12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Petak

25.10.

19° / 13°

Subota

26.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
O'Konel: Prednosti proširenja EU nadmašuju izazove

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

O'Konel: Prednosti proširenja EU nadmašuju izazove

Izvor: Beta/N1

Autor: Antena M

  • Viber

Irska je tradicionalno jedan od najsnažnijih zagovornika proširenja Evropske unije, jer je i sama svjedok važnosti i prednosti članstva, ali taj proces nije bez izazova i mora da bude iskren i konstruktivan, izjavila je direktorka Evropskog pokreta u Irskoj Noel O'Konel.

Članstvo u EU je fundamentalno transformisalo Irsku i sada je u mogućnosti da objasni i zastupa koristi članstva i proširenja.

„Ipak, nijesmo slijepi na izazove koje će proširenje donijeti. Irska je u grupi zemalja koje vjeruju da vrijednosti proširenja nadmašuju izazove, ali ne možemo da ih ignorišemo“, rekla je O Konel u razgovoru sa grupom novinara iz Srbije koji su bili u medijskoj posjeti Dablinu u okviru projekta „Puls Evrope“.

O'Konel je rekla da EU mora da bude realna u pogledu reforme i poboljšanja svojih institucija i procesa odlučivanja da bi bila spremna za proširenje, da bude iskrena o izazovima koje će donijeti proširenje i da se konstruktivno angažuje sa zemljama kandidatima.

„Irska će nastaviti da podržava proširenje, ali taj proces mora da bude urađen na način koji funkcioniše i za zemlje kandidate, da bude inkluzivan, konstruktivan proces, a ne nametnut odozgo“, istakla je O'Konel.

Prema istraživanju Evropskog pokreta u Irskoj, 57 odsto građana te zemlje podržava proširenje.

O'Konel ističe da je proširenje danas geopolitički imperativ i da će proširena, mirna, sigurna i prosperitetna Evropa donijeti koristi svim građanima EU.

„Mi to u Irskoj veoma snažno osjećamo zbog naše istorije i onoga što smo postigli za pet decenija našeg članstva“, rekla je.

Zahvaljujući članstvu u EU, navela je O'Konel, Irska je od male, siromašne zemlje sa zatvorenom ekonomijom fokusiranom na poljoprivredu, postala jedna od najbogatijih i najuspešnijih članica EU sa nevjerovatno visokim prilivom stranih direktnih investicija.

„Članstvo u EU omogućilo je da razvijamo mala i srednja preduzeća, da izvozimo naše proizvode i da imamo pristup jedinstvenom tržištu od 450 miliona ljudi. Kao mala nacija od 5,5 miliona ljudi, sada se takmičimo ne samo na evropskoj nego na globalnoj sceni“, kazala je O'Konel.

Pored ekonomskog napretka, pridruživanje evropskoj zajednici Irskoj je donijelo velike društvene promjene.

Šefica odsjeka za komunikacije u Evropskom pokretu Ašli Bredi je rekla da je Irska, u kojoj je nekada bilo zabranjeno udatim ženama da budu zaposlene u javnim službama, postala otvoreno, liberalno društvo, u kojem žene danas imaju jednaka prava kao muškarci, obrazovanje dostupno svima i legalizovane istopolne brakove.

Bredi je podsjetila i da je EU igrala ključnu ulogu u postizanju mirovnog sporazuma britanskih i irskih vlasti i sjevernoirskih partija, kojim su 1998. godine okončani 30-godišnji sukobi u Severnoj Irskoj.

„Evropski parlament je obezbijedio neutralan prostor za pregovore lidera i sporazum ne bi bio moguć bez članstva u EU“, rekla je Bredi.

Irci su svjesni koristi koje je pripadnost evropskoj zajednici donijela njihovoj zemlji, što pokazuje i podatak da članstvo u EU danas podržava 84 odsto stanovnika, dok je među mladima taj procenat čak 91 odsto. Na referendumu 1973. za ulazak u tada Evropsku ekonomsku zajednicu glasalo je 83 odsto građana.

Ipak, na pitanje da li EU ide u dobrom pravcu, 49 odsto građana je reklo da, što pokazuje da Irci smatraju da EU mora da više sluša građane i da odgovori na njihove zabrinutosti i izazove s kojima se suočavaju.

Istraživanje irskog Evropskog pokreta pokazuje i da 47 odsto Iraca nije zadovoljno odgovorom EU na invaziju Rusije na Ukrajinu, a još je veći procenat nezadovoljnih (64 odsto) odgovorom Brisela na sukob Izraela i Gaze.

Iako većina Iraca (88 odsto) smatra da je važno izaći na izbore za Evropski parlament, ove godine je glasalo tek nešto više od polovine građana (50,65 odsto), što je za jedan procentni poen više nego prije pet godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR