23 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: ZBCG će za Predlog zakona o stranim agentima tražiti kompenzaciju, u vladajućoj većini ne postoji nikakav sistem vrijednosti

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 0

Vuković: ZBCG će za Predlog zakona o stranim agentima tražiti kompenzaciju, u vladajućoj većini ne postoji nikakav sistem vrijednosti

Autor: Antena M

  • Viber

Predlog zakona o stranim agentima je smislen okvir kroz koji se targetiraju neistomišljenici i ućutkuje svaki vid odgovora i kontra argumenta, kazao je u razgovoru za Antenu M profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu Siniša Vuković.

Govoreći o tome da li se isti ili sličan predlog zakona primjenjuje u drugim državama, Vuković kaže:

"Takav zakon je u direktnoj koliziji sa bilo čim što se može nazvati Evropska agenda Crne Gore. Sličan zakon je donešen u Gruziji i zbog tog zakon je Evropska unija zatvorila bilo kakav vid pregovora sa Gruzijom. Takav zakon u sličnoj formi postoji u Mađarskoj, koji je pao na Evropskom sudu pravde. Nakon toga vi imate u Slovačkoj zakon koji je sličan takav u pripremi i već postoji signal iz Brisela da će Slovačka zbog toga bitii sankcionisana. Ovo je signal u kojem se pokazuje da postoji mehanizam unutar vlasti u Crnoj Gori kako bi se što efekasnije blokirao evropski put Crne Gore", kazao je Vuković.

PES, Demokrate, Bošnjačka stranka i Albanski forum su najavili da neće podržati predlog zakona koalicije Za Budućnost Crne Gore. Na pitanje da li je očekivao takvu reakciju vladajuće većine, sagovornik Antene M odgovara da je to samo predstava za javnost, "kao da nema komunikacije unutar vladajućih struktura nego da oni moraju to u javnosti da objavljuju".

"Bivši DF javno istakne svoju namjeru, pa onda PES kaže da je protiv toga i onda se PES na taj način pozicionira kao da su oni proevropski, a DF da je istinski i dalje konzervativan, desno-orijentisan, zagledan ka istoku. Oni su i dalje ista vlast, oni zajedno zadržavaju poluge vlasti i samo u neozbiljnim državama se može desiti da partije koje su u koaliciji i koje su u vlasti šalju tako disonantne tonove. Ovdje se radi o nečemu drugom, a to je da svako kupuje sopstvenu podršku, kako na domaćen, tako i na međunarodnom planu", ocjenjuje sagovornik Antene M.

Vuković smatra da će bivši DF tražiti neki vid kompenzacije kako bi odustali od predlog zakona.

"Ko zna šta će biti ta kompenzacija, šta će biti koncesija, koju je PES spreman da da, zato što i PES isto razmišlja, jer kod njih je sve transakciono, tu ne postoji nikakav sistem vrijednosti koji bi mogao da se pronađe, ne postoji crvena linija o stvarima o kojim oni ne žele ni da razgovaraju. Ako ste zajedno u vlasti, vi makar morate imati neke crvene linije na osnovu koje bi glasači i javno mnjenje znalo šta je prihvatljivo, šta je neprihvatljivo. U ovom trenutku, za ovu vlast, sve teme su prihvatljive, što je po automatizmu apsolutno neprihvatljivo ponašanje Vlade", smatra Vuković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR