22 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 15°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević o Marku Kovačeviću: Etično bi bilo podnijeti ostavku

Izvor: PR Centar

Politika

Comments 5

Vukčević o Marku Kovačeviću: Etično bi bilo podnijeti ostavku

Autor: Antena M

  • Viber

Advokat i univerzitetski profesor Miloš Vukčević pozdravio je odluku predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića o ostavci na poslaničku funkciju, smatrajući da je to odgovoran pristup i da bi svi koji istovremeno vrše funkcije koje su u sukobu interesa trebalo da slijede njegov primjer.

Vukčević je to saopštio u razgovoru za našu emisiju "Čiste ruke", komentarišući novi Zakon o sprečavanju korupcije i mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije, kojim se eksplicitno navodi da funkcije predsjednika i potpredsjednika Opštine, te predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine, nijesu spojive sa funkcijom poslanika.

"Jasno je da ne možete u isto vrijeme biti i poslanik i donositi zakone i biti gradonačanik na kojeg će se ti zakoni odnositi. Nije trebalo da poslanici čekaju Evropsku komisiju da im da preporuku za tako nešto, nego su se mogli i sami sjetiti", ističe Vukčević za Antenu M. 

Komentarišući odluku predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da nastavi vršenje obje funkcije, pod obrazloženjem zabrane retroaktivne primjene Zakona, Vukčević ukazuje da je riječ o jednom pravnom tumačenju koje nužno i ne mora biti ispravno u ovoj situaciji, ali sve i da jeste, Kovačević treba da podnese ostavku iz drugih razloga.

"Tačno je da zakoni ne mogu retraktivno djelovati, ali pored te zakonske obaveze postoji nešto što se zove etika, pa bi u tom smislu i etično bilo, kad je već izmijenjen Zakon i kad već imamo situaciju da je Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila da postoji sukob interesa, podnijeti ostavku na jednu od ovih funkcija i time pokazati primjer građanima kako se poštuju zakoni Crne Gore, a sve da se zakon i ne krši tu je etika koje bi se morali držati", ukazuje Kovačević.

"Krajnju riječ će ipak imati sud jer u tom dijelu Agencija može samo pokretati prekršajne postupke protiv lica za koje smatra da su u sukobu interesa, ali u krajnjem će kroz prekrišajni postupak odlučiti sud jer je sud jedini autoritativni tumač zakona i njegova je poslednja", zaključio je Vukčević.

Razgovor poslušajte u našoj emisiji "Čiste ruke", danas u 15.45h.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

A od kad heroji 30og ubijenog avgusta poštuju i poznaju etiku i moral?

Bajo

Čus. Marko Kovačevic i etika. Četnici i etika. Pristalice ratnih zločinaca i etika . Ne budite smijesni. Ostetio je Opstinu Nikšic za 9,5 miliona eura. Tuzba mu visi nad glavom. Posto je poznat kao velika kukavica , nikada taj nece dati poslanicki imunitet .