14 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vladin savjetnik za kataklizmu

Stav

Comments 20

Vladin savjetnik za kataklizmu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Nana Berger

Univerzitetski profesor i savjetnik potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Milan Popović gostujući juče u televizijskoj emisiji upozorio je na mogućnost građanskog rata ukoliko bi odbornici liste na podgoričkim lokalnim izborima, koju predvodi aktuelni predsjednik države Jakov Milatović ušli u koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista i formirali vlast u Glavnom gradu.

Njegova izjava da će ova koalicija „povećati vjerovatnoću izbijanja unutrašnjeg nasilja“ osvrćući se na ratove u Ukrajini I Gazi djeluje kao da je ispala iz nekog distopijskog romana, a ne kao nešto što bi pojedinac sa minimalnim osjećajem za težinu javne riječi izgovorio, a sa elementarnim razumijevanjem izbornih procesa čak i pomislio.

Situacija u Ukrajini je užasna, u Gazi je katastrofalna, a paralelu s lokalnim političkim previranjima koji bi prerasli u ratni sukob vidi samo Popović, jer ni najvatreniji branioci „tridesetoavgustovske većine“ nijesu prognozirali takav scenario – doduše, više zbog toga što su svoja ne baš komotna odijela zašili za udobne funkcionerske fotelje, pa se zato često koriste sintagmom o prekrajanju izborne volje. Ipak, posla za krojače bi u, po njima najgorem scenariju, možda i bilo, ali oni se ipak koriste krojačkim alatom, a ne oružjem.

Popovićeva izjava, osim što je apsurdna i što uvlači javnost u spiralu straha i paranoje, u suprotnosti je i sa Krivičnim zakonikom Crne Gore. Član 398, naime, jasno definiše izazivanje panike kao krivično djelo:

„Stav 1: Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Stav 2:  Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.“

U vremenu kada se lažne vijesti šire brže od požara, svaki glas koji poziva na paniku ili nasilje zaslužuje našu pažnju i reakciju. Besmislenost njegovog stava zapravo leži u tome što se zaboravlja da su Crnogorci i u najturbulentnijim vremenima bili vješti u očuvanju mira. Ono što je najzanimljivije jeste da Popović, čak i sa zvanjem univerzitetskog profesora, očigledno ne razumije suštinu demokratskog odlučivanja. Koalicije se formiraju, razilaze i ponovo se formiraju. To je proces koji nekada vodi do stabilnosti i kompromisa, nekada do nesuglasica i razilaženja, ali ne do rata.

Ako savjetnik potpredsjednika Vlade može slobodno da govori o građanskom ratu kao o svakodnevnoj temi, onda se postavlja pitanje ko će da nastavi ovu priču, a ko će dobiti ideju da na način na koji nije ni vjerovao da će mu u nekoj bliskoj budućnosti biti omogućeno kanališe mržnju.

U društvu u kojem se smislena retorika odavno gubi u vrtlogu političkih intriga i strahova gubi se granica između intelektualne provokacije, na koju bi jedan univerzitetski profesor mogao da se pozove i neodgovornog ispada nekoga ko obavlja funkciju u kabinetu potpredsjednika Vlade.

U svijetu koji se bori sa stvarnim sukobima, okretanje unutrašnjim demonima kroz ocjene obrazovanog pojedinca koji iznosi teze izvan racionalnih okvira upućuje na potpuno odsustvo odgovornosti i za izrečeno i za (ne)urađeno. Umjesto da svoje intelektualne kapacitete, životno iskustvo i raspoložive resurse koje mu pozicija omogućava usmjeri na otvaranje dijaloga i prevazilaženje nesuglasica, ovakav pojedinac bira zastrašivanje scenariom koji mu nije po volji. Ipak, ovaj „prosvjetitelj“ u politici nije samo zaboravio na odgovornost, već je i pokazao kako je lako probuditi nemir među ljudima stavljajući priču o odborničkim mandatima u kontekst globalnih sukoba.

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

Onogošt

Ovo je ipak za žaljenje.Bolest je svačiji. I onaj ,,demokrata"Bogdanović traži da se vojska očisti od Crnogoraca.Priprema li se ovo vlada sa ovakvim savjetnicima i izjavama za građanski rat.SNP(Dem. i DF) najveće zlo koje je zadesila Crnu Goru.Mada su pogubljrni i u rasulu !!!!

mr

Čovjek sa ovakvim mentalnim sklopom i sa ovakvom pričom, može jedino da nađe prolaz kod demonkrata! Pogledajte današnju izjavu Bogdanovića, o "čišćenju" u vojsci CG! U čemu je razlika! Čist fašizam!

Zeljko Kascelan

Ako treba,tzv.gdine popovicu,znacu da se odbranim od tebe i tebi ravnima.Ne bojim se ni zivih