16 °

max 17 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 17°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batrićević: Izbori u Podgorici mogu biti gnijezdo u kojem bi se izlegla lasta "crnogorskog proljeća"

Politika

Comments 1

Batrićević: Izbori u Podgorici mogu biti gnijezdo u kojem bi se izlegla lasta "crnogorskog proljeća"

Izvor: Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

"Bilo bi veliko iznenađenje, da ne kažem zemljotres, ukoliko bi jedan Milatović kojemu je savjetnik za bezbjednost Dejan Vukšić, ili Dritan Abazović, donedavno najvažniji provodnik politike srpskog uticaja u Crnoj Gori, pošli s proevropskim, građanskim i procrnogorskim partijama”, poručuje Batrićević

Istoričar i profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, Boban Batrićević u razgovoru za Portal Analitika ocijenio je da je “autobus demokratija” kakva je viđena tokom podgoričkih izbora najveća prijetnja crnogorskom društvu, te da bi to morala biti glavna tema pred svaki izborni process.

Poručuje da rezultati izbora u Podgorici ne smiju da zavaraju građansku Crnu Goru, odnosno da se ne smije potcijeniti međusobna veza partija “izašlih ispod Amfilohijeve mantije”, koje, kako kaže, vrše vlast i diktiraju tempo političkih zbivanja.

Analitika: Šta pažljivom posmatraču govore rezultati izbora u Podgorici?

Batrićević: Rekao bih da su partije koje su vršile vlast do 2020. shvatile da moraju raditi terenske kampanje. Govore i da je monolitnost tzv. "suverenističkog bloka" na izborima pogrešna te da se u više kolona pospješuje ponuda. 

A govore i da se Crna Gora nosi s balastom srpskog uticaja te da miješanje režima Aleksandra Vučića u njene unutrašnje stvari predstavlja glavni izazov funkcionisanja crnogorske demokratije. "Autobus demokratija", patentirana na srpskim izborima zbog kojih je EU pokrenula istragu, trebala bi postati glavna tema pred sve buduće lokalne i parlamentarne izbore.

Analitika: Može li Podgorica biti prva lasta "crnogorskog proljeća"? 

Batrićević: Volio bih da griješim, ali mislim da ne može. Treba još mnogo da se radi na jačanju partija koje su trenutno u opoziciji, njihovom povezivanju s civilnim sektorom i nestranačkim ličnostima, kako bi se u što širem opsegu branilo građansko, ustavno i suvereno uređenje države Crne Gore. 

Ali izbori u Podgorici mogu biti gnijezdo u kojem bi se izlegla lasta "crnogorskog proljeća".

Analitika: Koga vidite kao buduću vlast u glavnom gradu? Zašto?

Batrićević: Što se buduće vlasti tiče, ne volim da prognoziram, ali evo, da probam. Mislim da se vlast – ili neće formirati, pa ćemo imati nove izbore, ili će nacionalističko-populistički trougao PES – Demokrate – DF ipak naći zajednički jezik s bivšim partnerima, takođe izašlim ispod "Amfilohijeve mantije" 2020. godine. 

Bilo bi veliko iznenađenje, da ne kažem zemljotres, ukoliko bi jedan Milatović kojemu je savjetnik za bezbjednost Dejan Vukšić, ili Dritan Abazović, donedavno najvažniji provodnik politike srpskog uticaja u Crnoj Gori, pošli s proevropskim, građanskim i procrnogorskim partijama.

Analitika: Tokom izbornog dana u Crnu Goru je ušlo puno građana Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ali se čini da to nije mnogo pomoglo strankama na vlasti. Šta mislite zašto?

Batrićević: Ja mislim da je pomoglo, i te kako. Radikalno-ekstemističa desna koalicija Za budućnost Crne Gore ostvarila je impozantan rezultat i sebi stvorila odličan manevarski prostor da bude faktor u Glavnom gradu. Da nije bilo glasačkih "turista", taj bi rezultat bio znatno ispod 20%. 

Drugo, srpski faktor nije htio biti toliko očigledan, smatram da je u Crnu Goru došlo taman toliko fejk glasača koliko je ZBCG trebalo te da će prava invazija "sendvičara" biti na parlamentarnim izborima i na predstojećim izborima u Nikšiću. 

Zato ponavljam, moramo biti spremni i boriti se protiv toga, jer to je klasično podrivanje demokratije.

Analitika: Došlo je do određenih turbulencija na političkoj sceni i čini se da podrška onima koji zagovaraju "srpski svet" i oslanjaju se na crkvu opada.Šta to znači u širem kontekstu?

Batrićević: I ovo doživljavam drugačije. Ako URA i Milatovića posmatramo kao dio iste priče sa PES – DCG – ZBCG, onda je politika zagovornika istinske proevropske orijentacije Crne Gore manja nego 2020. 

Izbori u Podgorici ne smiju stvoriti lažnu sliku da je anticrnogorska koalicija, sastavljena od svega i svačega, u opadanju. Ona ima vlast, ona sprovodi vlast i ona diktira tempo. Potencijal leži u apstinentima. Ko prvi dođe do njih, taj će imati šanse na parlamentarnim izborima.

Analitika: Mediji u regionu su sa oduševljenjem pozdravili rezultate izbora u Podgorici. Predsjednik Srbije je, pak, opet imao zlobni komentar na slavlje DPS-a. Kako gledate na sve to?

Batrićević: Mediji u okruženju su izvještavali srcem, a ne mozgom. Antivučićevski mediji su izbore predstavili gotovo kao njegov poraz u Crnoj Gori, što uopšte nije objektivno. Čak je i opasno, jer će se njegova koalicija, siguran sam, bolje pripremiti za sve naredne izbore. 

A što se tiče provučićevskih medija, oni su ogledalo njegove oboljele, autokratske, lunatičke i opsesivne prirode. Zahvaljujući njemu, u Srbiji više ne postoji izvještavanje, tamo je sve propaganda.

Analitika: Fakultet za crnogorski jezik i književnost proslavio je 10 godina postojanja. U kontekstu svega sa čime ste se suočavali u tom periodu, kako vidite ulogu FCJK u današnjem crnogorskom društvu?

Batrićević: FCJK se trudi ostati normalan u ovom regionalnom ludilu. A to znači ostati svoj, poštovati različitost i ne izgubiti veze s inostranstvom. Ta misija je jako teška, jer se morate boriti protiv ideologije koja preko vijek i po kolonijalno i asimilatorski gleda na crnogorski identitet. 

Pogodilo se da nakon političke katastrofe 2020. godine, od svih državnih institucija, jedino FCJK zna kako se sistemski bori protiv velikodržavnog nacionalizma i štite ljudska prava, hrabro i beskompromisno. Takvi ćemo i ostati, zato što nas je takvima učinila naša misija, a ne privilegije. 

Drago mi je da je to prepoznala šira javnost i da se pored sve kampanje koju su angažovani mediji poput Vijesti, In4S-a i drugih vodili protiv naše kuće, status FCJK nije promijenio. Naša je dužnost da to nastavimo.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Goran Mijušković

1. Očigledno je da su četnici svih boja u Podgorici većina,ko to ne vidi samozavarava se. 2.Neću evrropsku,građansku Crnu Goru koju će da grade "Dritani","Milatovići"jer je to truli kompromis koji vodi u zbrkanu Crnu Goru.