16 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kaum: Stabilnost od suštinske važnosti za napredak regiona, velika odgovornost na političarima.

Politika

Comments 0

Kaum: Stabilnost od suštinske važnosti za napredak regiona, velika odgovornost na političarima.

Autor: Antena M

  • Viber

U Skupštini Crne Gore danas je održan Drugi Međuparlamentarni forum delegacija Jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, na temu „Regionalna saradnja za napredan turistički sektor“.

Kako je saopšteno iz Skupštine, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikola Camaj, otvarajući Forum kazao je da današnje diskusije predstavljaju priliku da učesnici razmijene iskustva i zajednički identifikuju izazove i šanse, što može doprinijeti kreiranju boljih politika i stvaranju povoljnog okvira za investicije i inovacije. 

„Naša snaga leži u našoj zajedničkoj saradnji i solidarnosti. U vremenu kada se svijet suočava sa globalnim izazovima, od ekoloških kriza do promjena u međunarodnim odnosima, naš region može biti primjer kako zajedničkim radom i solidarnošću možemo postići održive i pozitivne promjene. Zajedno možemo graditi mostove razumijevanja i saradnje, ne samo među našim zemljama već i sa širom evropskom zajednicom. Upravo smo se danas i okupili u duhu saradnje i međusobnog poštovanja, prepoznajući zajedničke izazove i prilike koje su pred nama“, naveo je Camaj. 

Predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Pia Kaum, koja se prisutnima obratila video putem, kazala je da je činjenica da se prepoznaje da saradnja postoji ne samo u oblastima gdje se postižu dogovori, već i u izazovnim pitanjima gdje su evidentne razlike, pokazatelj da Jugoistočna Evropa (JIE) napreduje.

„Cilj Zapadnog Balkana je članstvo u Evropskoj uniji. Tijesno sarađujući sa delegacijama država članica EU, kao što su Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska i Italija, osnažujete put regiona ka tom cilju”, kazala je Kaum.

Ona je ocijenila da je stabilnost u političkom, ekonomskom i bezbjedonosnom smislu od suštinske važnosti za napredak regiona, te da je u ovom dijelu velika odgovornost na političarima.

Šefica Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Jelena Nedović je istakla da je turizam sfera koja povezuje, kulturno, ekonomski i geografski.

„Kroz zajedničku saradnju možemo osloboditi puni potencijal ove privredne grane, na korist ne samo naših pojedinačnih država već i cijelog regiona. Iskoristimo ovu priliku da ojačamo naše partnerstvo i radimo na svjetlijoj i naprednijoj budućnosti turizma u Jugoistočnoj Evropi“, kazala je Nedović.

Ocjenjujući da je potencijal regiona izuzetan, specijalni predstavnik PS OEBS-a za Jugoistočnu Evropu Kirijakos Hađijani je naveo da je važno razumjeti da bogat ljudski kapital, prirodni resursi, geografske prednosti i ekonomske mogućnosti, kao potencijali i resursi, zahtijevaju saradnju, kreativnost i odlučnost, kako bi bili na pravi način iskorišćeni.                            

„Kao parlamentarci, nosimo veliku odgovornost prema našem narodu. Nastavljanjem jačanja našeg međuparlamentarnog dijaloga i saradnje, možemo odgovoriti na tu odgovornost i stvoriti budućnost našeg regiona koja je mirnija, naprednija i ujedinjenija“, kazao je Hađijani.                                  

Cilj Foruma je promovisanje regionalne saradnje i razmjene ideja o unapređenju turističkog sektora, sa posebnim naglaskom na održivost, inovacije i ekonomski rast. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR