16 °

max 17 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 17°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dan nakon katastrofe u BIH: Broj žrtava ipak manji nego što je juče objavljeno, ukupno 16, 13 u Jablanici i Konjicu

Izvor: IlijasNet, spasioci u Jablanici

Region

Comments 0

Dan nakon katastrofe u BIH: Broj žrtava ipak manji nego što je juče objavljeno, ukupno 16, 13 u Jablanici i Konjicu

Autor: Antena M

  • Viber

Nastavlja se potraga za nestalima u poplavama koje su pogodile područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice u BiH. Prema posljednjem bilansu, poginulo je 16 osoba, iako je ranije saopštavano da je preko 20.

Na press konferenciji Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona objašnjeno je da je broj žrtava ipak manji i da je na području Jablanice ukupno 13 poginulih.

Jedna osoba je pronađena mrtva u Buturević Polju u Konjicu, a preostalih 12 su pronađeni u Donjoj Jablanici, gdje je situacija najkritičnija. Tri osobe su smrtno stradale i u Fojnici, stoga je zvanično ukupan broj nastradalih u poplavama u BiH do sada 16.

Ukupno je 10 osoba na području HNK za kojima se traga, od čega je njih četvoro u Konjicu, a šestoro u Jablanici.

Darko Juka, portparol Vlade HNK, potvrdio je da je trudnica, koja je juče izgubila bebu, danas u stabilnom zdravstvenom stanju.

Stanje infrastrukture

Kako je za N1 rekla Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite, za područje Konjica i Jablanice napravljen je plan za korišćenje teške mehanizacije i od ranih jutarnjih sati se počelo sa radovima.

Više od 80 trafo stanica je van funkcije na ovom području.

Kada je riječ o Varešu, prema informacijama s kojima Kovač raspolaže, rijeka Stavnja se povukla u svoje korito.

“Lokalni putevi koji su bili juče blokirani su rašćišćeni. Tunel koji je bio zatvoren pušten je u saobraćaj oko 18 sati. Sve putne komunikacije su prohodne. Ostalo je da se očisti jedna zgrada od nanosa”, kazala je.

Prema informacijama CZ Kiseljak stanje u Kiseljaku se popravlja. Vodostaj rijeka se snizio, te se voda polako povlači.

“Trenutno padavina nema. Klizišta koja su bila aktivna u Rotilju i prema naselju Višnjica se saniraju. Oko 50 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pomažu pri čišćenju i saniranju klizišta i putnih komunikacija. Životi ljudi nisu ugroženi. Pored pripradnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na terenu su i službe Civilne zaštite Kiseljak i vatrogasci Vatrogasnog društva Kiseljak”, kazala je Kovač za N1.

Stanje u Kreševu se popravlja, vodostaj rijeke se povlači.

“Najviše su ugrožena mjesta Crnački kamenik, Vranci i Deževice. U mjestu Deževice putna komunikacija je totalno odsječena. Voda nije preporučljiva za piće. Na terenu su službe Civilne zaštite Kiseljak, kao i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kreševo”, navela je Kovač.

Prema informacijama Civilne zaštite Fojnica, stanje u Fojnici se popravlja. Vodostaj je opao. Rijeka Fojnica se vraća u svoje korito. Rijeka Željeznica je malo kritična.

“Telefonska komunikacija sa dosta naselja je prekinuta. Most koji vodi ka naselju Hotigošće je oštećen i putna komunikacija je prekinuta”, navela je Kovač.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR