16 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

17.10.

22° / 16°

Petak

18.10.

20° / 16°

Subota

19.10.

19° / 15°

Nedjelja

20.10.

18° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 14°

Utorak

22.10.

17° / 16°

Srijeda

23.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Adžić: Crnogorci i Srbi nijesu jedan istorijski narod

Politika

Comments 3

Adžić: Crnogorci i Srbi nijesu jedan istorijski narod

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Novak Adžić, predsjednik Crnogorske evropske partije

Onima, u brojnim političkim i crkvenim i drugim, oblandiranim, regimentama, odnosno, velikosrpskim asimilatorima, raznih profila, crnogorskog identiteta,  koji tvrde iz političkih i ideoloških motiva (a koji pokušavaju da negiraju crnogorsku istorijsku naciju) da su Crnogorci i Srbi jedan isti narod, a ne dva zasebna naroda, sa istorijskim činjenicama očito slabo ide.

Crnogorci i Srbi nijesu jedan istorijski narod u etničkom, nacionalnom, kulturnom smislu, niti imaju istu etnogenezu.

Oni su dva posebna naroda, koja imaju svoju vjekovima odjelitu istoriju.

Podsjećam na jedan fakt kojeg treba uzeti u obzir:

Nijednog Nemanjića nije rodila Srpkinja, a sve mitropolite i dinaste Petroviće rodile su Crnogorke. Inače Nemanjići su bili okupatori i osvajači prve crnogorske države Duklje/Zete i vazno je reći da je Njegoš smatrao Stefana Nemanju osvajačem Crne Gore, odnosno tada, crnogorske države Duklje i Zete, kao što je važno reći da nikada Petar Prvi i Petar Drugi Petrović Njegoš nijesu u svojim djelima pomenuli Rastka Nemanjica, odnosno, srpskoga Svetog Savu.

I u tome je, između ostalog, istorijska, etnička i nacionalna razlika između Srba i Crnogoraca kao formiranih naroda sa odbojenim individualitetima, u istorijskom i savremenom značenju.

Kada pomenuh Nemanjiće, valja podsjetiti da je zakonska majka Rastka Nemanjića, poznatijeg kao sveti Sava, bila Hrvatica Ana Borić, premda Bogumil monah u Žitiju Savinom piše da je majka Rastka Nemanjica bila Grkinja.

Crkva Srbije ili SPC se ponaša uzurpatorski i okupaciono u Crnoj Gori i u cilju asimilacije crnogorskog etnosa i crnogorske nacije sa ciljem da se Crna Gora pretvori u Republiku Srpsku broj 2. To ne smijemo i nećemo dopustiti.

Mi smo za striktno poštovanje Ustava Crne Gore i zakona i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali odbijamo sve agresivne radnje i akte uperene protiv državnog, nacionalnog i demokratskog, građanskog multietničkog identiteta Crne Gore.

Mi jasno kažemo nama nije u političkoj ideologiji i doktrini prihvatljivo da budemo "apstaktni građani", jer nas to ne zanima, nijesmo skloni da budemo građani bez identiteta, građani bez države, slobode i nacije.

Mi kažemo rezolutno: Mi smo - prvo Crnogorci/Crnogorke, pa onda državljani građani Crne Gore, Evropljani mediteranskog duha i istorije i, najzad kosmopoliti.

Mi od toga ne odustajemo, jer znamo da nikoga ne vrijeđamo, ali na Crnu Goru i  crnogorski subjektivitet i njen ustavno definisani građanski identitet ne damo i nikad posustati nećemo.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ivan

Svako malo neko mora da te podseća šta nisi.

chronicler

To je to. Istrajmo po svaku cijenu i bezuslovno. Naše mlako reagovanje je ohrabrilo uzurpatore našega imena i naše države. Živ bio, gospodine Adžiću, vakat je da stanemo aspidi na vrat, jer ona nas ostaviti neće.