16 °

max 20 ° / min 16 °

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 13°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

20° / 16°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Sad da vidimo je li Milatović hrabar, Spajić nije bio; Šta i da sam pjevao "jači smo od Srbije"?

Izvor: Antena M

Politika

Comments 3
2BS Forum

Đukanović: Sad da vidimo je li Milatović hrabar, Spajić nije bio; Šta i da sam pjevao "jači smo od Srbije"?

Autor: Antena M/ Anđela Milović

  • Viber

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je Crna Gora izgubila političku stabilnost i da je u posljednje četiri godine u potpunosti ruinirana.

"Mislim da je Crna Gora ukupnim razvojem na evropskom kolosjeku potvrdila da ima kapacitet da se pridruži EU. Nažalost, ne možemo da ne primijetimo zastoj na tom putu. Crna Gora je izgubila ključnu pretpostavku onoga što je kvalifikovalo kao lidera, a to je politička stabilnost. Mi imamo sada otškrinuta vrata za proširenje, treba voditi računa da naš domaći zadatak ne može niko obaviti do nas", kazao je Đukanović.

Navodi da je suština da su sve države regiona u "političkim jadima".

"Tekovine savremenog razvoja su tu, ali su krhke. Promjena vlasti je to ugrozila, vi danas u regionu imate samo dvije ponude. Jedna je Evropa i NATO, a druga nacionalizam. Mislim da moramo objektivizirati sliku. Mi smo u ove četiri godine promijenili tri vlasti - prva je bila kleronacionalistička, druga anticrnogorska, velikosrpska i diletantska, a treća je jednako velikosrpska i populistička. Ti kvalifikativi ne obećavaju da bi Crna Gora sa takvom upravom mogla ukazati šansu koja se ukazuje u procesu proširenja. Četiri godine je dovoljan period da uočimo slabosti", rekao je Đukanović.

Srbija ima potencijal da bude na evropskoj strani, ali je problem državna politika.

"Kada nacionalizam postane državna politika to je problem. Koliko god ne podržavao tu politiku, ne mogu da ne primijetim da je ta politika uspješna, ali kad se završi trajanje te politike država je na istom mjestu gdje je bila i prije samog početka. Interes regiona je stabilnost, a ako ste velikosrpskom nacioalizmu dozvolili da se poigra Miloševićevom mantrom da su Srbi u regiji ugroženi pa Srbija treba da ih zaštiti, onda morate znati - oni u Crnoj Gori nijesu ni ugroženi. Time samo ugrožavate stabilnost i zaustavljate razvoj", objašnjava Đukanović.

Na pitanje da li je tokom slavlja DPS-a nakon lokalnih izbora u Podgorici pjevao "ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije", Đukanović je odgovorio:

"Vjerujte da ne znam. Radovao sam se svakako uspjehu građanske i proevropske politike na izborima. A moje pitanje je šta i da jesam? Ako bi pjevali da je Crna Gora jača od Srbije, Amerike ili Rusije, je li to mržnja?", upitao je Đukanović.

Đukanović: Sad da vidimo je li Milatović hrabar, Spajić nije bio

Kako navodi, u Podgorici se desio strmoglavi pad nekim novim partijama koje su se pojavile, te da je Jakov Milatović pred iskušenjem.

"Čista je slika i neće da je vidi onaj ko nema hrabrosti da napravi ozbiljne poteze. Tu šansu imao je Spajić prošle godine - PES je imao 23, DPS 21, više nego dovoljno za većinu, i to da se vlast vrši ne četiri, nego osam godina. Ali on nije imao hrabrosti. Međutim, Milatović je sada pred istim tim iskušenjem. I njemu je slika jasna. On ne vidi svoju budućnost sa velikosrpskim nacionalizmom Mandića i Kneževića. Posvađan je sa svojim dojučerašnjim kolegom Spajićem. Njemu je jasno sa kim može da sarađuje. Gubitak od 25% poena je strmoglav pad tih politika i to pokazuje da smo na početku triježnjenja građana", ocjenjuje Đukanović.

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor na 2BS Forumu navodi da se nada proširenju EU.

"Postoji neka veća politička volja u EU za proširenje, ali do sada nije došlo do promjena nadam se da uz novi sastav komisije da će imati više sluha za proširenje", kazao je Pahor.

Navodi da je u tom smislu Crna Gora u sjajnoj situaciji.

"Vidim da postoji neko mišljenje da bi Crna Gora mogla biti prva na redu za proširenje, ako postoji takva vizija Crna Gora to mora iskoristiti".

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ramo Krivdić

G. Đukanović je sasvim relevantan sugovorniki, uvjeren sam da želi najbolje lijepoj Crnoj Gori, apsolutno ga treba podržati, osobno, da je vječna ne lijepa, već prelijepa Crba Gora!

Orlov krš

Ovi kojima smeta pjesma nas svakodnevno vrijeđaju,otimaju našu istoriju,kulturu,tradiciju,a Crnogorci treba da traže dozvolu što će pjevati na slavljima! Prećerali su i treba ih ignorisati!

Onogošt

G.Đukanoviću,Vi ste za njih noćna mora.Nemogu da shvate da su za Vas nebitni.Oni se svoje,,snage "boje,a Vi se sa svojom ponosite.Ali tako je to u životu,svako mora da stoji iza onog što mu je najsvetije,ali na djelu.To je za Vas Crna Gora. Oni bi uz svoje i tuđega malo. Živjeli !!!!