17 °

max 19 ° / min 17 °

Petak

18.10.

19° / 17°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je vođa Hamasa  Jahja Sinvar?

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 3

Ko je vođa Hamasa Jahja Sinvar?

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Yahya Sinwar je vođa palestinske terorističke grupe Hamas, koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označile terorističkom organizacijom.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz objavio je 17. oktobra da je Sinwar ubijen tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Sinwar, 62, osumnjičen je da je navodno osmislio smrtonosni napad na Izrael 7. oktobra 2023. godine. Napad bez presedana pokrenuo je izraelski rat u palestinskoj enklavi.

Sinwar je postao glavni vođa Hamasa nakon atentata na Ismaila Haniyeha, šefa političkog biroa te grupe, koji je ubijen u Teheranu 31. jula u navodnom izraelskom napadu.

Prethodno je vodio vojno krilo Hamasa, odnosno Brigadu Iz al-Din Al-Kasam. Sinwar se nije smatrao favoritom za nasljednika Haniyeha, koji je živio u Kataru.

Khaled Meshaal, bivši politički šef Hamasa, i Khalil al-Hayya, istaknuta ličnost u političkom krilu grupe, smatrani su ljudima koji mogu preuzeti vodstvo.

Tradicionalno, Hamasov politički šef nalazi se u inostranstvu kako bi mogao putovati i održavati kontakt s regionalnim saveznicima, poput Irana i Hezbollaha. Vjeruje se da je Sinwar bio u Gazi.

Ključni razlog za Sinwarovo imenovanje, rekli su stručnjaci, njegove su bliske veze s Iranom, koji je grupi pružio finansijsku i vojnu podršku.

Oblikovan od strane izraelskih zatvora

Takođe poznat kod svojih pristalica kao Abu Ibrahim, Sinwar je rođen u izbjegličkom kampu u gradu Khan Younis u Gazi.

Njegovi roditelji, poput Haniyehovih, pobjegli su iz primorskog grada Ashkelona tokom arapsko-izraelskog rata 1948. koji je rezultirao uspostavljanjem države Izrael - ili onoga što Palestinci nazivaju "nakba" ili katastrofa.

Sinwar se pridružio Hamasu nedugo nakon što je osnovan 1987. godine i osnovao svoju zastrašujuću unutrašnju sigurnosnu organizaciju Al-Majd, čija je glavna svrha bila pronaći izraelske špijune unutar grupe. Stekao je reputaciju nasilnika i dobio je nadimak "Kasapin Khan Younisa".

Sinwar je zarobljen od strane izraelskih snaga i osuđen na višestruke doživotne kazne za niz krivičnih djela -- uključujući ubistvo dva izraelska vojnika -- i proveo je više od dvije decenije u zatvoru.

Dok je bio u zatvoru, Sinwar je organizovao štrajkove kako bi poboljšao uslove rada i postao je vođa među zatvorenim Palestincima.

Sinwar je pušten iz zatvora 2011. godine u sklopu razmjene u kojoj je više od 1.000 palestinskih zatvorenika oslobođeno u zamjenu za jednog izraelskog vojnika koji drži Hamas.

Ubrzo nakon puštanja na slobodu, Sinwar je pratio Haniyeha na putovanju u Teheran, gdje se sreo s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bajo

Malo to djeluje kao SF . I ne vjerujem . Ali ...... niko se ne bi zakleo da ni to nije nemoguce.

Ladja

Jahja Sinvar je radio za Mosad i Izraelsku vladu u zatvoru je preskolovan dat mu je zadatak i pusten na slobodu on je vrlo dobro odradio sta je Mosad trazio od njega pokrenuo je napad na Izrael i to je bilo dovoljno Natenjahu da napravi od Palestinaca groblje.

čitalac

U Izraelu živi 2 miliona arapa (pogrešno zvanih palestinci). Rade u državnoj službi, pripadnici su IDF-a, a imaju i sudiju vrhovnog suda. Prije ovog rata 47% izraelskih arapa (palestinaca) je doživljavalo Izrael svojom državom. Nakon početka rata taj procenat je skočio na 74%.