16 °

max 20 ° / min 16 °

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 13°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

20° / 16°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Nemam dilemu da Amfilohije zaslužuje spomenik

Izvor: Foto: Dragan Tomašević/Antena M

Politika

Tag Video
Comments 17

Milatović: Nemam dilemu da Amfilohije zaslužuje spomenik

Autor: Antena M/ Anđela Milović

  • Viber

U Budvi se održava To be secure (2BS) forum u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

Ovogodišnjem trodnevnom 2BS Forumu prisustvovaće više od 400 učesnika, među kojima će tradicionalno biti zvaničnici država i vlada, visoki predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih misija, kao i istaknuti stručnjaci u oblastima bezbjednosti i međunarodnih odnosa.

Pejanović Đurišić: Politička polarizacija, etnonacionalizam i maligni uticaji ozbiljniji su nego što priznaju sa najviših državnih adresa

2BS Forum otvorila je predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović Đurišić. Ona je poručila da se ovaj forum održava u vremenima koja su puna izazova.

"Na globalnom nivou suočavamo se sa velikim izazovima, što zahtijeva brzo reagovanje i čvrstu saradnju. Evropa se suočava sa najsloženijim vremenima, nećemo prestati da ponavljamo da sukob Rusije i Ukrajine nije samo vojna konfrotacija, ukrajinski otpor je postao simbol odbrane demokratskih vrijednosti", kazala je Prjanović Đurišić.

Ona je istakla da Kosovo i BiH ostaju ključne tačke potencijalne eskalacije, te da o tome sve više upozoravaju sa relevantnih adresa.

"Kampanje dezinformacija i propaganda koja stiže iz Moskve preko Beograda, pa i Banjaluke, ciljaju na destabilizaciju regije, raspirivanje međuetničkih tenzija i usporavanje integracija. Sa druge strane, kineski ekonomski uticaj ostaje dio geoplitičkog pritiska koji dodatno komplikuje regionalnu dinamiku", kazala je Pejanović Đurišić.

Takođe navela je da se Crna Gora suočava sa brojnim izazovima, napominjući da se ne smije dozvoliti zanemarivanje izazova koji dolaze spolja i koji lako mogu prerasti u unutrašnje probleme

"Za Crnu Goru ove tendencije znače da moramo biti oprezniji nego ikad, ne smije se dozvoliti zanemarivanje izazova. Naša država nalazi se na kritičnoj tački koja će odrediti njenu budućnost. Politička polarizacija, etnonacionalizam i maligni uticaji mnogo su ozbiljnije prijetnje nego što su spremni da priznaju i prepoznaju sa najviših državnih adresa i shodno tome izvrše prilagođavanja javnih politika. Crnogorsko društvo izloženo je ogromnom pritisku u cilju slabljenja kohezije zasnovane na građanskim, sekularnim i evropskim vrijednostima, a za račun nacionalističkih i populističkih neodgovornih manipulacija". 

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke poručila je da u potpunosti podržavaju dalji napredak u regionalnoj ekonomskoj i bezbjednosnoj saradnji, posebno u naporima Crne Gore ka evropskim integracijama.

"Identitetska politika, koju podstiču i manipulišu zlonamjerni akteri i njihovi proksiji, stvara klimu podjela, koja bi mogla da hendikepira ovu zemlju, ali i svaku drugu zemlju u kojoj svi pripadnici različitih grupa nisu poštovani i prihvaćeni", kazala je Rajnke na 14. 2BS Forumu.

Ona je poručila da je Crna Gora na dobrom putu da postane buduća članica EU i da je dobijanje pozitivnog IBAR-a veliko ohrabrenje u namjeri da postane članica EU do 2028. godine. 

Milatović: Nemam dilemu da Amfilohije zaslužuje spomenik

Foto: Dragan Tomašević/Antena M

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović komentarišući podgoričke izbore kazao je da su izbori u Glavnom gradu mali nacionalni izbori.

"Biću tamo gdje sam uvijek i bio. Kad je moje političko djelovanje u pitanju prepoznaje se kontinuitet djelovanje- za suštinske promjene. Politički akteri se razlikuju po shvatanju 30. avgusta, a on je značio nada za promjene. Nakon dobijanja IBAR vidjeli smo karakter Vlade koji nije bio za suštinske promjene. Nadam se da će biti zrelosti, mudrosti i odgovornosti da se spusti lopta".

Komentarišići moguću izgradnju spomenika Amfilohiju Radoviću Milatović navodi da je Amfilohije bio značajna lićnost.

"On je imao važnu ulogu u 30. avgustu 2020. godine. Ja se svojim djelovanjem trudim da napravim zemlju koja je zajednička kuća na svih nas. Nemam dilemu da Amfilohije zaslužuje spomenik".

Kada su odnosie Crne Gore i Srbije u pitanju, kaže Milatović, žao mi što postoje politički predstavnici koji posmatraju Srbiju da im je važnija od Crne Gore.

"Mislim da ta uloga zamjena je problem naše političke elite. Crna Gora će biti bolja samo kada partije budu bolje. Ja nemam drugu državu bez Crnu Goru. Mislim da je Srbija naš važan partner, zemlja sa kojom dijelimo istoriju i zemlja sa kojom ćemo dijeliti evropske vrijednosti", reako je Milatović.

On je istakao da smatra da se odnos sa Hrvatskom mora sačuvati.

Milatović je kazao da postoje ljudi koji su svoju sudbinu vezali za Crnu Goru, a nemaju državljanstvo.

"Za njih moramo uraditi nešto kako ne bi bili građani drugoga reda. Važno je da se pronađe zajednički jezik, da uključimo partnere EU i vidimo na koji način ćemo izaći iz ovog problema i kako bi spriječili politički inžinjering. Pozivan na odgovornost".

Na opasku modratora da upravo govore o političkom inžinjeringu Milatović nije regaovao.

Na direktno pitanje: "Sa kim ćete vi u Podgorici?", Milatović je pozvao lidere "izgubljenog građanskog centra" da se probude.

Krapović: Rezolucija o Jasenovcu je bila namjera da pokažemo zdravo demokratsko društvo

Foto: Dragan Tomašević/Antena M

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da su njihovi prioriteti na unutrašnjem planu, te da nikome nije bila namjera da naruši odnose sa Hrvatskom.

"Dosta je bilo priče o rezoluciji, nije bila jedina u Skupštini. Vjerujem da sve što radi većina i Vlada jeste usmjereno na dobrobit i pomirenje unutar crnogorskog društva. Nijedna odluka nije donešena s namojerom da se nekome nanese šteta, a posebno ne članicama EU. Rezolucija o Jasenovcu je bila namjera da pokažemo zdravo demokratsko društvo, rekao bih da je to u jednom dijelu principijelno ponašanje, da se svaki zločin i genocid koji se desio na ovim prostorima nazove pravim imenom. Nas ne interesuje šta o tome misle u Srbiji, mi samostalno donosimo odluke, živim u uvjerenju da nije usmjerena protiv Hrvatske", rekao je Krapović na 2BS Forumu.

Ispunjavanje obaveza NATO članstva se viši svodi na održavanje ugleda, kazao je Krapović.

"Crna Gora nosi svoj teret onoga što joj je zadato unutar NATO saveza i rekao bih da je to urađeno na jako dobar način, mislim da je to prepoznato i od strane stranih zvaničnika. Ostajemo kredibilna članica NATO-a". 

Lajčak: Crna Gora ima najbolje šanse da uđe u EU

Specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak ocijenio je da ono što trenutno postoji na Balkanu, nijesmo imali posljednjih 15 godina i da postoji kretanje i napredak, te da Crna Gora ima najbolje šanse da uđe u EU.

Ipak, vjeruje da je najveći izazov to što region još nije pravazišao nasljeđe Jugoslavije. 

"Još uvijek je previše prošlosti u sadašnjem životu, i previše političara koji grade svoje karijere u tumačenju prošlosti, a ne u pripremama za budućnost. Takođe, mislim da je previše etničkih i vjerskih elemenata, što takođe koči napredak", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li postoji diskrapanca između političkog gledanja i realnosti na Balkanu, Lajčak je rekao da je diskrapanca postojala posljednjih godina. 

"EU je govorila da je posvećena region, a to se nije osjećalo u evropskim prijestonicama, tako da sada treba ubijediti region da je ovaj put to stvarno i da je to stvarna perspektiva i onda nas zanima kako će države Balkana iskoristiti trenutak. Crna Gora je u najboljoj poziciji, ali taj proces neće se ostvarit auto-pilotski već traži rezultate", rekao je Lajčak. 

Lajčak je, govoreći o situaciji u BiH, rekao da imamo novu situaciju - zamajac za Zapadnom Balkanu.

"Ovo je prilika za sve političare koji deklarativno govore o posvećnosti da to pokažu i na djelu. To je proces koji transformiše društvo i Bosna i Hercegovina je pozvana da počne pristupne pregovore, što je veliki korak od strane EU, ali treba da postoje konkretni koraci i iz BiH. Postoji nekoliko izazova, Milorad Dodik jedan je od njih, ali ne i jedini i ključno pitanje je kako osavremeniti Ustav, jer on nije kompatibilan sa evropskim procesima. To treba da bude ključni prioritet i da se urade izmjene Ustava, kako bi on pomogao u napretku", ocijenio je Lajčak.

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Ovo je jedinstven primjer u svijetu,da predśednik države zagovara podizanje spomenika čovjeku koji je građane te iste države nazivao pogrdnim imenima,a Crnogorce nije ni priznavao kao naciju!Da je sve drugo u njegovom životu bilo ok,a nije,ovo je dovoljan razlog da se i ne pomisli na spomenik!

Ko si? Znaš li?

Dosta više poštapanja sa ristom! Bio..proša. Ne pije vodu tvoje sad ovako - sad onako! Ko si? Znaš li?!