18 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Baković: Glasajte 16. oktobra, a svaki pritisak prijavite!

Politika

Comments 0

Baković: Glasajte 16. oktobra, a svaki pritisak prijavite!

  • Viber
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković pozvao je građane da glasaju po svojoj volji jer niko nema pravo da utiče na njih, a da onoga, koji to pokuša, prijave instiutucijama.

Baković je u CDT-ovom Info centru govorio u okviru kampanje "Glasaj slobodno".

"Niko nema pravo da birače da utiče a ako to neko čini, prijavite to institucijama. Glasajte slobodno, to je vaše suvereno pravo", poručio je Baković.

Baković je prije nekoliko dana razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova,  kao i sa  predstavnicima DIK-a.

Kako je rekao, Državna izborna komisija ga je informisala da za 533 građana nije određeno biračko mjesto.

“Ne smijemo dozvoliti u 21. vijeku da neki građanin zbog propusta državnog organa ne može da glasa. Bez obzira ko je na čelu ministarstva, da li je vlast ili opozicija, niko nema pravo da kaže da se birački spisak nije mogao urediti, to je njihova obaveza”, poručio je Baković.

Ombudsman, prema riječima Bakovića nije imao nijednu pritužbu o povredi izbornih prava. Političari pokušavaju da pridobiju građane i to je njihovo pravo, ali mora postojati određena granica, naročito kada su posrijedi djeca, upozorava Baković.

“Što se tiče korišćenja djece u kampanji, mi smo se već oglašavali. Političari koriste sve načine da pridobiju građane, ali moraju postojati granice. Politička kultura mora da se gaji, mora da se vodi računa šta se govori, kakve spotove će snimati”, pojasnio je Baković.

On smatra da će građani procijeniti na kraju hoće li kazniti ili nagraditi one koji su zloupotrebljavali npr. djecu u kampanji.

Upitan u kojim slučajevima im se građani mogu obratiti, Baković je naveo -ukoliko je na njih neko uticao, ili ih je neko pitao za koga su glasali.

“To nije naša nadležnost direktna, ali naša institucija će se uključiti. Mi se nećemo libiti, stoga pozivamo građane, NVO, da ako imaju saznanja da je nečije pravo povrijeđeno, mi ćemo se opredjeljivati – da li ići prema tužilaštvu ili ćemo mi u našoj proceduri rješavati”, kazao je Baković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR