12 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obilježen Dan Prijestonice: "Ima događaja za sjećanje, i onih što vesele i što srce paraju"

Politika

Comments 0

Obilježen Dan Prijestonice: "Ima događaja za sjećanje, i onih što vesele i što srce paraju"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Svečanom sjednicom cetinjske Skupštine u Vladinom domu danas je obilježen Dan Prijestonice Cetinje.

Kako je navedeno u saopštenju, tokom svečanosti goste su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan i predsjednica Skupštine Prijestonice Maja Ćetković, a dodijeljene su i studentske nagrade grada.

Kašćelan je, obraćajući se brojnim zvanicama, istakao da Cetinje i Crne Gora imaju datume za sjećanje.

''I onih što vesele, a i onih što srce paraju. Imali smo mi dosta korotne boje u našoj istoriji, ali se junačka žrtva nikada u crno nije bojila. Pa i onda kada se ognjište gasilo i kada se junaku za grob nije znalo. Tako i ovaj dan, kada obilježavamo oslobođenje Prijestonice, nema notu tugovanke, već ponosa na heroje i heroine, koji su živote položili štiteći temeljne vrijednosti ljudske civilizacije – čovjeka i njegovu slobodu. Na tim slobodarskim stremljenjima i univerzalnim antifašističkim porukama gradimo i razvijamo naš grad, kao mjesto za život u harmoniji sa sobom i drugima, kao ekonomski prosperitetnu i univerzitetsku sredinu, čiji potencijal tek treba da se ostvari u punom kapacitetu'' naveo je Kašćelan.

Kako je dodao, u vremenu između dva praznika Prijestonica Cetinje započela je proces finansijske konsolidacije, koja bi trebalo da niveliše jaz između postojećih prihoda, prispjelih obaveza i dugova.

''Pokrenute su mjere štednje i racionalizacije na svim nivoima. Uprava Prijestonice je uz saglasnost Skupštine Prijestonice Cetinje refinansirala postojeće kredite, obezbjeđujući povoljnije kamatne stope. Razlika u iznosu između stare i refinansirane rate za kredite na godišnjem nivou obezbjeđuje značajna sredstva koja će biti iskorišćena za plaćanje poreza i doprinosa i dijela obaveza iz ranijeg perioda.  Intenzivno smo radili na stvaranju uslova za nove investicije i privlačenje novih investitora. Formiran je radni tim koji će raditi na implementaciji podsticajnih mjera, a kako bismo dobili što bolje rezultate njegovi članovi su, osim službenika lokalne samouprave, i predstavnici svih političkih partija, Ministarstva ekonomije i Privredne komore Crne Gore''- saopštio je Kašćelan.

Primjena Zakona o Prijestonici, kako je dodao, već daje konkretne rezultate kroz realizaciju kapitalnih projekata.

''Završena je sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka, vrijedna 580.000 EUR, kao i objekta Biznis inkubatora za šta smo ove godine potrošili 360.000 EUR. U aprilu je počela gradnja Gradskog stadiona, najveće kapitalne investicije u gradu, a do sada je utrošeno više od 1,0 mil EUR. Radilo se i na seoskoj putnoj infrastrukturi, a u gradu na sanaciji i gradnji novih saobraćajnica. Da bi procenat realizacije projekata bio što veći sa Direkcijom javnih radova zaključili smo protokole, koji nam omogućavaju preusmjeravanje novca i, između ostalog, grupisanje takozvanih “sitnih” projekata u jedan veliki za unapredjenje lokalnih nekategorisanih puteva, za koji je opredijeljeno 690.000 €. Tender je završen i proglašen prvorangirani ponuđač, a nakon okončanja redovne tenderske procedure, očekujemo da ćemo brzo izvođača uvesti u radove. Radimo intenzivno i na tehničkoj dokumentaciji, kako bismo se što bolje spremili za realizaciju projekata u 2019''- naveo je on.

Ova, 74. godišnica oslobođenja Cetinja, kako je zaključio, po svemu je znakovita, jer pada u vrijeme obilježavanja značajnih datuma u istoriji Evrope i svijeta, a naročito Crne Gore.

''U godini smo obilježavanja 140. godišnjice Berlinskog kongresa na kojem je potvrđena državna samostalnost Crne Gore, kao i vijeka od završetka Prvog svjetskog rata iz kojeg je Crna Gora izašla kao pobjednica. Ove, kao i tekovine narodnooslobodilačkog rata, obavezuju nas na duboko poštovanje prema sopstvenoj istoriji, a prije svega prema sopstvenoj državi i stotinama i hiljadama naših sunarodnika koji su položili živote braneći slobodu. U tom smislu je i obnova državne nezavisnosti 2006. godine i uspješnost u realizaciji unutrašnjih i spoljno-političkih prioriteta, najbolji pokazatelj da smo dostojni svojih predaka. Ponosni na svoj grad, na njegovu istoriju, tradiciju, ljepotu, na ovaj dan, nastavljamo da ispunjavamo zalog oslobodilaca Prijestonice da gradimo Cetinje kao prosperitetno mjesto''- poručio je Kašćelan.

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Maja Ćetković pozdravila je goste i pročitala čestitku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Nakon toga, naglasila je da je divno biti danas u Domu Slobode, ''da zajednički proslavimo Dan oslobođenja prijestonog grada Slobode, dan kada su 1994, razbivši njemačke i Đurišićeve jedinice, nakon višednevnih borbi, u svoj glavni grad, ušli borci X crnogorske brigade NOVJ.''

''Sloboda i ime izgubljeni onoga novembra po okončanju Velikog rata 1918. pred “širom zatvorenih očima” Savezničkih sila pobjednica vaskrsli su i nanovo plaćeni u novom svjetskom sukobu, nažalost, još većem i krvavijem, kad se u istom stroju saveznika, još većeg pregnuća ali i bolje ratne i poratne sreće, našla i Crna Gora, po Žiskar D Estenu – “najsjajnija zvijezda slobodarskog neba u Drugom svjetskom ratu”.

Njena Prijestonica – izviiskra Ustanka i fenomen sa kojim joj je sudbina zadnjih pola milenijuma njene vječnosti neraskidivo i ujedno upletena, darovao je tom neugasivom sjaju preko 1.200 boraca palih širom Jugoslavije, 293 Spomenice, dok je od 22.000 stanovnika sreza cetinjskog, bezmalo 5.000 pod oružjem ili na drugi način uzelo učešća u NOB-u''- kazala je ona.

Kašćelan uručio je studentske nagrade Sari Stijović, studentkinji treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti, Bojani Pržić, studentkinji četvrte godine Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Lani Bulatović, studentkinji treće godine Fakulteta likovnih umjetnosti i Bojanu Ćumoroviću, studentu treće godine Muzičke akademije.

Delegacija Skupštine Prijestonice Cetinje, Prijestonice Cetinje i Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položile su jutros vijence na spomen kosturnicu i na spomenik palim borcima ispred Vlaške crkve.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR