23 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perić: Ide se u pravcu etnofederalizacije Crne Gore

Izvor: Pokret Preokret

Politika

Comments 4

Perić: Ide se u pravcu etnofederalizacije Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Komentarišući rekonstrukciju Spajićeve Vlade jedan od osnivača pokreta Preokret Srđan Perić za Antenu M navodi da je jasno da Vlada ide politički udesno.

Perić kaže da su dva momenta značajna u rekonstrukciji Vlade.

Prvo je, kako navodi, to što je ova Vlada čiji je jedan dio, ideološki gledano, otvoren, a drugi prikriveno desničarski.

Jedni, kako objašnjava, u smislu isticanja značaja svog nacionalniog izraza, a drugi u ekonomskom izrazu, đe imamo posla sa populističkom desnicom koja naročitio kod malih sistema može da izazove ne samo ekonomske, već i društvene disbalanse.

Drugi momenat je, ističe Perić, to što se stvaraju pretpostavke da se ide u pravcu etnofederalizacije Crne Gore.

"Mi vidimo da se sklapaju nekakva savezništva koja nužno u ovom trenutku ne moraju biti na tom kursu, ali u budućnosti to ne bi bili nemogući strateški dogovori, govorim dakle o Novoj srpskoj demokratiji i Bošnjačkoj stranci. Smatram tu tendenciju etnofederalizacije veoma nepovoljnom po Crnu Goru", kazao je Perić.

Kada je posrijedi održivost ove Vlade njen modus će, smatra Perić biti partitokratija.

"O tome da će u svojim namjerama ovo biti Vlada partitokratije i partijskog usklađivanja, mislim da je to svima jasno".

Bosnjačka stranka je autonoman politički subjekat i oni donose odluke za koje smatraju da su za njih najbolje, navodi Perić. Šta su refleksije na ukupnu političku scenu Crne Gore to je, kaže, druga stvar. 

"Oni su vođeni u ovom trenutku da će ipak time da sačuvaju svoje partijske pozicije, odnosno partijsko uhljebljavanje, što rade i druge članice, pa da i oni budu dio te podjele plijena vlasti. Mislim da je to bazični motiv. Da li će sada to značiti da će nacionalne komponente u političkim programima biti istaknute, izvjesno da hoće, jer dvije ključne članice sa ideološkom i najačom profilacijom su Nova srpska demokratija i Bošnjačka stranka u toj Vladi i jasno je da ta Vlada ide politički desno", ističe Perić.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Dio Pozitivne, u kome je bio i ovaj Perić, je bio za to da se zajedno sa SDP-om ruši tadašnja vlast i pravi bolja Crna Gora u koaliciji sa DF-om. Darko Pajović je bio protiv toga i uspio je da to spriječi, a Perić je revoltirano napustio stranku. Šta sad hoće, došlo je ono za šta se i on zalagao?

Mila K

Pa kad se sluša medo slabi oko obveznice 2020e, sad nema plakanja oko spajki neznanja. Tražili ste, gledajte.

Lovćen

Još nam fali i crnogorska nacionalna stranka da im pomognemo da postignu bosnizaciju Crne Gore. Evo je Bakir Izetbegović rekao da su Bošnjaci u CG konstitutivan narod, iako CG nema konstitutivne narode. Jasno je kud plovi ovaj brod, a najgore je što nas nema dovoljno da to zaustavimo.