24 °

max 24 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović: To što Crna Gora neće biti zastupljena na najvišem nivou na zasijedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku je bruka za državu

Politika

Comments 7

Perović: To što Crna Gora neće biti zastupljena na najvišem nivou na zasijedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku je bruka za državu

Autor: Antena M

  • Viber

To što je Crna Gora među rijetkim zemljama koje neće biti zastupljene na najvišem nivou, sa predsjednikom ili premijerom, na zasijedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku je neshvatljivo, kaže za Antenu M ambasador Željko Perović. Dodaje i da je, možda, brukanje Crne Gore nekome i cilj.

Zasijedanje Generalne skupštine UN-a koje se održava svakog trećeg utorka u septembru najvažniji je multilaterarni događaj na planeti i bruka je da Crna Gora ove godine neće biti zastupljena najvišem nivou, kazao je ambasador Željko Perović. Podsjeća da su od 2006. godine, na svako zasijedanje išli shodno džentlmenskom dogovoru jedne godine predsjednik države, a druge godine premijer. Začuđen je time što ove godine u Njujork ne idu ni Milatović, ni Spajić.

"To je jedinstvena prilika u toku 365 dana da sve krunisane glave, predsjednici država i predsjednici vlada, vode delegacije svojih zemalja. Crna Gora dolazi, koliko sam ja shvatio, na nivou potpredsjednika Vlade. Ne znam zašto, ako je već premijer odustao, nije išao predsjednik. Osim glavnog sastanka i plenarnog zasijedanja kada govori šef delegacije, to je jedinstvana prilika da u tih dvije nedjelje delegacija Crne Gore, kao i svake druge države, odradi seriju bilateralnih susreta od velike važnosti za svoju zemlju. Tako da je prosto nevjerovatno da se to sada dešava", rekao je Perović za Antenu M.

Perović, koji je u tri mandata bio ambasador u Njujorku, o izjavi predsjednika Milatovića koji je objasnio da je odgovornost za njegovo, kao i odsustvo premijera upravo na Spajiću, kaže:

"Ja sam vidio tu izjavu i mislim da je predsjednik u ovom slučaju apsolutno u pravu, ali već ranije se znalo da je ovoga puta na redu predsjednik Vlade da vodi delegaciju. Inače, to je pravo koje prije svega pripada suverenu. Kažem, ili dolaze krunisane glave ili šefovi država, pa tek onda dolaze predsjednici Vlade ili ministar inostarnih poslova. Otprilike, na ta četiri nivoa su delegacije na raznim sastancima zastupljene. Mislim da je u ovom slučaju predsjednik države apsolutno u pravu", navodi Perović.

Crnogorsku delegaciju predvodiće potpredsjednik Vlade Filip Ivanović, a ispod njega u delegaciji je takođe potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović. O tome Perović kaže:

"Da pored živog ministra inostranih poslova koji je istovremeno i potpredsjednik Vlade, crnogorsku delegaciju vodi drugi potpredsjednik, zaista je neshvatljivo. Po svakom protokolu poslije šefa države i Vlade, ide ministar inostranih poslova. Sada ide neki bez porfelja potpredsjednik Vlade! Ali ne znam zbog čega ide onda ministar inostanih poslova? Zbog čega ide? Ako ne ide ovaj u konkretnom slučaju da se sretne sa bošnjačkom dijasporom. S kime će imati sastanke? Da li su dogovoreni sastanci? Šta je sa sastancima koji su ugovarani za predsjednika Vlade, koji su mjesecima unaprijed pripremljeni? To je, kažem vam, jedno apsolutno brukanje države Crne Gore. Možda nekome to odgovara, možda je to nečiji cilj", ističe Perović.

Perović je rekao i da ima saznanja da se njemački ambasador u Podgorici interesovao ko predvodi crnogorsku delegaciju:

"Znate, svaka ozbiljna zemlja se priprema, pretpostavljam da je neko iz njemačke delegacije želio se vidi sa predsjednikom Vlade. Oni, do dana današnjeg, ne znaju ko vodi crnogorsku Delegaciju. Znači, apsolutna sramota i bruka za državu Crnu Goru", kazao je ambasador Perović za Antenu M.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Dada

Ne odlaskom na sjednicu UN data je prilika egocentricnom Vucicu da se tamo teatralno predstavi kao novokrunisani kralj srpskog sveta u ciji sastav tog sveta spada i Crna Gora. Pa zato nije potrebno da bilo ko drugi ide. Kralj ce se vec oglasiti ukoliko raspolozenje prisutnih bude pozitivno.

saci

Ljudi bez morala, nikad nisu marili brukaju drzavu koju predstavljaju, a za svoj obraz ne mare kakav im je. Zalosno, ko vodi ovu drzavu.

Ivan Dolović

Ministri su Bogu hvala živi i zdravi, ali su nam vanjski, međunarodni, poslovi i odnosi mrtvi. Nazdravlje ostatku