Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oni su nevaljalci

Izvor: Antena M; Foto: Dragan Tomašević

Stav

Comments 2

Oni su nevaljalci

Izvor: Jutarnji list

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Robert Bajruši 

Zoran Milanović, sadašnji predsjednik Republike Hrvatske, još jednom je u inostranstvu doveo u pitanje politiku hrvatske Vlade.

On je u Crnoj Gori na samitu Brdo-Brioni izjavio da trojica tamošnjih zvaničnika koji otvoreno zagovaraju uspostavu Velike Srbije ljetos nisu trebali biti proglašeni personama non grata u Hrvatskoj.

Štoviše, hrvatski predsjednik kaže da ne vidi prijetnju Crnoj Gori od strane Srbije.

"Vi ste dva bliska naroda, trebate sve riješiti", rekao je Milanović, a prenio podgorički dnevnik Pobjeda.

Nije poznato je li za ovu izjavu dobio pohvale Aleksandra Vučića, ali zaslužio ih je jer to je teza koju je još krajem 1980-ih plasirao režim Slobodana Miloševića, da su Srbija i Crna Gora dva oka u glavi.

Sada skoro isto izriče hrvatski predsjednik, zaboravljajući nedavne litije po Crnoj Gori pomoću kojih je na vlast u toj državi došla ekipa kojoj su idoli u Beogradu i Moskvi.

Dodatno je zanimljivo da je Ured predsjednika prešutio ove Milanovićeve riječi u inače vrlo opširnom zvaničnom saopštenju. 

Republika Hrvatska je krajem jula Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, proglasila "nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".

Podsjetimo, Mandić je četnički vojvoda, čelnik prosrpske i proruske desnice. Povod je bilo to što je Skupština Crne Gore, usljed pritiska prosrpske struje u parlamentu, izglasala Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. Pritom opozicioni poslanici nisu sudjelovali u izglasavanju Rezolucije jer smatraju da na ovaj način zvanični Beograd zloupotrebljava svoj uticaj u Crnoj Gori.

Hrvatska je, de facto, dobila i podršku Evropske unije. Tako je šef Evropskog savjeta Charles Michel tada bio odgodio posjetu Crnoj Gori nakon usvajanja Rezolucije. U Hrvatskoj se niko nije usprotivio proglašenju prosrpskih političara personama non grata, pa ni Zoran Milanović.

Sada je Milanović odjednom promijenio mišljenje, na što je najprije upozorio Miro Bulj, ali sve je i dokumentovano u medijskim izvještajima, tako da nema sumnje što se događalo.

Kako su objavili crnogorski mediji, a ovom prilikom prenosimo izvještaj portala antenam.net, na pitanje o odnosima Crne Gore i Hrvatske Milanović je doslovno izjavio ovo:

"Ne želim narušiti gostoprimstvo. Odnosi su dobri, ja razumijem da neki poslanici imaju potrebu staviti akcenat na stvari koje ih tište, kao što je Rezolucija o Jasenovcu, po meni potpuno nepotrebna, to je iza nas... Proglašeni su personom non grata, ja u tome nisam sudjelovao, treba biti oprezan kad se nekome daje taj status, čak i najvećim nevaljalcima, do toga nije trebalo doći."

Ovo je sigurno prvi put da neko četničkog vojvodu titulira kao "nevaljalca". Dobro da mu nije poručio da je "zloćko".

Zatim je još malo išao niz dlaku domaćinima, pa je izglasavanje kontroverzne Rezolucije o Jasenovcu relativizovao riječima:

"Ne znam što je trebalo crnogorskom parlamentu i toj tankoj većini da glasaju za Rezoluciji o Jasenovcu. U parlamentu 60 poslanika to pitanje tumači na racionalan način i mi to vidimo."

Drugim riječima, iako je ta sporna rezolucija, kojom se današnjoj Republici Hrvatskoj tovare zločini koje su počinili ustaše u NDH, izglasana i sada je službena, time se ne treba zamarati, budući da je za taj dokument glasao mali broj poslanika u crnogorskom parlamentu. Logično se postavlja pitanje - znači li to onda da Rezolucija ne vrijedi? Sumnjamo…

Međutim, ima nešto zanimljivije u najnovijem istupu predsjednika Republike. Službene stranice Ureda predsjednika (www.predsjednik.hr) iscrpno su citirale sve što je Milanović izgovorio u utorak. Osim jednog dijela, vjerovatno slučajno (kako da ne...), a to je upravo onaj u kojem je predsjednik izjavio da četnički vojvoda i druga dvojica nisu trebali biti persone non grata u Hrvatskoj te onaj o bliskosti Srba i Crnogoraca.

S jedne strane to prešućivanje predstavlja falsifikovanje Milanovićevog istupa i dovođenje hrvatske javnosti u zabludu prikrivanjem onoga što je predsjednik doista kazao.

S druge strane, očito je da na Pantovčaku ima pametnih činovnika, kojima je bilo jasno da je Milanović opet zabrljao, pa su pokušali kontrolisati štetu tako što su ga cenzurisali.

Ovdje se nećemo baviti Milanovićevim optužbama na račun NATO saveza i omalovažavanjem Evropske unije jer to su njegove već standardne teze.

Viktor Orbán, Robert Fico, AfD i Marine Le Pen u njemu imaju osvjedočenog sljedbenika.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Samo za CG !

Milanovic razmislja kao malo dijete .Vukovi su oko nas a on ih naziva nevaljalcima .Velika neozbiljnost i povrsnost predsjednika .

Katunjanin

Mene kao Crnogorca boli sto ova novoformirana partija / CEP/ nije u PG prosla cenzus i usla u parlament. Zato sto imaju program po kojem ce se izglasati rezolucija o Srbijanskom genocidu nad Crnogorcima od 1918-1929 god. Mozda bi tada G-din Milanovic shvatio koja su ta 2 oka u glavi !