16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
‘Putin je Vučiću dao istorijsku ponudu, ako odbije, skandal je neizbježan, imaće problema i u Srbiji‘

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 2

‘Putin je Vučiću dao istorijsku ponudu, ako odbije, skandal je neizbježan, imaće problema i u Srbiji‘

Izvor: jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Piše:Vlado Vurušić

Vladimir Putin dao je Aleksandru Vučiću istorijsku ponudu, ali ako odbije Putinov poziv da posjeti Rusiju, skandal je neizbježan, poručuju iz Moskve.

Prorežimski list Vzgljad u svom komentaru otvoreno poručuje Vučiću da bi njegov nedolazak Putinu bio ne samo golemi skandal koji bi uzdrmao rusko-srpske odnose, nego i "skandal unutar same Srbije". Time upozoravaju Vučića da oni imaju "svoje ljude" koji bi mu mogli "skuhati poparu".

Upozorenje o "skandalu u Srbiji" najveća je otvorena prijetnja dosad iz Moskve Vučiću. Naime, tokom nedavne posjete bliskog Vučićevog saradnika Aleksandra Vulina, kojeg i ruski prorežimski mediji nazivaju "ruskom strankom" u srpskoj vladi, ruskom predsjedniku Putinu, uslijedio je poziv srbijanskom predsjedniku na skori summit BRICS-a u ruski grad Kazanj. No, čim je dobio škakljivi poziv od Putina, Vučić je počeo po svom starom običaju okolišati.

Okolišanje Vučića

Izvlačenje oko odlaska u Rusiju je počelo jer je Vučić dobio poruku iz Bruxellesa da se "ovaj put ne šali". Stoga je promptno najavio "imamo puno važnih gostovanja, kako klinci kažu - gužva u šesnaestercu", čime je aludirao da već ima "prijašnje dogovore" te da nikako neće moći kod Putina u Kazanj.

"Hvala ljudima iz BRICS-a na pozivu i predsjedniku Vladimiru Putinu. Imamo i New York, a već znam da ću na marginama Opšte skupštine UN-a razgovarati s najmanje šest predsjednika i najmanje sedam, osam premijera", rekao je Vučić.

Nakon toga je otišao u vojarnu u Loznicu na koji dan, da se malo sredi, ali i tamo ga je pronašao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, od milja poznat po nadimku "Putinov gubernator za Balkan", koji mu je prišapnuo da ne bi bilo zgodno "odbiti Putina", a uskoro će se na sto staviti i nova "plinska ponuda" za Srbiju. Naime, u martu 2025. ističe sporazum o ruskom (povoljnom) plinu te ga je podsjetio da trenutno samo Bjelorusija plaća plin manje od Srbije, ali se sve može promijeniti. Nakon toga je Vučić izjavio kako su ga novinari pogrešno shvatili jer nije "odbio Putina", nego je zapravo rekao "vidjećemo" te dao sebi mjesec dana za razmišljanje.

Summit u Kazanju

Podsjetimo, summit BRICS-a kod Putina će se održati od 22. do 24. oktobra. Kazanj tako postaje za Vučića vrući kazan. Vzgljad naglašava da bi za Vučića moglo biti jako nezgodno ako bi ga Putin na susretu pozvao da se Srbija priključi BRICS-u, što ne bi bilo nemoguće. Tada bi se Vučić našao u nebranom grožđu. No, Moskvi je važno da Vučića dovuče na summit BRICS-a kako bi se stvorio dojam da oni Europi "nekog otimaju", pogotovo ako se radi o kandidatu za članstvo u EU. U Srbiji se svako malo pojavi inicijativa da se okrenu BRICS-u, a ne zaboravimo da je podrška EU među Srbima pala na manje od 40 posto. No, očito je da se Vučić sada našao u nezgodnom položaju ili, kako bismo rekli, upao je u "kašetu brokava" jer ga stiskaju i iz Bruxellesa i dodatno iz Moskve koja ne želi da im Srbija izmigolji. Vzgljad napominje da će ovaj put Vučić morati potvrditi dolazak ili "se izvući a da nikoga ne uvrijedi" i smatraju da će to "biti teško".

"Vučić stalno lavira, on je najbolji ekvilibrist u Europi, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se sada izvući jer u ovom slučaju nije lako zadovoljiti obje, i Zapad i Moskvu", smatra Vzgljad.

Dvije prijetnje

"Odgovorićemo oko 10., 15. oktobra", rekao je Vučić koji je dobio dvije prijetnje: iz Bruxellesa da ne ide i iz Moskve da se ne usudi ne doći. Moskovski prokremaljski list Vzgljad napominje da se pozivi drugom državniku javno ne daju "samo tako", nego je sve unaprijed usuglašeno kako bi se izbjegle baš ovakve nelagodne situacije. Podsjetimo da je Vučić u jednom od svojih brojnih "obraćanja narodu" još prije koji mjesec znao da će "biti pozvan na summit BRICS-a" i o tome je pred njim govorio Ivica Dačić, što su zabilježile kamere. Vzgljad ističe da se takvi pozivi javno izgovaraju formalno kada je sve dogovoreno, a pogotovo se takvo što ne smije dogoditi Vladimiru Putinu, koji se ne odbija. Ruski portal napominje kako bi Vučić možda i došao, ali "mama je poručila - ne", a pod "mamom" Vzgljad podrazumijeva Ursulu von der Leyen. Ona je, kako navode, već poslala upozorenje Vučiću oko toga, što ga stavlja u vrlo nezgodan položaj, smatraju u Moskvi.

Vučić i Putin se već dugo nisu vidjeli, još otkad je počela agresija na Ukrajinu. Putinu nije dobro sjelo što Srbija kupuje zapadno oružje, a on im daje plin ispod cijene, pa ima tema za raspravu u četiri oka. Rusija se boji da im Srbija ne otplovi, iako ih Vučić stalno uvjerava da "neće uvoditi sankcije" te da "se Srbija neće odricati Rusije i Kine", ali isto tako ne može zanemariti određeno nezadovoljstvo Bruxellesa takvom srpskom politikom. Osim toga, Rusiji je važno da Vučić dođe u Kazanj i zato što joj se sve manje sviđa njegovo "približavanje" EU (nisu zadovoljni nedavnim posjetama njemačkog kancelara Olafa Scholza te pogotovo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Beogradu), bez obzira na stalna Vučićeva "obećanja" koja je sada ponovio i Aleksandar Vulin pred Putinom - da Srbija ni pod kojim uslovima neće uvoditi sankcije Rusiji, niti će u NATO, iako je stalno pod pritiscima Zapada.

Ima mjesec dana

Mjesec dana kaoje je dao sebi, kako smatraju u Moskvi, "Vučić će najvjerojatnije potrošiti ne na razmišljanje treba li putovati ili ne, nego na cjenkanje i trgovanje sa Zapadom". Pitanje je bi li mu odlazak u Kazanj progledali kroz prste, kao mnoge druge stvari, poput neuvođenja sankcija već dvije i pol godine. "Ali, mjesec dana je kratak rok jer govorimo o tome da će nepotopivi Vučić morati nadmašiti sebe ili ipak napraviti neku vrstu izbora", zaključuje Vzgljad u očitom upozorenju srbijanskom predsjedniku da je sjedenju na više stolica možda konačno došao kraj.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Ko s'đavolom tikve sadi, o glavi mu se obijaju.

Crnogorka

E pa konačno da se odluči hoće li naprijed ili nazad!