15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Rezultati Vlade nikada neće biti povod za bilo kakvo zaustavljanje procesa pristupanja

Politika

Comments 0

Marković: Rezultati Vlade nikada neće biti povod za bilo kakvo zaustavljanje procesa pristupanja

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Rezultati Vlade nikada neće biti povod za bilo kakvo zaustavljanje procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), a trenutni izazovi i promišljanja u okviru Unije ne utiču na njenu posvećenost nastavku reformi, poručio je premijer Duško Marković.

On je u Parlamentu odgovarao na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, koji je ukazao da se nagovještava novi pristup EU pregovorima o pristupanju, koji će, prema njegovim riječima, smanjiti prostor za simuliranje reformi, postrožiti kriterijume i zahtjeve kako bi više koristi od procesa imali građani, a ne najčešće neiskrene, politicke elite koje ga vode.

Marković je, govoreći o nagovještajima i eventualno novom pristupu EU, naveo da se za sada nalazimo na terenu prijedloga jedne države, o kojem je tek pokrenuta diskusija među ostalim članicama Unije.

„Vidjeli ste kako se to u utorak završilo. Još je rano govoriti o mogućim uticajima pojedinačnih inicijativa na pregovarački proces Crne Gore“, dodao je Marković.

On je naglasio da rezultati Vlade nikada neće biti povod za bilo kakvo zaustavljanje procesa pristupanja, a trenutni izazovi i promišljanja u okviru EU ne utiču na posvećenost nastavku reformi.

„Nemamo bojazni od bilo kojeg modela i pristupa politici proširenja, ukoliko je on zasnovan na ostvarenim zaslugama i ukoliko u prvi plan stavlja kvalitet reformi“, poručio je Marković.

EU se, kako je dodao, već duže vrijeme suočava sa problemima koji zahtijevaju unutrašnju konsolidaciju i to je činjenica koju svi vide.

Prema riječima Markovića, mnoge ugledne članice Unije vide da je Crna Gora, zbog ostvarenog napretka, lider u EU integracijama.

To, kako je dodao, nije nečiji subjektivni osjećaj, već činjenično stanje koje se ogleda u lako mjerljivim rezultatima.

„Zaključujem, sa jasnim uvjeravanjem da Vlada Crnu Goru neće dovesti do nazadovanja u vladavini prava“, naveo je Marković.

On je pozvao opoziciju da pokažu potreban nivo odgovornosti i pređu na konkretno djelovanje.

„Nemojte da građanima dajemo lažnu sliku i plašimo ih prestankom interesa EU za proširenje, zaustavljanjem pregovora zbog navodnog izostanka rezultata Crne Gore i promovisanjem alternativa procesu integracija“, kazao je Marković.

Kako je dodao, Crna Gora najviše je napredovala u pregovorima koji su vođeni po najstrožem modelu do sada, fokusiranom na najzahtijevnija poglavlja 23 i 24.

Marković je kazao da Non paper, odnosno nezvanični dokument Evropske komisije (EK), uvijek obuhvata i napredak i preostale izazove.

„Taj dokument treba čitati u cjelosti, a ne samo ono što neko želi da vidi, a posebno da čuje“, naveo je Marković.

On je rekao da Vlada na Non paper gleda pozitivno i ocjenjuje da je njim konstatovan napredak u oblasti vladavine prava.

„Istovremeno sa punom pažnjom i odgovornošću analiziramo svaki segment djelovanja u kojem nijesmo dobili pozitivnu ocjenu“, istakao je Marković.

On nije saglasan sa ocjenom Krivokapića o suštinskom nazadovanju, jer se to, kako je naveo, u dokumentu nigdje ne pominje.

On je kazao da je u dokumentu ocijenjeno da se radilo na rješavanju preostalih izazova naznačenih u izvještaju EK za Crnu Goru i zaključcima Savjeta EU od juna ove godine, u ključnim oblastima slobode medija, borbe protiv korupcije, trgovine ljudima.

Marković je rekao da je u tom dokumentu ocijenjeno da je uspostavljen početni bilans ostvarenih rezultata u pogledu istraga, krivičnih gonjenja i pravosnažnih presuda u predmetima korupcije na visokjom nivou.

„Ukoliko u navedenom ne vidimo ocjene koje govore u prilog napretku Crne Gore u sistemskim pitanjima, onda se ne želi prepoznati realnost“, rekao je Marković.

On je naveo da je Vlada ispunila sva privremena mjerila iz njene nadležnosti u poglavljima 23 i 24.

Kako je dodao, dokumente kao što je posljednji, vide kao uput šta i kako dalje, ali i kao potvrdu zrelosti u budućim fazama sprovođenja reformi.

„U EU ne ulazi Vlada, nego cijelo društvo. Na putu ka članstvu svaka grana vlasti treba da sprovodi svoj dio odgovornosti“, zaključio je Marković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR