15 °

max 21 ° / min 15 °

Subota

19.10.

21° / 15°

Nedjelja

20.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 15°

Srijeda

23.10.

23° / 14°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Petak

25.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ubiti, izdati, špijati – spisak Crnogoraca u okrugu Nikšićkom kojima je srpski okupator ucijenio glave (1922)

Izvor: Nikšićki komiti, izmasakrirani 1924. od srpskoga okupatora: ILIJA B. LAKIĆEVIĆ, BLAGOJE VUČIĆ, MARKO MILJANIĆ

Istorija

Comments 0

Ubiti, izdati, špijati – spisak Crnogoraca u okrugu Nikšićkom kojima je srpski okupator ucijenio glave (1922)

Autor: Antena M

  • Viber

 

Priredio: Vladimir Jovanović

Pred kraj 1922, četiri godine od Božićnoga ustanka, veliki broj sela u okrugu Nikšićskome, teritorijalno najvećem u Crnoj Gori, i dalje je pod faktičkom kontrolom boraca Za pravo, čast, slobodu i nezavisnost.

 Okupaciono srpsko načelstva okruga Nikšićskog raspisuje i objavljuje na svim javnim mjestima, kao i u štampi, „Ucjenu razbojnika”, sadržaj napisan srpskom ekavicom, a kojim se, citiramo:

 - „preporučuje građanima da će se UCENE ODMAH ISPLAĆIVATI čim se ovom načelstvu javi onaj, koji je nekog od pomenutih hajduka: UBIO, UHVATIO, ili VLASTIMA JAVIO gde se nalazi te je njegovim dokazom hajduk uništen”.

 Drugim riječima, „rešenjem Ministra Unutrašnjih Dela” iz Beograda, kao i mnogo puta nakon 1918, okupator poziva Crnogorce da postanu plaćene ubice svojih sunarodnika, izdajnici i špijuni.

Komiti koje su u području okruga Nikšićskoga krajem 1922. Srbi ucijenili, ili su povećali već postojeće ucjene za njihove glave, bili su iz srezova: Nikšićskog, Velimskog, Šavničkog.

 Objavljujemo cjelokupan i sadržaj i faksimil ovoga okupatorskog javnog vabljenja lakomih i pokvarenih na bratoubistvo i špijanje za krvave dinare iz Beograda — s napomenom: da su mnogi komiti s donjega spiska junački položili svoje živote u borbi sa Srbima i domaćim plaženim izdajnicima, ili su godinama trunuli u srpskim kazamatima za nacionalni ideal obnove nezavisne države Crnogoraca…

 U C J E N A   R A Z B O J N I K A   O K R.   N I K Š I Ć S K O G

 Načelstvo Okruga Nikšićskog tražilo je od Ministaristva Unutrašnjih Dela da se povećaju ucene odmetnicima i hajducima, kako bi se stvorila mogućnost vlastima da ih što pre pozatvaraju.

 Na ovaj predlog povećane su ucene rešenjem Ministra Unutrašnjih Dela J. B. br. 25172 i to:

 - 1) Na 20.00 dinara:

 - Vasko MAROJEVIĆ iz Župe, srez Nikšićski;

 - 2) Na 15.000 dinara:

 - Živku NIKOLIĆU i Iliji KONTIĆU, oba iz Straševine, srez Nikšićski; - Iliji AŠANINU, iz Sirovca, srez Šavnički; - Iliji DAMNJANOVIĆU, iz Broćanca, srez Velimski; - Blagoju VUČIĆU, iz Bajova dola, srez Velimski; - Mihailu VUJINOVIĆU, iz Župe, srez Nikšićski; - Vasu STANOJEVIĆU i Marku NIKOLIĆU, oba iz Nikšića; - Špiru BELADI, iz Glibavca, srez Nikšićski; - Pavlu VUKIĆEVIĆU iz Cerova, srez Nikšićski; - i Nikoli ZAJEVIĆU, iz Ozrinića, srez Nikšićski.

 - 3) na 10.000 dinara:

 - Krstu PEKOVIĆU, iz Kusida, srez Nikšićski; - Đorđiju NIKČEVIĆU, iz Stubice, srez Nikšićski; - Jagošu MUŠIKIĆU, iz Župe, [srez Nikšićski]; - Milosavu i Živku VUKIĆEVIĆIMA, oba iz Cerova, svi iz sreza Nikšićskog; - Radosavu OBRADOVIĆU, iz Tepca, sreza Šavničkog; - Simu KOPRIVICI, iz Koprivica, sreza Velimskog; - Mijušku MRVOŠEVIĆU, iz Glibavca, sreza Nikšićskog; - Milošu KOVAČEVIĆU, iz Žabljaka, sreza Šavničkog; - Đorđu RADOJIČIĆU, iz Stubice, sreza Nikšićskog; - Ivu NIKČEVIĆU, iz Stubice, sreza Nikšićskog; - Mićku i Dragu PEKOVIĆIMA, oba iz Kusida, sreza Nikšićskog; - Dragu NIKČEVIĆU, iz Rastovca, srez Nikšićski; - Novici Gruj. NIKČEVIĆU, i Novici Gor. NIKČEVIĆU, oba iz Kličeva, srez Nikšićski; - Veliši PAVIĆEVIĆU, iz Broćanca, srez Velimski; - i Tomici PEKOVIĆU, iz Kusida, srez Nikšićski.

 - 4) na 5.000 dinara:

 - Stevu, Veljku i Lazu NIKČEVIĆIMA, svi iz Stubice, srez Nikšićski; - Savi SPASOJEVIĆU i Marku RADULOVIĆU, oba iz Ješevca, srez Nikšićski; - Damjanu ADŽIĆU, iz Broćanca, srez Velimski; - Puniši VUJOVIĆU iz Rubeža, srez Nikšićski.

 - Da se ucene sa po 5.000 dinara:

 - Marko ABRAMOVIĆ, iz Lukova, srez Nikšićski; - Milutin ĆETKOVIĆ, Vidak NIKOLIĆ, Milivoje LALATOVIĆ, svi iz Ozrinića; - Šoro SAMARDŽIĆ, iz Kusida, i Savo NIKOLIĆ, iz Ozrinića, svi iz sreza Nikšićskoga; - Pavle RADOJIČIĆ, iz Vitasojevića, srez Nikšićski; - Milinko MAROJEVIĆ, Simeon MIĆOVIĆ i Aleksa KOSTIĆ, svi iz Župe, i Nikodim JANJUŠEVIĆ, iz Ozrinića, svi iz sreza Nikšićskog; - Dragiša MIĆUNOVIĆ, iz Kamenskog, Milan BJELICA, iz Rudina, i Vidak STEVOVIĆ, svi iz sreza Velimskog; - Vidak NIKČEVIĆ, iz Broćanca, srez Velimski; - Vaso ĆETKOVIĆ, iz Ozrinića, srez Nikšićski.

 Preporučuje se građanima da će se ucene odmah isplaćivati čim se ovom načelstvu javi onaj, koji je nekog od pomenutih hajduka: ubio, uhvatio, ili vlastima javio gde se nalazi te je njegovim dokazom hajduk uništen.

 Iz kancelarije Načelstva Okruga Nikšićskog br. 8684.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR