23 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krnić: Izmjene sastava Vlade znače produbljivanje partitokratije

Izvor: Pokret Preokret

Politika

Comments 0

Krnić: Izmjene sastava Vlade znače produbljivanje partitokratije

Autor: Antena M

  • Viber

Rekonstrukcija Vlade neće donijeti nov kvalitet u funkcionisanju sistema i to je ono što je od primarnog značaja za građane, poručuje Mirza Krnić iz Pokreta Preokret. 

"To što su se PES, Demokrate, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Bošnjačka stranka dogovorili oko podjele resora znači samo da su našli modus operandi podjele kolača vlasti i dodatnog snaženja svojih pozicija ne bi li na vlasti ostali što duže, a na predizborna obećanja zaboravili što ranije, a što se da nagovijestiti iz nacionalnih narativa za kojima sve više njih poseže sve češće.

Uspostavljanje pune funkcionalnosti i pravednosti sistema, te poštovanja principa jednake dostupnosti svim državnim servisima bez obzira na nacionalnu, političku ili drugu pripadnost će ostati još udaljeniji od građana. Ovu Vladu čine konstituenti od kojih neki imaju decenijsku praksu partijskog uhljebljavanja i koja sada dobijaju političku aboliciju za ranije uzurpacije svih privilegija koje su uživali tokom decenijske vlasti: od stanova koje su dobijali od države, do partijskih zapošljavanja i uhljebljivanja stranačkih kadrova", navodi Krnić. 

Članice nove vlasti nakon 2020. su krenule stopama svojih prethodnika i sada će lagodnije vladati jer je Vlada dobila unutrašnji impuls da je partirokratija sasvim u redu, dodaje on. 

"Ovo i ovakvo ponašanje je moguće mijenjati samo na izborima, kako lokalnim tako i državnim. Za građane je važno da dobro pamte i vrednuju ponašanje političara i u skladu sa tim biraju nov sastav parlamenta. Do tada, slušaćemo besmislene partitokratske priče upakovene u nacionalnizme ili narative neoliberalne ekonomske škole koja počiva na logici beskrajnog nerezonskog zaduživanja koje ne pokreće ekonomiju, već zapravo blokira razvoj cjelokupne države", zaključuje Krnić. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR