14 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Crna Gora će biti dio zapadnog svijeta ili beznačajna pokrajina

Živa istina

Comments 3

Popović: Crna Gora će biti dio zapadnog svijeta ili beznačajna pokrajina

Autor: Esad Krcić

  • Viber

"Usvajanje Zakona o slobodi vjerispovjesti je uz ulazak u NATO jedan od najvažnijih dogadjaja u prethodnom periodu", rekao je u Živoj istini, književnik Milorad Popović koji je istakao ne vjeruje "da bi se sinoćnji dogadjaji završili bez težih posljedica da Crna Gora nije članica NATO-a".

"Kad god je Crna Gora osvajala nove elemente suverenosti, bila je pred krizom i opasnosti od sukoba", rekao je Popović koji je, podsjetivši na ranije "rušilačke demonstracije", ocijenio da je "ovo dio procesa teškog osvajanja suverenosti, suvereniteta, samostalnosti, nezavisnosti - elemenata koje je Crna Gora, kroz istoriju, dugo i teško branila".

"Sada smo u prilici da to radimo na drugi način, ali sa stalnim dilemama i opasnostima", rekao je Popović koji smatra da Crna Gora nema alternativu.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa, eventualnom, partijskom pozadinom djelovanja Demokratskog fronta uoči usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Popović je rekao da "toga ima u svakoj poltičkoj utakmici".

"Postoji rivalitet oko srpskog biračkog tijela izmedju DF-a i Demokrata koji su se do sada ukrivali pod nekom egidom gradjanstva, ali sada su definitivno pokazali da su ono što su razboriti ljudi i pretpostavljali na osnovu činjenice da su njihovi osnivači predstavnici tvrdjeg krila SNP-a", rekao je Popović dodajući da su oni (Demokrate) bili dio sofisticirane igre privlačenja dijela razočaranih, bivših glasača crnogorskih gradjanskih stranaka.

Na pitanje u vezi sa ćutanjem institucija poput CANU i Univerziteta, od kojih se, povodom DF-ovih višednevnih prijetnji krvoprolićem, iskopavanjem oružja, pozivanjem ratnih drugova i incidentom u Skupštini, niko nije oglasio osim Matice crnogorske, Milorad Popović je rekao da je riječ o dugoj tradiciji crnogorskog mediokritetstva.

"Imamo tradiciju dominacije provincijalne svijesti. Sve što je dobro i drugačije an-blok odbacujemo", rekao je Popović uz primjedbu da je "to je najslabija tačka ove nove Crne Gore bez čijeg se rješavanja ne može stabilizovati".

"Nadam se da ćemo taj segment nekom brzom evolucijom shvatiti, da ne bi našoj djeci ostavili te probleme", kazao je Popović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Radenko

Mozda je intervjuu falilo dinamike, ali suštinskih poruka nije.

štrbina

Izvini Popovići samo da dodam.Mi crnogorski narod idemo s voljom da bidnemo dio zapadnog svijeta.A više nijesmo u ranama braneći narod otrcana srpstva Srbije-da nam mogu ponovo zahvaljivat kao 1918g.

Lauda

Ne moze NATO da bude pokrice za krsenje elementarnih ljudskih i vjerskih prava. Takodje, Srbi se ne protive drzavnosti Crne Gore. Ali, Srbi se protive visedecenijskoj diskriminaciji i nametanju identiteta. I nije u pitanju da li smo "Crnogorci" ili "Srbi". Bitno je rijesiti se korupcije i kriMInaLA.