12 °

max 21 ° / min 12 °

Subota

05.10.

21° / 12°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

20° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poraz Pobjede

Stav

Comments 9

Poraz Pobjede

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Mirjana Kostić

Neko je odlučio da porazi "Pobjedu”, drugi put u istoriji najstarijeg poslijeratnog crnogorskog medija. Prvi put je u prošlom vijeku, početkom ratnih 90-ih, u vrijeme tzv. „patriotskog novinarstva“ tada jedini dnevni list u Crnoj Gori porazio sam sebe, sopstvenim snagama. I trebale su godine da se spere ratno-huškačka ljaga s imena i velikosrpsko mastilo zla, laži i dezinformacija sa stranica crnogorskog dnevnika. Tridesetak godina kasnije, odlukom o smjeni dugogodišnjeg direktora i glavnog i odgovornog urednika Draška Đuranovića, "Pobjeda" je još jednom poražena. Mučkim udarom u vrh glave kažnjena je, ovoga puta, zbog profesionalne, odgovorne, kredibilne i časne medijske misije. Obezglavljena je zato što nije zaboravila antifašističke vrijednosti na kojima je utemeljena oktobra 1944, zato što je imala jasan vrijednosni izbor i istinu kao orijentir, ali i zato što je pružila otpor novoj velikosrpskoj ofanzivi na Crnu Goru, zato što nije pristala da postane postizborni plijen postavgustovskih većina, zato što je u poganom preletačkom vremenu ostala jedna od rijetkih crnogorska institucija što se ne šće u lance vezati.

Činjenica da je "Pobjeda" poslije deset burnih godina osvanula bez imena Draška Đuranovića u impresumu i, što je još bitnije, bez njegovih osvrta, analiza, komentara, da Kult više neće uređivati Tanja Pavićević, da će ekipa vrsnih novinara i vrijedni tim koji je odnjivio pasti u nemilost ili ostati na ledini - poraz je ne samo tog lista, već i crnogorskog novinarstva. I još jedna u nizu opomena državi koja se rastače na očigled svih i sve više liči na razbijeno ogledalo.

Ono što je do prije koju godinu bilo nezamislivo, postalo je stvarnost. Paralelno sa osvajanjem zakonodavne, izvršne i djelimično sudske vlasti, krenula je i beskrupulozna bitka za medije kao četvrtu granu vlasti. Uz samo nekoliko časnih izuzetaka, među kojima je bila i "Pobjeda", sedma sila je istakla bijelu zastavu i predala se dragovoljno, brže no što je iko očekivao. Podatak da je više od 80 odsto medija u našoj formalno nezavisnoj državi i formalno u srpskom vlasništvu - vjerovatno je svjetski presedan. Treba tom fenomenu dodati i lokalna i neregistrovana glasila koja su javni prostor premrežila i zagadila srpsko-ruskim narativom. I posebno istaći ključni trogodišnji doprinos tzv. Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore, čiji je osnivač država, porobljavanju crnogorske medijske scene.

U državi zarobljenoj bratskim zagrljajem, opkoljenoj iznutra, s ozbiljnom suicidnom dijagnozom, slobodni mediji su čist višak. Poželjna su samo udvornička glasila s povezom preko očiju, prostor za partijsku promociju i uhljeljavanje, držači mikrofona koje boli uvo za sopstvenu državu. Draško je to, danas nažalost dominantno klimoglavo i kukavičko, novinarstvo prezirao. Zato više nije na čelu Pobjede. Dio zaposlenih s pravom je zatražio javno objašnjenje zašto je njihov urednik smijenjen, ali teško da će ikada dobiti normalan i pošten odgovor.

Nagomilalo se u ovih nekoliko godina previše pitanja bez odgovora, nataložilo previše ćutanja, premnogo poraza i premalo pobjeda. Zato je Pobjeda koju je uređivao Draško Đuranović, Pobjeda koja je istraživala, razotrkivala, upozoravala, pojašnjavala, Pobjeda  koja je opstajala u neravnopravnoj borbi tradicionalnih i novih medija, Pobjeda koja je prkoseći  osvitala zorom -  bila i simbolična svakodnevna pobjeda, tako važna, okrepljujuća i ljekovita za raspolućenu i rastrzanu crnogorsku državu i društvo.   

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Bravo

@Nestatisno i nije došao bez neke za lijepe oči!

Pivljanin

Ovome sramnom činu treba odgovoriti adekvatno ,predlažem da Draško oformi ekipu iskrenih novinara iz Pobjede i osnuju nove novine moj predlog je da se zove Nova Pobjeda ili Crnogorska Pobjeda .Predlažem ako su u pitanju novčana srestva da svi Crnogorski građani kojima je stalo do Crne Gore, bez obzira na vjeru i naciju kao dijaspora i Crnogorski biznismeni organizujemo dobrovoljni prilog za osnivanje novoga lista .

Nestatisno

Podsjetimo, došli su emisari Statisa zbog čijeg se zakupa svetog stefana, prevrnula koalicija i skupština i ušlo u krizu. Ne mogu bjelosvjetski foliranti imati i voditi nacionalne institucije. Ja ga nijesam doveo.