18 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skupština danas o rekonstrukciji Vlade; Vukčević: Rekonstrukcija uz kršenje Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave

Izvor: Antena M; Foto: Dragan Tomašević

Politika

Comments 0

Skupština danas o rekonstrukciji Vlade; Vukčević: Rekonstrukcija uz kršenje Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave

Izvor: Antena M/Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaće danas od 11 sati o prijedlogu za rekonstrukciju Vlade. 

To je juče odlučeno na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Odluka je donijeta bez saglasnosti opozicije, jer nije bio dostavljen prijedlog premijera Milojka Spajića.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta - Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i Vlade krajem oktobra prošle godine.

Koalicionim sporazumom predviđeno je da Vlada bude rekonstruisana najkasnije do izglasavanja budžeta za narednu godinu.

U Vladu ulazi i Bošnjačka stranka, odlučeno je na Glavnom odboru partije. 

Tekst se nastavlja ispod linkova: 

Iz Udruženja pravnika su ranije kazali da se prijedlog za rekonstrukciju Vlade mora dostaviti parlamentu najkasnije tri dana prije datuma određenog za održavanje sjednice.

To je, kako su rekli, precizno utvrđeno Poslovnikom Skupštine.

Rekonstrukcija Vlade sprovodi se uz kršenje Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kazao je advokat i član Udruženja pravnika Miloš Vukčević, ističući da će danas biti izabrani ministri za još nepostojeća ministarstva.

On je kazao da je sada jasno zašto nijedna vlast, pa ni aktuelna, ne donosi Zakon o Vladi.

„Jer nijedna vlast ne želi da bude ograničena zakonom u pogledu strukture same Vlade, broja ministarstava, načina rada Vlade, nadležnosti ministarstava“, rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, ministarstva i organi državne uprave pretvoreni su u „feude političkih partija“ kojima pripadnu u političkoj podjeli plijena.

„Kao i svaka rekonstrukcija ili izbor Vlade do sada, tako će i ova biti sprovedena uz kršenje Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, a izborom ministara pojedinih, još nepostojećih ministarstava“, naveo je Vukčević u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk. 

On je dodao da vlast želi da politički dijeli ministarstva, uvodi nova i gasi postojeća.

„Bez ikakve strategije, dugogodišnjeg plana i cilja, samo da bi se zadovoljili trenutni apetiti političkih partija i njihovog rukovodstva“, naveo je Vukčević.

Kako je dodao, danas ćemo svjedočiti izboru novih ministara čija ministartsva još neće biti formirana.

„Pa će se, tek nakon rekonstrukcije Vlade, pristupiti promjeni Uredbe o državnoj upravi i njihovom pravnom, a onda i faktičkom formiranju“, rekao je Vukčević.

On je podsjetio da ta ministartsva neće imati ni svoje budžete, jer se, kako je naveo, parlamentarnoj većini toliko žurilo da nijesu ni predložili izmjene Zakona o budžetu kako bi obezbijedili sredstva za nova ministarstva.

„Da ne govorimo o izradi novih pravilnika, o sistematizaciji radnih mjesta za koje će trebati značajan vremenski period, podjeli prostora i kancelarija, službenika“, rekao je Vukčević, istićući da će sve to zahtijevati vrijeme.

Kako je istakao, niko ne brine o tome da li je Crnoj Gori potreban tako glomazan državni aparat.

„Bitno je podijeliti fotelje. Ministarstva i organi državne uprave su pretvoreni u feude političkih partija kojima pripadnu u političkoj podjeli plijena“, kazao je Vukčević.

On je upitao da li je to iskorak nabolje i prema Evropskoj uniji.

„Da li su građani to željeli nakon promjena u avgustu 2020. godine? Odgovor je vrlo dobro poznat, ali koga briga šta građani misle“, zaključio je Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR