13 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koprivica: Izjasnio sam se kao Srbin, srpski jezik ima moju podršku

Izvor: Vlada Crne Gore

Politika

Comments 30

Koprivica: Izjasnio sam se kao Srbin, srpski jezik ima moju podršku

Izvor: RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjedik Vlade Momo Koprivica saopštio je, govoreći o rezultatima popisa, da srpski jezik  kao službeni ima njegovu podršku i da se na popisu izjasnio kao Srbin. 

"To nije jezik kojim govori samo jedna nacija, već i pripadnici ostalih nacija. Srpski je jezik onih ljudi koji su svoji na svome u Crnoj Gori, koji su konstitutivni. Ali dodajem da sam zastupnik dijaloga. Pitanje jezika kao i ostala pitanja zahtijevaju dijalog, a ekstremisti sa bilo koje strane u Crnoj Gori, i sufleri spolja neće biti od pomoći", rekao je Koprivica u emisiji TVCG Budimo budni - Pitajte Vladu.

Kaže da se na popisu pisao kao Srbin, ali da je porazan narativ medija iz regiona koji su, kako kaže, isticali da je došlo do "porasta srpstva" u Crnoj Gori implicirajući da su na to uticale službe. 

"Takve priče o operativnom djelovanu odbacujem kao poražvajuće. Crna Gora je moja matična država, i grob i kolijevka. Nemam rezervnu državu", poručio je Koprivica.

Istakao je da od izvještaja Evropske komisije u oblasti pravosuđa očekuje konstataciju napretka. Najavio je i formiranje pravosudne policije. 

"Pravosudna policija i njeno uspostavljanje je cilj ove Vlade. Već je sačinjena radna verzija nacrta zakona i radimo a pravno tehničkom usaglašavanju teksta", kaže Koprivica. 

Dodaje da će formiranje pravosudne policije rasteretiti rad službenika Uprave policije, koji su deficitarni kadar.

U odgovoru na pitanje o slučaju "Tunel", u kojem niko od nadležnih nije odgovarao, Koprivica kaže da je do tog događaja došlo prije početka mandata 44. Vlade.

"Evidentno je da u tadašnjem bezbjednosnom sektoru niko nije snosio odgovornost. Evidentno je da nijesu procesuirani oni koji su bili na pozicijama. Neophodno je da ta afera dobije svoj epilog", kaže Koprivica.

Komentari (30)

POŠALJI KOMENTAR

Anonimus

@chronicler tačno tako. Baš bih rado da ga vidim kako bi ga Srbi u Beogradu pogledali podignuta nosa kada otvori usta.

Pavle

@gmaz gospodine dragi, ostavite se vi tehničkih pitanja, pismen sam ja nadasve i više nego što mi je potrebno. Pozabavite se vašom mržnjom i zaslijepljenošču. Taj lik o kome govorite je nebitan, niti nedje i znam ko je. To što vi mislite i osjećate, i ne samo vi, to je razarajuće nažalost. Pozdrav.

crvena_linija

Velika stvar što srpski jezik "ima tvoju podršku", a tu tezu o konstitutivnim (narodima) u CG slobodno odbaci jer naš Ustav ne prepoznaje "konstitutivne narode". Pravniče, tako ti prava i pravnog savjetnika, vi biste malo na mala vrata da pokucate. Otvoriti vam se neće!