21 °

max 21 ° / min 14 °

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 14°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 12°

Petak

25.10.

20° / 14°

Subota

26.10.

21° / 15°

Nedjelja

27.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Američke izborne ankete: Ko vodi – Haris ili Tramp?

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Američke izborne ankete: Ko vodi – Haris ili Tramp?

Izvor: BBC

Autor: Antena M

  • Viber


Izbori u SAD su ispočetka trebalo da budu praktično revanš utakmica, ali se to preokrenulo naglavačke kad je predsjednik Džozef Bajden okončao kampanju i podržao potpredsjednicu Kamalu Haris, navodi BBC.

Veliko pitanje sada je – hoće li Amerika dobiti prvu predsjednicu ili drugi mandat Donalda Trampa?

Ko vodi u nacionalnim anketama?

Haris je stekla blago vođstvo nad Trampom u nacionalnim prosječnim anketama otkako je ušla u trku krajem jula, a i dalje vodi.

Haris je doživela skok brojki u anketama u prvim nedjeljama kampanje, stekavši krajem avgusta prednost od skoro četiri procenta.

Ali brojke su relativno stabilne od početka septembra, čak i nakon jedine debate između dva kandidata održane 10. septembra, koju je gledalo skoro 70 miliona ljudi.

I dok su nacionalne ankete koristan vodič koliko je popularan kandidat širom zemlje, one nisu nužno precizan način za predviđanje rezultata izbora.

To je zato što SAD koriste sistem elektorskog koledža, u kom svaka savezna država dobija određeni broj glasova otprilike u skladu sa veličinom njenog stanovništva.

Slobodno je za osvajanje 538 elektorskih glasova, tako da kandidat treba da osvoji njih 270 da bi pobedio.

U SAD ima saveznih 50 država, ali zato što većina njih skoro uvek glasa za istu stranku, u realnosti postoji samo šačica država u kojima oba kandidata imaju šanse da pobijede.

To su države u kojima se izbori dobijaju i gube, i poznate su kao države „bojnog polja“ ili „kolebljive“ države.

Ko vodi u anketama u „kolebljivim“ državama?

U ovom trenutku su ankete veoma tijesne u sedam država koje se smatraju kolebljivim na ovim izborima, a nijedan kandidat nema odlučujuće vođstvo ni u jednoj od njih, prema prosjecima u anketama.

U Arizoni, Džordžiji i Sjevernoj Karolini, vođstvo je prelazilo iz ruke u ruku nekoliko puta od početka avgusta, ali Tramp sada već nekoliko nedjelja ima malu prednost.

Slična je priča u Nevadi, ali sa Haris koja je u ovom trenutku u neznatnoj prednosti.

U tri preostale države – Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin – Haris vodi od početka avgusta, ponekad za dva ili tri procenta, ali u posljednjim danima ankete su postale značajno tješnje.

Sve te tri države bile su demokratska uporišta prije nego što ih je Tramp pretvorio u „crvene“ države na putu do osvajanja predsjedništva 2016. godine.

Bajden ih je preoteo 2020. godine i ako Haris bude uspjela da učini isto, onda će se naći na dobrom putu da osvoji izbore.

Dobar pokazatelj u kolikoj mjeri se trka promijenila otkako je Haris postala demokratska kandidatkinja jeste podatak da je onog dana kada je Bajden napustio trku kaskao za Trampom skoro pet procenata u prosjeku u sedam kolebljivih država.

U Pensilvaniji je Bajden kaskao skoro 4,5 procenata kad je izašao iz trke.

To je ključna država za obje predizborne kampanje jer ima najveći broj elektorskih glasova od svih sedam i stoga njeno osvajanje olakšava stizanje do neophodnih 270 glasova.

U ovom trenutku, ankete ukazuju na to da su Kamala Haris i Donald Tramp na nekoliko procenata jedno od drugog u svim kolebljivim državama – a kad je trka toliko tijesna, veoma je teško predvidjeti pobjednike.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR