13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Ponovo smo dostojanstveno na stolici izgubljenoj nakon tragične aneksije od Srbije

Politika

Tag Video
Comments 0

Đukanović: Ponovo smo dostojanstveno na stolici izgubljenoj nakon tragične aneksije od Srbije

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber
Poruka iz Pariza

Današnja Crna Gora je čvrsto utemeljena u istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, i svjesnija je nego bilo kada vrijednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata u Parizu.

Kako je rekao, ovo je veliki dan za Francusku, Evropu i progresivni svijet.

"Pariz je danas bio centar mira i nove nade za današnje i buduće generacije. Sve zemlje, neposredni i posredni učesnici Prvog svjetskog rata danas su željeli da se preko svojih predstavnika poklone sjenima svih žrtava stradalih na bilo kojoj strani. Poređenje Evrope i svijeta od prije 100 godina i danas možda je najupečatljivije izraženo kroz jučerašnji susret njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona na mjestu na kojem je potpisano primirje kojim je okončan rat. Ovo dvoje lidera zemalja tadašnjih ključnih aktera rata su otkrili spomen ploču nad kojom su potvrdili vijednosti njemačko francuskog pomirenja u funkciji mira i u funkciji Evrope. Na tom istom mjestu još uvijek postoji spomen ploča iz Prvog svjetskog rata na kojoj je zapisano da je 11.novembra 1918. tu umro kriminalni ponos njemačke imperije. Takođe, treba kazati, da je na tom mjestu Hitler 22. juna 1940. primorao Francusku na predaju. Ove činjenice rekao bih više od bilo kojih riječi govore o grandioznosti današnjeg događaja u Parizu", smatra predsjednik.

Kako je rekao, današnji dan je svakako veliki i za Crnu Goru.

"Jer evo nas opet, kao nezavisna i suverena država, na svom dostojanstvenom mjestu, ravnopravno među evropskim i svjetskim partnerima u onom gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna, nakon što smo kao zemlja pobjednica izašli iz Prvog svjetskog rata i naravno nakon tragične aneksije od strane Srbije zbog koje je kraljevina Crne Gore upravo i ušla u taj rat. Vjerujem da i ove činjenice, bolje od nekih drugih riječi, govore o grandioznom podvigu koji su ostvarile sve generacije Crne Gore u ovih 100 godina, podižući Crnu Goru iz pepela, i obezbjeđujući joj istorijski zasluženo mjesto na evropskoj i svjetskoj pozornici. Današnja Crna Gora je čvrsto utemeljena u istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, svjesnija nego bilo kada vrijednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije. Upravo je sa tog temelja spremna da pravi sljedeće korake u saradnji unutar regiona, na evropskoj i svjetskoj sceni, a sve u cilju stvaranja dodatnih vrijednosti, za državu i njene građane", rekao je Đukanović.

Kako je rekao, fokusirani smo na dalji svestrani razvoj naše zemlje.

"Na unaprijeđenje kvaliteta života svakog našeg građanina i vjerujem da na ovom temelju i sa ovim naučenim lekcijama današanja Crna Gora može u bliskoj budućbosti dosegnuti te vrijednosti", zaključio je Đukanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR