12 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

14.10.

22° / 12°

Utorak

15.10.

23° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 15°

Četvrtak

17.10.

19° / 17°

Petak

18.10.

20° / 17°

Subota

19.10.

17° / 15°

Nedjelja

20.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović potpisao Zakon o razvojnoj banci, ali ponovo upozorio na njegove manjkavosti

Politika

Comments 1

Milatović potpisao Zakon o razvojnoj banci, ali ponovo upozorio na njegove manjkavosti

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik države Jakov Milatović potpisao je Zakon o razvojnoj banci, koji je Skupština usvojila nakon što je isti vraćen na ponovno odlučivanje, ali je ponovo upozorio na brojne pravne i institucionalne nedosljednosti u ovom zakonskom aktu, saopšteno je iz njegove Kancelarije za odnose s javnošću.

"Uprkos iznesenim razlozima i stavu Delegacije Evropske unije da je ponovno razmatranje zakona prilika za Skupštinu da osigura njegovu punu usaglašenost sa evropskom pravnom tekovinom i najboljim međunarodnim standardima, Parlament Crne Gore je opet usvojio taj akt u neizmijenjenom obliku.

Kao što je javnost već upoznata, predsjednik je 23. avgusta 2024. godine vratio Zakon Parlamentu Crne Gore na ponovno razmatranje, uz obrazloženje da je zakon još jedan u nizu akata koji su predloženi Skupštini bez prethodno obavljenog procesa javne
rasprave", navodi se u saopštenju.

Na ovaj način, kako dodaju, stručna i zainteresovana javnost, kao i važni akteri finansijskog sistema poput Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka i međunarodnih finansijskih institucija, isključene su iz procesa njegove pripreme.

Predsjednik Milatović je, navode, tada istakao da netransparentnost u pripremi zakona, uz prisutnost ozbiljnih pravnih i institucionalnih nedostataka, predstavlja značajan problem.

"Predsjednik je naglasio da, pored nedostatka transparentnosti, postoje ključni elementi u samom zakonu koji zahtijevaju dodatnu pažnju i reviziju. Ukazao je na poistovjećivanje Razvojne banke sa komercijalnim bankama, čime se banci omogućava primanje depozita i obavljanje platnog prometa, dok se istovremeno predviđa njeno izuzimanje iz okvira zakona koji uređuje osnivanje, poslovanje i kontrolu kreditnih institucija. Ovo predstavlja ozbiljno odstupanje od evropskih pravnih standarda koji osiguravaju stabilnost finansijskog sistema", dodaje se.

Pored toga, Predsjednik države je upozorio da Zakon nedovoljno jasno definiše i druga važna pitanja, kao što su: javnost rada Razvojne banke, uloga Centralne banke u kontroli njenog poslovanja i izvještavanja, kao i u imenovanju članova organa
upravljanja ovom institucijom.

"Nedovoljan stepen nadzora Centralne banke Crne Gore kao regulatora nad radom Razvojne banke ne doprinosi transparentnosti niti usklađenosti sa domaćim i evropskim propisima.

Predsjednik države smatra da je osnivanje Razvojne banke u Crnoj Gori potrebno, ali po uzoru na međunarodne standarde, a ne na netransparentan način i uz zakonsko rješenje koje nije u skladu sa najboljim evropskim praksama.

Imajući sve navedeno u vidu ovako definisan zakonski okvir može dovesti u pitanje finansijsku stabilnost i funkcionalnost banke, te imati ozbiljne posljedice po privredu i građane", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Oko ove Spajić Vuković Radović katadtrife predsjednik je u pravu. Niko se toga nfće sjetiti kad se uđe u krizu.