21 °

max 22 ° / min 17 °

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

19° / 16°

Subota

19.10.

19° / 15°

Nedjelja

20.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

18° / 12°

Srijeda

23.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba Aleksandra Leke Mladenovića u Galeriji MSUCG

Izvor: MSUCG

Kultura

Comments 0

Otvorena izložba Aleksandra Leke Mladenovića u Galeriji MSUCG

Autor: Antena M

  • Viber

U Galeriji MSUCG sinoć je otvorena izložba “Overpost Ground Pop” autora Aleksandra Leke Mladenovića.

Na otvaranju su govorili kustoskinja izložbe Milena Durutović i umjetnik Aleksandar Leka Mladenović.

U svom obraćanju Durutović je publici predstavila rad umjetnika ističući da Mladenovićev opus nije samo dijalog sa tradicijom evropske i svjetske umjetnosti, već se oslanja na ikonoklastičku pank estetiku, uz elemente simbolizma, dadaizma, pop-arta i situacionističke teorije.  

“Mladenović svojom umjetnošću istražuje ove odnose, često provocirajući društvene norme, slično načinu na koji supkultura preispituje institucionalizovanu moć i estetiku. Njegov umjetnički jezik oscilira između estetike pobune i suptilne filozofske kritike dok stvara djela koja prelaze okvire klasične grafike i slikarstva i dotiču dublja politička i društvena pitanja”  

 Mladenović je posebnu zahvalnost uputio timu Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.  

„Iskreno se zahvaljujem timu Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore na divnoj saradnji i predanosti u organizaciji ove izložbe. Posebno mi je drago što imam priliku da se prvi put predstavim publici u Podgorici, zbog čega za mene ova izložba ima izuzetan značaj.“

Aleksandar Mladenović Leka rođen je 1967. godine u Beogradu, i jedno je od najistaknutijih imena savremene grafike u regionu. Pored bogatog umjetničkog obrazovanja, koje je stekao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gdje je diplomirao 1991. godine, a magistrirao 1994. godine u klasi profesora Emira Dragulja, Mladenovićev stvaralački put obilježio je rani interes za pank supkulturu. Ovaj buntovni duh estetike pokreta mladih 1970-ih i 1980-ih ostavio je trag na njegovom umjetničkom izrazu, što se posebno osjeća u njegovom kritičkom umjetničkom pristupu društvenim normama i institucijama. Dok je 2014. Godine završavao doktorski rad pod mentorstvom profesora Žarka Smiljanića, fokusirajući se na hibridne grafičke tehnike i savremene umjetničke prakse – Mladenović je nastavio njegovati pank pristup preispitujući granice između tradicionalnog i eksperimentalnog, čime je otvorio nove horizonte u grafici. Od 1999. godine predaje na Grafičkom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti, a od 2016. godine je redovni profesor.  

Izložba će biti otvorena do 10.11.2024. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR