23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Program "Evropa Sad 2" – novi inflatorni udar

Izvor: Eurostat

Stav

Comments 7

Program "Evropa Sad 2" – novi inflatorni udar

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Gordana Radojević

Vladin program "Evropa Sad 2", koji predviđa značajno povećanje minimalne i prosječne cijene rada, donosi sa sobom niz ekonomskih izazova koji će negativno uticati na privrednike. Na osnovu dostupnih podataka, jasno je da će implementacija ovog programa dovesti do povećanja prodajnih cijena zbog nekoliko ključnih aspekata:

1. Povećanje troškova poslovanja Minimalna cijena rada će se uvećati za 19,3%, sa 565,6 eura (bruto) na 675,1 eura, u tekućoj poslovnoj godini. Ovo predstavlja neplanirani trošak za poslodavce u 2024. godini, naročito one koji zapošljavaju radnu snagu sa nižim nivoom stručne spreme. Povećanje troškova poslovanja neminovno će dovesti do povećanja cijena proizvoda i usluga. Na primjer, pekari će morati povećati cijenu hljeba, poljoprivrednici cijenu mesa, mlijeka, voća i povrća, a industrijski proizvođači cijenu hrane i pića. Ovaj talas poskupljenja možemo očekivati već od novembra 2024. godine;

2. Nesklad između rasta cijene rada i rasta proizvodnje Prosječna cijena rada raste znatno brže nego ukupna proizvodnja roba i usluga u Crnoj Gori (BDP). Dok je prosječna cijena rada (bruto zarada) u odnosu na 2019. godinu adminstrativnim mjerama uvećana za 14% do 2023. godine, bruto domaći proizvod u istom periodu povećan je za 8%, dok je u nekim u sektorima poput poljoprivrede čak i smanjen (-3,3%). Ovaj nesklad vodi ka rastu cijena domaće proizvodnje, što se već desilo u Crnoj Gori gdje su cijene hrane povećane za 45%, u poređenju sa prosječnim rastom od 29% u državama eurozone.

3. Negativan uticaj na štednju privrede odnosno investicije Povećanje prosječne cijene rada za 45% od oktobra 2024. godine, sa 883 eura na 1.280,7 eura (bruto), značajno povećava troškove poslovanja, što će negativno uticati na potencijal privrede da akumulira sredstva za nove investicije. Prema podacima Monstat-a, investicije su već smanjene za gotovo 20% u 2023. godini u odnosu na 2019. godinu. Bez novih investicija, nema ni širenja ekonomske aktivnosti, što će dalje ograničiti rast poreske osnovice i ekonomski razvoj.

4. Prirodna nezaposlenost ili  deficit radne snage Crna Gora se trenutno suočava sa stanjem prirodne nezaposlenosti, što znači da nema dovoljno radno sposobnih stanovnika (od 15 – 67. godina) koji traže posao u Crnoj Gori. Ova "nestašica radnika" je posljedica demografske krize, niskog nataliteta i emigracije. Povećanje cijene rada u ovakvom kontekstu dodatno će opteretiti poslodavce, što može dovesti do smanjenja broja radnih mjesta i zatvaranja malog biznisa. Slika govori više od hiljadu riječi. Cijene u Crnoj Gori ( crvena linija), počinju brže rasti u poređenju sa eurozonom (plava linija), od januara 2022. godine (izvor: Eurostat). Stoga, ukoliko se implementira program Evropa sad 2 u ovoj fazi razvoja naše ekonomije, odnosno poveća prosječna cijena rada za dodatnih 45%, građani mogu očekivati gubitak ne samo obećane zarade od 25%, već i gubitak one koju sada primaju.

(Uz saglasnost autorke preuzeto sa njenog LinkedIn profila)

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Veselin Boskovic

Da ti se smuce ovi ekonomisti sto su ucili iz komunistickih knjiga.Sta to proizvode Englezi nista produktivnos nikakva plate ogromne iflacija 3 posto.Neka ovo objasne komunisticki ekonomisti.

Anthropos

Povećanje minimalnih plata može da se uradi ako će to povećati produktivnost. To se u CG neće desiti. Troškovi plata učestvuju u formiranju cijena proizvoda. Ako ti troškovi rastu poslodavci će biti primorani da, ili otpuste radnike, Ili da povećaju cijene? Ali onda mogu izgubizi tržište/kupce?

BeLveder

Ova analiza, koja pokazuje šta nas od novembra čeka, neka se uzme u obzir kada se na lokalnim izborima u PG promijeni vlast i njenu osovinu bude sačinjavao DPS, da tada glasači nemaju pravo da pitaju DPS šta bi ovo sa cijenama! Zato se PES grčevito protivio skraćenju mandata skupštine PG, kako bi sa pozicije vlasti, medijskom šarenom lažom (pričom o korupciji i kriminalu DPS-a), pokušao da sanira štete u promašenoj ekonomiji koje nam slijede!