uključujući i sredstva iz budžetske rezerve i fondova za vanredne situacije, što je otvorilo dodatna pitanja o zakonitosti takvih isplata.

Ovaj porast sredstava nije bio praćen jasnijim procedurama za kontrolu upotrebe dodijeljenih sredstava, što je dovelo do sumnje u način na koji se sredstva koriste i kako se troše. DRI je u više navrata naglasila potrebu za većom kontrolom i transparentnošću u ovom pogledu.

Posebni slučajevi i grantovi

Jedna od posebnih oblasti kritike odnosila se na sredstva koja su dodjeljivana vjerskim zajednicama iz različitih grantova, kao što su grantovi za kulturne projekte i evropski fondovi. DRI je primijetila da je oko 1,87 miliona eura uplaćeno vjerskim zajednicama u okviru ovih specifičnih grantova, ali bez jasnih pravila i bez adekvatne kontrole. Sredstva koja su namijenjena za kulturne projekte ili pomoć u vanrednim situacijama, poput poplava ili zemljotresa, često su korišćena za druge svrhe, što je DRI označila kao ozbiljan problem.

Ovi grantovi su često odobravani mimo osnovnog zakonskog okvira i bez jasnog praćenja njihove realizacije, što je dodatno potkopalo povjerenje u sistem finansiranja vjerskih zajednica.

Ostala sredstva dodijeljena vjerskim zajednicama

Pored direktnog finansiranja vjerskih zajednica i vjerskih škola, na njihove račune uplaćeno je i dodatnih 1,87 miliona eura po različitim osnovama, uključujući sredstva iz Zakona o kulturi, EU grantove, sredstva iz budžetske rezerve i fondove za elementarne nepogode. Ova sredstva su dodjeljivana bez jasno definisanih kriterijuma i mehanizama kontrole, što je još jedna oblast u kojoj DRI zahtijeva poboljšanje.

Zaključci i preporuke DRI

DRI je u izvještaju dala niz preporuka nadležnim ministarstvima. Ministarstvu pravde preporučeno je da inicira donošenje normativnog okvira kojim će se regulisati dodjela sredstava vjerskim zajednicama, uključujući precizno definisanje kriterijuma za dodjelu sredstava i uspostavljanje jasnog sistema praćenja i izvještavanja o upotrebi tih sredstava. Takođe, preporučeno je da Ministarstvo pravde inicira izmjene Pravilnika o jedinstvenoj klasifikaciji računa kako bi se jasno uredilo na kojem budžetskom računu se evidentiraju izdaci za vjerske zajednice.

Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija preporučeno je da uskladi način finansiranja srednjih vjerskih škola sa odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da dostavi potrebnu metodologiju za izračunavanje ekonomske cijene obrazovnih programa, u skladu sa zakonskim normama.

DRI je ukazala i na potrebu veće transparentnosti u klasifikaciji budžetskih izdataka, budući da su sredstva za finansiranje vjerskih zajednica u evidencijama klasifikovana pod izdatke za političke partije, stranke i udruženja, što otežava razumijevanje stvarnih troškova. Ministarstvu pravde je stoga preporučeno da otvori poseban analitički račun za evidentiranje izdataka za vjerske zajednice, kako bi se obezbijedila veća transparentnost i jasnoća u trošenju javnih sredstava. 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

pravnik

@Branka Taj Mijajlo je završio Pravni fakultet u 27. godini sa prosječnom ocjenom 6. O jadu zabavlja prosvjetu sa svojim pravnim tumačenjima (pomagala mu sestra). Sada je u Komisiji za sprovođenje Temeljnog ugovora. On je napravio ovo bezakonje sa školom "Sveti Sava".

Odgovor

@Branka Garantujem da će naći način da se ta sredstva i dalje daju vjerskim školama, samo s druge budžetske pozicije!!!

nevjerovatno

Tolike pare za tuđu crkvu??? Jesmo li mi normalna nacija?! A djeca se liječe sim porukama, plaćamo ljekove i liječenje i kod nas i u inostranstvu... Zemljo, nedođijo, okreni se građanima i pomozi im da normalno prožive svoj vijek, mani se pomaganja onima koji nas urnišu! Ovo se mora hitno mijenjati.