17 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Da priznamo Kosovo ili uvedemo sankcije Rusiji, ušli bismo u EU; Picula: Ne biste

Izvor: Antena M, diplomacyandcommerce.rs

Region

Comments 2

Vučić: Da priznamo Kosovo ili uvedemo sankcije Rusiji, ušli bismo u EU; Picula: Ne biste

Izvor: Hina, CDM

Autor: Antena M

  • Viber

 
Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula, nakon što je imenovan Za stalnog izvjestitelja Evropskog parlamenta za Srbiju, najavio je da će u ocjenama napretka Beograda ustrajavati na ispunjavanju zahtjeva koji se za priključenje Uniji postavljaju pred zemlje kandidate.

 Picula je juče tokom plenarne sjednice u Strazburu imenovan za stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, te će u narednih pet godina ispred Parlamenta biti zadužen za sve teme koje se tiču odnosa Evropske unije i Srbije.

Piculu, koji se u svojim mandatima aktivno bavio odnosima zemalja zapadnog Balkana i Unije, mediji u Srbiji bliski vlastima izdvajaju kao eurozastupnika koji ima neprijateljski odnos prema Srbiji te su njegovo imenovanje za stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju opisali i kao “guranje prsta u oko” Beogradu.

 “U proteklih 11 godina sam vodio delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. U prošlom mandatu sam bio i stalni izvjestilac za Crnu Goru i prema tome imam već jednu vrstu rezistencije na sve ono što nije opravdana kritika, što je možda ideološki ili vrijednosno obojano”, odgovara Picula.

Jedan od glavnih izazova za Srbiju svakako će, pored usklađivanja s pravnim tekovinama i vrijednostima EU, biti usklađenost s aktuelnom politikom Brisela prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, najavio je Kabinet zastupnika.

O stanju u Srbiji  Picula će jednom godišnje u ime EP-a pripremati izvještaj nakon predstavljanja godišnjih izvještaja Evropske komisije.

Srbija je status zemlje kandidata dobila u martu 2012., a pregovore o pristupanju s EU počela je 2014. godine. U pregovorima su do sada otvorena 22 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ove sedmice priznao da pregovori EU i Srbije sporo napreduju i utvrdio da to “nije zbog vladavine prava”.

 “Da priznamo (lažnu državu) Kosovo ili uvedemo sankcije Rusiji, sjutra bismo postali članica EU”, rekao je Vučić, prenijeli su srpski mediji. Iako Vučić takvu mogućnost odbacuje kao neprihvatljivu, Picula dodaje da ni to ne bi bilo dovoljno.

“Meni se čini da su to važni elementi koji bi značili da Srbija zaista mijenja odnos prema političkim procesima koji su naročito važni za nju i za njene susjede. Ali naravno da pored toga postoji cijeli niz elementa specifičnih politika koje Srbija na svom putu do svog konačnog cilja mora i ispuniti. Ne možemo redukovati to samo na jedan, dva ili tri elementa koji, koliko god da su važni, nijesu dovoljni”, rekao je Picula.

“Postoje kopenhaški kriterijumi koji možda ne zvuče spektakularno, ali su putokaz kojim su prošle sve druge zemlje. Pa će tako morati i Srbija”, najavljuje Picula. Kopenhaški kriterijimi su zahtjevi koje EU postavlja pred zemlje kandidate za priključivanje, od onih političkih, poput vladavine prava, ekonomskih i pravnih, do usklađivanja s ciljevima Unije.

“Važno je otvarati i zatvarati poglavlja i klastere, ali jednako tako je važno i jeste li nekom potrebni”, primjećuje Picula. “To je u politici realnost, očito da postoji lideri država članica EU koje iz svojih nacionalnih interesa Srbiju doživljavaju kao partnera. Koliko pri tome vode računa o cjelini situacije u Srbiji, to je pitanje za njih”, rekao je.

Napominje da ulazak u EU nije jednostavan proces. “Radi se o transformaciji cijelog društva. Kada govorimo o Savjetu, naravno da je to snažno obojen odnos preko bilateralnih interesa pojedinih država članica. Što se tiče Komisije, ona je ta koja predlaže određene zakonske mjere, određene mehanizme, ali Evropski parlament je institucija koja pored svega toga vodi računa i o poštovanju određenih temeljnih vrijednosti na kojima počiva evropski projekat”, objasnio je.

“Na nama je u EP-u da procijenimo do koje mjere je srpsko društvo napredovalo, demokratizovano, poštuje temeljna ljudska prava i koliko je osiguralo slobode medija, koliko je pravosuđe nezavisno. Ukoliko se to ne dogodi, dobre bilateralne odnose Srbije s nekom državom članicom EU-a treba notirati, ali oni na našu ocjenu iz Evropskog parlamenta malo utiču”, naglasio je Picula.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Onako samo

Tako je Picula. Oni misle da su boga za m..a uhvatili.

Toninooo!

Dobro je ovo...nedaj se Tonino!