13 °

max 21 ° / min 13 °

Nedjelja

20.10.

21° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 13°

Utorak

22.10.

22° / 14°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

20° / 14°

Subota

26.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svjedok ratnih zločinaca i anticrnogorski šovinista s Mandićem

Politika

Comments 0

Svjedok ratnih zločinaca i anticrnogorski šovinista s Mandićem

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Srđa Trifković, srpski državljanin, anticrnogorski šovinista, negator genocida u Srebrenici, Vučićev i medijski proksi Kremlja, uslikan je danas s Andrijom Mandićem — tokom okupljanja koje je organizovao u manastiru Morača eparhijski crnogorsko-primorski ogranak Crkve Srbije (SPC) na čelu s Jovanom alijas Joanikijem Mićovićem, prisutan i protojerej Gojko Perović, etc.

Mandić je fotografiju objavio na društvenoj mreži…

Trifković, rođen 1954. u Beogradu, decenijama bio nastanjen u inostranstvu, tvrdi da je novinar i analitičar, a u novija vremena predaje na Dodikovom univerzitetu u Banjaluci.

Dok je trajao rat u Bosni i Hercegovini on je, tvrdilo se, glasnogovornik za inostrane medije samoproglašene Republike Srpske, te pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića, potom i Biljane Plavšić. Kasnije u Srbiji zvanično savjetnik Vojislava Koštunice.

Početkom 2003. Trifkovićev je svjedok odbrane masovnog kilera, bosanskog Srbina Milomira Stakića, na suđenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Stakić je u konačnom osuđen zbog zločina istrebljenja, ubistava i progona na 40 godina zatvora. U septembru 2008. svjedočio je Trifković i za račun odbrane još zloglasnijeg, gen. Ljubiše Beare — jednog od operativnih organizatora genocida u Srebrenici, kasnije osuđenog na doživotni zatvor zbog: genocida, istrebljenja, ubistva, progona.

Trifković tvrdi da je genocid u Srebrenici „mit zasnovan na laži". Opet se 2013. pojavio pred ICTY da bi svjedočio — u korist Radovana Karadžića.

Vlasti Kanade su Trifkoviću onemogućile ulazak u tu zemlju, zbog medijskih optužbi da propagira mržnju, antisemitizam i islamofobiju.

Trifković je autor nekih od knjiga i napisa koji su inspirisali Andersa B. Brejvika da 2011. u Norveškoj izvrši teroristička ubistva ukupno 77 osoba, mahom adolescenata.

Zaista, Brejvik u svome „manifestu” na više mjesta citira Trifkovića.

Vučićevi režimski mediji lansiraju Trifkovića kao komentatora, koji, između ostaloga, glorifikuje Putina i opravdava krvavu rusku agresiju na Ukrajinu.

Takođe, Trifković je anticrnogorski šovinista.

Krajem prošle godine, skupa s pojedincima iz Spajićeve vlade ili ovdašnje svetosavske jerarhije, jednim od urednika režimskoga glasila „Vijesti” etc, pridružio se kroz izjavu za medije u koordiniranom pokušaju da ukinu Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

U to vrijeme Trifković je gost ovdašnjega ogranka Crkve Srbije. Trifković je tada iznosio očekivanja da će na popisu stanovništva u Crnoj Gori broj građana koji će govoriti srpskim „značajno prevazići” one koji, kako je rekao, „izmišljeni i nepostojeći crnogorski jezik”.

Dodik je Trifkoviću ranije ove godine uručio nešto što zovu „Orden Njegoša”?!

U izjavi za medije, tim povodom, Trifković otvara sezonsku kampanju svetosavaca s pokušajem da devastiraju Negoševu grobnicu — kampanja je, pamtimo, uslijedila od strane Andrije Mandića i ostalih ovdašnjih proksija. Citiran je Trifković, kako, „uz pozdrav Dogodine u Prizrenu, svi bi Srbi trebalo da dodaju: Dogodine otkovanog Njegoša u kapelu na Lovćenu”.

A ovih dana, Trifković se oglasio u mediju bliskom Mandiću zastupajući i usvajanje Zakona o agentima stranih uticaja, koji je uperen na „otkivanje” nevladinoga sektora u Crnoj Gori. Najavljen je takav zakon upravo iz Mandićeve stranke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR