Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vlada tvrdi da je drugi blok Termoelektrane isplativ

| Postavio/la: Milena Aprcović

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da je studija Deloita uzela u obzir i najnepovoljnije varijante, odgovarajući na tvrdnje nevladinog sektora da je drugi blok Termoelektrane neisplativ.

Vlada tvrdi da je drugi blok Termoelektrane isplativ

„Sve varijante pokazuju da je projekat isplativ“, navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije.

Predstavnici civilnog sektora su jutros poručili da bi troškovi proizvodnje u Rudniku uglja morali da budu smanjeni, kako bi projekat gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja imao šansu da bude isplativ.

Kako se navodi u saopštenju CEE Bankwatch Network, Mreže za afirmaciju nevladinog sektora  i Green Home-a, troškovi proizvodnje bi trebalo da budu smanjeni sa prošlogodišnjih 24,21 EUR po toni na 17,5 EUR po toni oko 2027. godine, a da nije uopšte sigurno da li će takvo smanjenje stvarno biti realizovano.

“Ako Rudnik uglja nekako uspije da to realizuje, broj zaposlenih bi morao da bude smanjen za pola. Do sada, u javnosti nije predstavljen nikakav plan da se to realizuje na pravedan način”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomije su odgovorili da se studije rade za narednih 40 godina na nivou projekcija.

"Elektroprivreda  i Rudnik uglja Pljevlja su za izradu Studije izvodljivosti drugog bloka TE Pljevlja angažovali renomirane kompanije Deloitte i Fichtner, dok su projekcije cijena struje podaci takođe renomirane kompanije Poyry“, rekli su iz Ministarstva.

Ukoliko MANS, CEE Bankwatch Network i Green Home imaju bolje projekcije, ili bilo kakve, javnost Crne Gore ih, kako su poručili iz Ministarstva, još nije vidjela.

Iz Ministarstva su, u vezi sa troškovima proizvodnje Rudnika uglja, poručili da činjenice demantuju tvrdnje tri NVO.

„Fichtner je, poredeći Rudnik uglja sa rudnicima slične veličine i profilacije, predložio optimalan broj zaposlenih. Koliko će Rudnik uglja imati zaposlenih i da li će oni biti tehnološki višak ili ne, to niti piše u Studiji, niti će bio ko drugi određivati do Rudnik uglja sam“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da će druga faza tokom izgradnje značajno povećati zaposlenost.

 

 

 

Ostavi komentar

0/300