13 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protesti zbog odluke poljskog radija da sve novinare zamijeni vještačkom inteligencijom

Izvor: Pixabay, ilustracija

Svijet

Comments 0

Protesti zbog odluke poljskog radija da sve novinare zamijeni vještačkom inteligencijom

Autor: Antena M

  • Viber

Radio stanica iz Poljske izazvala je kontroverzu i negodovanje nakon što je otpustila sve novinare, a zatim ponovo pokrenula emitovanje sa spikerima koje je kreirala vještačka inteligencija.

Stanica OFF iz Krakova na jugu Poljske, novinare je otpustila prije nekoliko nedjelja, a ove nedjelje je ponovo počela da emituje i saopštila da je to „prvi eksperiment u Poljskoj sa novinarima koji su virtuelni karakteri koje je stvorila vještačka inteligencija“, prenose agencije.

Radio je saopštio da je kreirao tri „avatara“ koji su tako dizajnirani da prilozima o kulturi, umetnosti i društvenim pitanjima, uključujući i probleme LGBTQ+ zajednice, dopru do mladih ljudi.

Direktor radija Marćin Pulit je u saopštenju rekao da žele da dobiju odgovor na pitanje da li vještačka inteligencija predstavlja više priliku, ili prijetnju za medije, radio i novinarstvo.

Potez krakovskog radija izazvao je pažnju u cijeloj Poljskoj, nakon što je novinar i filmski kritičar Mateuš Demski, koji je do nedavno vodio emisiju na tom radiju, u otvorenom pismu izrazio protest „zbog zamjene zaposlenih vještačkom inteligencijom“.

"To je opasan presedan koji nas sve pogađa", napisao je Demski, dodajući da bi to moglo da otvori vrata „svijetu u kojem bi iskusni zaposlenici povezani godinama sa medijskim sektorom i ljudi zaposleni u kreativnoj industriji mogli da budu zamijenjeni mašinama“.

Demski je agenciji AP rekao da je peticiju koju je on pokrenuo do danas potpisalo više od 15.000 ljudi, kao i da je primio pozive stotina ljudi, među kojima i mnogo mladih, koji ne žele da budu zamorčići u takvom eksperimentu.

Demski je radio na Radiju OFF od februara 2022. godine i uglavnom vodio emisiju u kojoj je razgovarao sa izbjeglim Ukrajincima, sve dok sa desetinama kolega nije otpušten u avgustu ove godine. Rekao je da je to bilo posebno šokantno jer se stanica dijelom finansira iz novca poreskih obveznika.

Pulit, sa svoje strane, tvrdi da je otpuštanje uslijedilo jer je slušanost rad pala „gotovo na nulu“.

Njegova stanica je 22. oktobra emitovala interjvu koji je vodio „vještački“ spiker sa glasom poljske nobelovke, književnice Vislave Šimborske, koja je umrla još 2012. godine.

Ministar za digitalizaciju i zamjenik premijera Kžištof Gavkovski izjavio je da je pročitao pismo Demskog i da je potreban zakonski okvir koji će regulisati vještačku inteligenciju. „Iako sam fan razvoja vještačke inteligencije, mislim da se sve više i više prelaze neke granice“, napisao je ministar na platformi Iks.

"Široka primjena vještačke inteligencije mora da ide u koristi ljudi, a ne protiv njih", dodao je Gavkovski.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR