16 °

max 21 ° / min 15 °

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Green Home: Ne žuriti sa izgradnjom II bloka TE Pljevlja!

Ekonomija

Comments 1

Green Home: Ne žuriti sa izgradnjom II bloka TE Pljevlja!

  • Viber
Korišćenje obnovljive energije predstavlja značajan potencijal i izazov za Crnu Goru u smislu obezbijeđenja dugoročnih rezultata i zadovoljenja energetskih potreba, kao i balansa između potreba prirode i ljudi, ocijenili su iz nevladine organizacije  Green Home.

„Orjentacija prema većem korišćenju obnovljivih izvora energije i dekarbonizaciji je trend i u zemljama članicama EU na šta ukazuju i projekcije za period do 2030. i 2050. godine i zatvaranje elektrana na ugalj“, navodi se u saopštenju.

Iz Green Home-a su, povodom aktivnosti usmjerenih na izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, saopštili da se postavlja pitanje kako projekat koji doprinosi povećanju broja prijevremenih smrti ljudi, na bilo koji način može biti projekat od strateške i prioritetne važnosti za državu.

Prema dostupnim podacima za drugi blok TE, kako su naveli, planirana je gradnja rashladnog tornja visine 128 metara, dok je visina postojećeg dimnjaka za prvi blok 252 metra.

„Tehnologija odvođenja gasova posredstvom rashladnog tornja nije prepoznata kao BAT (najbolja dostupna tehnologija) za odvođenje dimnih gasova u dokumentu Evropske komisije iz 2006. godine, a posebno nije preporučljiva za termoelektranu u Pljevljima zbog geografskih karakteristika tog grada i specifičnih klimatskih uslova, obzirom da se pljevaljska kotlina slabo provjetrava i bez dodatnih zagađivača“, naveli su iz Green Home-a.

U Green Home-u smatraju da je jasno da postoje veliki rizici i prijetnje za realizaciju tog projekta.

„Neozbiljan je pristup žurbe sa ovako ozbiljnim projektom kada postoji mnogo nedostataka i neugovorenih detalja sa izvođačem. Škoda Praha je u pismu, koje je nedavno poslala predsjedniku Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), dostavila promjenjene tehničke karakteristike od onih koje su bili predviđene, što znači da iako konačno nijesu definisane odredbe ugovora, potpisivanje ugovora se uveliko najavljuje“, zaključili su iz Green Home-a

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR