13 °

max 21 ° / min 13 °

Nedjelja

20.10.

21° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 13°

Utorak

22.10.

22° / 14°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

20° / 14°

Subota

26.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nenezić: Šaranović poziva MONSTAT na kršenje zakona, MUP da eliminiše birače iz susjedstva

Politika

Comments 1

Nenezić: Šaranović poziva MONSTAT na kršenje zakona, MUP da eliminiše birače iz susjedstva

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanik Socijaldemokrata i funkcioner Evropskog saveza Branislav Nenezić saopštio je da izjava ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića u kojoj, na osnovu rezultata popisa, najavljuje reviziju biračkog spiska, nema nikakvog dodira sa realnošću.

Nenezić podsjeća da je Šaranović najavio da će "svaki pojedinačni podatak o biraču biti temeljno analiziran, a onda i provjeren, kako bi se utvrdio osnov upisa u birački spisak", te da će u bliskoj saradnji sa MONSTAT-om pristupiti analizi podataka dobijenih sprovedenim popisom, a koji su od važnosti za birački spisak Crne Gore.

"Ovim ministar, što nas ne čudi, pokazuje da nije ni pročitao Zakon o popisu stanovništva Crne Gore koji u članu 29 jasno kaže da se individualni podaci i upitnici za popis prikupljeni popisom koriste ISKLJUČIVO u statističke svrhe, te da iste MONSTAT ne može ustupati drugim fizičkim i pravnim licima", navodi Nenezić.

Podsjeća da je Zakonom takođe definisano da se navedeni podaci ne mogu koristiti u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

"Dakle, i najvećem pravnom laiku je suština jasna - MONSTAT ne smije sa MUP-om podijeliti niti jedan podatak više od onoga koje su podijelili sa građanima, niti se navedeni podaci mogu koristiti za eventualnu reviziju biračkog spiska. Bilo kakav zahtjev ministra Šaranovića ka MONSTAT-u tog tipa, bio bi otvoren poziv direktoru i ostalim odgovornim licima u
MONSTAT-u na kršenje Zakona o popisu stanovništva Crne Gore zbog kojeg bi oni morali odgovarati", navodi poslanik Socijaldemokrata.

Dodaje da se, s druge strane,  nada i vjeruje da će MUP vrlo ozbiljno pristupiti reviziji biračkog smisla u cilju eliminisanja birača iz susjedstva koji na nezakonit način posjeduju državljanstvo Crne Gore i neke od drugih država i koji, uprkos toj činjenici, nezakonito ostvaruju svoje biračko pravo u Crnoj Gori.

"Kako je Tužilaštvu već predat materijal ovim povodom, vjerujem da će MUP, u saradnji sa Tužilaštvom koja bi, za razliku od ove sa MONSTAT-om, bila zakonita, ukloniti sva lica koja u Crnoj Gori nezakonito ostvaruju biračko pravo, a koja su u velikoj mjeri promijenila ishod izbora u Podgorici i Kotoru, ali i ranije u Nikšiću i mnogim drugim sredinama u Crnoj Gori, svakako uključujući i parlamentarne i predsjedničke izbore", zaključuje Nenezić u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Zašto ćuti Monstat kad su gdin Maraš i dječačić iz Mup neznalice?