17 °

max 19 ° / min 17 °

Petak

18.10.

19° / 17°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radoman: Kad nijesu popisni inženjering obavili dovoljno dobro - sad ubrzano rade na etnoinženjeringu

Izvor: TV E portal

Politika

Comments 1

Radoman: Kad nijesu popisni inženjering obavili dovoljno dobro - sad ubrzano rade na etnoinženjeringu

Pokušaj trajnog “rešavanja” Crne Gore: Dekan FCJK upozorava da bi potencijalno uvođenje dvojnog državljanstva bio kraj za crnogorski suverenitet i poručuje da je vrijeme za snažan odgovor - jer je to ultimativni uslov opstanka jednog društva i države

Izvor: Portal ETV

Autor: Antena M

  • Viber

Bilo je sve vrijeme jasno da Vučićevu kliku na vlasti ne zanima popis kao statistički postupak već za planiranje politikā. Potreban im je bio kakav god popis koji bi mogli proglasiti prvim slobodnim i demokratskim kako bi mogli započeti njegovu političku zloupotrebu s ciljem ustavne rekonfiguracije Crne Gore - ocijenio je u razgovoru za Portal ETV dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Aleksandar Radoman nakon što je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji dolazi iz redova Demokrata, istog dana kada su objavljeni popisni podaci raspisao Javni konkurs za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu novog Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Za dekana FCJK nema sumnje da Šaranovićev potez ima veze sa popisom.

“Isto tako je jasno da uza sve uložene resurse ne mogu biti zadovoljni rezultatima ni ovog i ovakvog, krajnje neregularnog popisa. Kad već nijesu na zadovoljavajući način obavili popisni inženjering, sad ubrzano rade na etnoinženjeringu kojim bi Vučiću trajno „rešili“ problem Crne Gore”, ocijenio je Radoman.

Servilnost Vučiću

Na pitanje Portala ETV smatra li da Šaranović prava izbjeglica u ovoj priči koristi kao paravan da bi progurao izmjene Zakona koje mogu imati dalekosežne i pogubne posljedice za Crnu Goru, Radoman je poručio da ne može biti dileme što su namjere ove inicijative kada znamo da Šaranović dolazi iz partije koja je najbesprizorniji reprezent politike udvorištva Aleksandru Vučiću i slijeđenja velikosrpskih ciljeva.

“Demokrate su, uprkos davno olinjaloj euroatlantskoj retorici, kad god je bilo stani-pani, dokazivali svoju servilnost Vučiću i svoju patološku mržnju prema ideji nezavisne, građanske i multikulturne Crne Gore. Da je i ovaj prljavi posao desubjektivizacije Crne Gore pripao Demokratama, uostalom, potvrdio je i njihov nominalni lider Aleksa Bečić izjavom da „ima razumijevanje“ za tu inicijativu”, ustvrdio je Radoman.

Ako bi izmjenama ovog zakona bilo dozvoljeno dvojno državljanstvo - građani Srbije bi mogli da glasaju na izborima ali i referendumima u Crnoj Gori. Radoman smatra da bi to nesumnjivo označilo kraj, ne samo prozapadne Crne Gore - nego i same ideje crnogorskog suvereniteta.

“Što je dakako sve vrijeme i cilj Vučićevih falangi u crnogorskoj vlasti, bilo da se s tim ciljem i javno poistovjećuju, kao bivši Demokratski front (DF), bilo da javno o tome ćute a suštinski realizuju tu politiku, kao Demokrate i PES”, dodao je dekan FCJK.

Probni balon za dalju etnofederalizaciju

Sprovođenjem izmjena Zakona o državljanstvu maltene bi garantovano bilo moguće i da se srpski jezik uvede kao zvanični - jer je za to, pored dvotrećinske većine u parlamentu, potreban i referendum na kojem bi za to glasalo 60 odsto građana koji imaju biračko pravo. Ako bi građani Srbije mogli da glasaju u Crnoj Gori, to bi bio gotov posao.

Radoman kaže da je upravo to njihova namjera.

“Pritom, insistiranje da srpski postane službeni, iako je on već u Ustavu kao jezik u službenoj upotrebi, samo je probni balon za dalju implementaciju politike koja bi u prvoj fazi dovela do etnofederalizacije Crne Gore, a dugoročno obezbijedila uslove za asimilaciju Crnogoraca i segregaciju manje brojnih Naroda”, jasan je dekan FCJK.

On je upozorio da „neman velikosrpskog fašizma“ pluralnost i građansko društvo doživljava kao smrtnog neprijatelja, te da u borbi za njihovo uništenje neće birati metode.

Krajnje vrijeme za snažan odgovor na destrukciju

Na pitanje kako komentariše to što lideri bivšeg Demokratskog fronta (DF) uprkos jasno definisanim kriterijumima guraju narativ da se Ustav može „dopuniti“, Radoman je poručio da su nas Vučićeve marionete u protekle četiri godine mnogo puta uvjerile upravo da neće birati sredstva s ciljem uništenja građanske Crne Gore.

Krajnje je vrijeme da se formuliše osmišljen i snažan odgovor na destrukciju, bez otezanja, jeftinog taktiziranja i rukavica, kako u Skupštini Crne Gore tako i na ulici. Ovo više nije pitanje ove ili one stranke, lidera ili politike, već ultimativni uslov opstanka jednog društva i države - jasan je Radoman. 

“Stoga te najave ne mogu da čude, ali nije pitanje što s Crnom Gorom namjeravaju da rade oni koji su za svoj zadatak preuzeli - bilo vlastitom voljom, bilo zbog novca ili ucjene - njezino uništenje, već što će u njezinu odbranu učiniti opozicija, akademska zajednica, civilni sektor i građani. Pomjeranje crvenih linija mic po mic u protekle četiri godine dovelo nas je u ovu situaciju kad Crna Gora samo jednom odlukom Skupštine može postati državni provizorij, provincijalni, u bijedu potonuli, okrajak proširene, doktrinom svetosavskog fašizma kontaminirane Srbije”, naveo je Radoman.

Zato je, podvlači on, krajnje vrijeme da se formuliše osmišljen i snažan odgovor na destrukciju, bez otezanja, jeftinog taktiziranja i rukavica, kako u Skupštini Crne Gore tako i na ulici.

“Ovo više nije pitanje ove ili one stranke, lidera ili politike, već ultimativni uslov opstanka jednog društva i države”, zaključio je dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Petar

Vrijeme je da se podsjetimo svih onih koji su se zdravorazumski borili za nasu samostalnost do berlinskig kongresa,za njenu obnovu 13 jula 1941, kontrorevolucionare tzv ab revolucije,i pokazati da je takvih bilo od Crmnice do Kuca i od Kolasina do Niksica,i da nismo mi tborevina no autohtona vrsta