14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković ide u Vatikan, sastaje se sa Papom

Politika

Comments 1

Marković ide u Vatikan, sastaje se sa Papom

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Biće riječi i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković boraviće 14. decembra u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina.

Kako se navodi u Platformi za zvaničnu posjetu, u koju je Antena M imala uvid, osim sa domaćinom, premijer Marković će imati prijem i razgovor sa papom Franjom, kao i sa sekretarom za odnose sa drugim državama monsinjorom Polom Galagerom.

Planirana je takođe posjeta Istorijskom arhivu i susret sa direktorom Johanom Iksom.

"Posjeta Markovića Vatikanu je u funkciji daljeg jačanja odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou. Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice, potpisan juna 2011, predstavlja platformu za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međudržavnih odnosa.

Dvije strane pridaju veliki značaj njegovoj punoj implementaciji, čemu u prilog govori i redovno održavanje sjednica Mješovite komisije na kojima se razmatraju bilateralna i pitanja od interesa za katoličku zajednicu i Katoličku crkvu u Crnoj Gori", navedeno je u Platformi. 

Posjeta Svetoj Stolici će, kako se navodi, podstaći dinamiziranje saradnje dvije države u narednom periodu, posebno u dijelu:

-Snaženja političkog dijaloga, te s tim u vezi i razmatranja moguće posjete pape Franja Crnoj Gori. 

-Rezidentnog predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori, na liniji obostrano iskazanog interesa, što bi predstavljalo značajan iskorak u daljem konstruktivnom snaženju odnosa.

-Daljih aktivnosti na implementaciji Temeljnog ugovora Crne Gore i Svete Stolice koji reguliše najvažnije segmente bilateralnih odnosa i, s tim u vezi, redovnog održavanja sastanaka Mješovite komisije. 

- Kulturne saradnje i publikacije prve knjige dokumenata koja će biti posvećena Konkordatu iz 1886; prenosa iskustava vatikanskih eksperata u oblasti arhivistike, zaštite i valorizacije kulturnog i istorijskog nasljeđa; nastavka saradnje kroz projekat Istorijskog instituta Crne Gore „Monumenta Montenegrina Vatikana - Istraživanje dokumenata u Tajnom arhivu Vatikana“.

-Saradnje u oblasti zdravlja posebno u kontekstu saradnje sa pedijatrijskom bolnicom Bambino Đezu, koja se bazira na potpisanom Sporazumu iz 2011.

-Pitanja ekumenizma, ekologije, zaštite siromašnih i izbjeglica budući da predstavljaju centralne teme aktuelnog pontifikata.

Zvanična posjeta predsjednika Vlade Svetoj Stolici je na liniji nastavka dijaloga na najvišem nivou, utemeljenog na principima međusobnog poštovanja, tolerancije i razumijevanja.

Kako se dalje navodi, istovremeno, predstavlja priliku da se ukaže na važnost daljeg jačanja saradnje sa Svetom Stolicom, te ponovi spremnost da se pruži podrška za što skorije otvaranje papske nuncijature u Podgorici.

Posjeta je značajna i u dijelu potvrđivanja konstruktivnog pristupa implementaciji Temeljnog ugovora kroz redovno održavanje sjednica Mješovite komisije.

Imajući u vidu značaj koji Crna Gora pridaje pitanju vjerskih sloboda i prava, susreti u Vatikanu biće prilika da se istaknu aktivnosti u kontekstu normiranja položaja vjerskih zajednica kroz potvrđivanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica saglasno najvišim međunarodnim pravnim standardima u ovoj oblasti.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

bajo

Sve je to za vrlo kratko vrijeme zavrsio nas ambasador Mićo Vlahovic , a četnici i njihova prikrivena struja u DPS hoce da ga stave na stub srama sto je pomogao zeni bez posla sa 200 e. Apsolutno ne ulazeci u odluku suda. A Amfi vam nosi svetog Vasilija ( slava mu i milost) po mitinzima. A Daka skrnavi svetiliste seljackom " rekonstrukcijom" , koja nema veze sa Crnom Gorom. Ono je prizor sta su uradili od Ostroga . Pravo Dragačevo . Sram da ih bude . Dokle vise ?????