32 °

max 32 ° / min 19 °

Subota

29.06.

32° / 19°

Nedjelja

30.06.

31° / 21°

Ponedjeljak

01.07.

31° / 22°

Utorak

02.07.

27° / 19°

Srijeda

03.07.

24° / 17°

Četvrtak

04.07.

29° / 16°

Petak

05.07.

31° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora i zvanično dobila IBAR: Varhelji: Crna Gora ušla u završnu fazu pregovora sa EU

Politika

Comments 5
Međuvladina konferencija u Briselu

Crna Gora i zvanično dobila IBAR: Varhelji: Crna Gora ušla u završnu fazu pregovora sa EU

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Na međuvladinoj konferenciji u Briselu Crna Gora je i zvanično dobila IBAR.

Konferencija je počela obraćanjem ministarke vanjskih poslova Belgije Hađa Labib koja je poručila  da je važno da se koncentrišu na integracioni put Crne Gore ka EU.

"To je i način na koji će Belgija završiti predsjedavanje EU, kao što ga je i počela. Sjetićete se da je na samom početku našeg predsjedavanja u januaru otvorili Međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom i ohrabrili smo ih da nastave sa reformama. To je bio jedan izazov da organizujemo još jednu Međuvladinu konferenciju tokom našeg predsjedavanja. I oni su to uspjeli, jer su bili sposobni da usvoje te zakone i definišu strategiju reformi koja je na nivou kako bi smo mogli da nastavimo da napredujemo i da danas imamo novu Međuvladinu konferenciju", rekla je Labib.

Labib je dodala da je znatan napredak prepoznat što se tiče poglavlja 24, kada su u pitanju pravda i sigurnost.

"Nadam se da ćete nastaviti sa napretkom i da ćete uvažiti ovu jako važnu odluku Evropske komisije", rekla je Labib.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da EU upravo ulazi u završnu fazu pregovora sa Crnom Gorom, kazavši da je i ovaj korak dokaz da je EU spremna za proširenje.

"Sada treba iskoristiti momentum i učiniti da i ostala poglavlja budu zatvorena", kaže Varhelji.

Prisutnima se obratio premijer Crne Gore Milojko Spajić koji se zahvalio EU na povjerenju, kazavši da je ovo trenutak koji je Crna Gora čekala 20 godina.

"Crna Goro čekala si punih 11 godina da dođemo u ovu poziciju i da ostavrimo ovaj rezultat i da dočekamo ovaj dan. Od 20. juna 2017. godine, štaviše prošlo je punih sedam godina da nismo vidjeli ne centimetar progresa u našim evropskim integracijama. I naš evropski put bio je defakto zaustavljen – sve do danas.

Povratili smo povjerenje koje smo izgubili u prethodnom periodu, prije mnogo godina. Ovo je praznik i za Evropu i Evropljane, jer smatram da je ovo proširenje neophodno. Nije samo Crna Gora ta koja se danas raduje, već ovaj potez i drugima daje nadu u bolje sjutra. Hvala što ste nam pomogli da finiširamo ovaj proces na način na koji smo to zajedno učinili", poručio je Spajić.

Planovi nakon dobijanja IBAR-a, kaže Spajić, jesu već na dnevnom redu, i to za narednih 12 do 24 mjeseci.

"To je Sizifov posao ali vjerujem da je potrebno da budemo korak unaprijed sa našim zadacima. Sada, kada smo zadovoljili minimum očekivanja, idemo dalje, želimo da budemo izvanredni na polju vladavine prave, ali i ostalih očekivanja koje EU ima od nas", rekao je Spajić.

Varhelji je, osvrnuvši se na činjenicu da Mađarska preuzima predsjedavanje EU, kazao da je ta zemlja fokusirana na proširenje, pa se tako nada da će u narednih šest mjeseci Crna Gora zatvoriti mnoga poglavlja.

O rezoluciji o Jasenovcu

Na pitanje hrvatske novinarke da li će rezolucija o Jasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine sljedeće sedmice, Spajić je odgovorio da su teme iz 90-ih teret koji opterećuje odnose Hrvatske i Crne Gore.

"Vjerujem da smo krenuli korak dalje, da smo izašli iz tih mračnih vremena. Kao što znate, Crna Gora je multietnička država i svako želi da zatvori otvorena pitanja. Učinićemo isto ono što smo uradili i u slučaju Srebrenice, osudićemo svaku vrstu zločina. Takođe, o tome da li će ovo pitanje doći na dnevni red Skupštine, to ćete morati da pitate njih, jer ja nijesam tamo, ali koliko znam, predlog o rezoluciji o Jasenovcu nije još uvršten u dnevni red", zaključio je Spajić.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

jovan

Spajiću, pušti Jasenovac, misli na naše jade. Pitaj one iz Srbije koliko je četnika hvatalo, ubijalo, Srbe po Kozari, zajedno sa usta šama(52 000) isprtili u Jasenovac. Srbi Srbe.

jovan

Da je bilo volje, mogli smo odavno da budemo u EU. Ovo nije zasluga, ovo je nagrada. Neko je procijenio da neće od nas imati mnogo štete a ni kori sti. Zato hvala Evropi, u kojoj smo duboko bili za vrijeme Kralja i gospodara, Nikole Petrovića Njegoša, čija se duša danas raduje.

Mila K

Gle Spajić i Varhelji slave što su bolji od Dritana i Varheljija iako su plaćeni za taj posao. Bljak