11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruski patrijarh o Lenjinu: "Zaista dobroćudna, vaistinu hrišćanska duša”

Istorija

Tag Gallery
Comments 0

Ruski patrijarh o Lenjinu: "Zaista dobroćudna, vaistinu hrišćanska duša”

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Piše: Vlado Jovanović

"Molim vas, preko vaših novina, da izrazite moje saučešće Vladi Saveza Sovjetskih Republika u vezi sa teškim gubitkom koji je pretrpljen neočekivanom smrću predśednika Savjeta narodnih komesara, V[ladimira] I[ljiča] Uljanova - Lenjina”.

Ovaj telegram saučešća potpisuje Tihon Belavin (1865-1925), ruski patrijarh, tada u ostavci, a objavljen je u izdanju lista „Известия” (br. 20) od 25. januara 1924. godine.

Originalni telegram potpisuju još trojica arhjereja: mitropolit Tihon Obolenski, mitropolit Serafim Aleksandov, mitropolit Petar Poljanski.

Tihon je docnije, 9. oktobra 1989, pribrojen liku ruskih svetitelja. Međutim, povodom smrti Lenjina – prvoga od „apostola” boljševičkih antihrista – upitan je da preko sovjetske štampe sveštenstvo i vjernike savjetuje: da li su vlasni da daju panihide i crkvene pomene Vljadimiru Iljiču Uljanovu?

"Prema kanonima Pravoslavne crkve”, kazao je između ostaloga Tihon, "zabranjeno je služiti panihidu i crkveni pomen pokojniku koji za života odlučen od Crkve.

Ali Vladimir Ilič Lenjin nije isključen iz Pravoslavne crkve od strane najviše crkvene vlasti i stoga svaki vjernik ima pravo i mogućnost da ga pominje.

Idejno, Vladimir Iljič Lenjin i ja smo se, naravno, razlikovali, ali imam informacije o njemu kao osobi dobroćudne i vaistinu hrišćanske duše”.

Lenjin nije pokopan, kako to dolikuje smrtnicima, već je primjenjena imitacija crkvenoga postupka objave „svetitelja”. Njegovi posmrtni ostaci su balsamovani, a tijelo izloženo u sarkofagu unutar Kremlja (Мавзолей Ленина).

Osim Tihonova i nabrojanih mitropolita, dirljivo saučešće je ispred Ruske crkve uputio i mitropolit Evdokij Meščerski, tadašnji predśednik Sv. Sinoda.

Ruska crkva o Lenjinu vjecnaja pamjat njegovoj mnogostradalnoj hriscanskoj dusi

Savremena Ruska crkva, podśetimo, slijedi tradiciju Patrijaršije koju je Josif V. Staljin u sadašnjem formatu i sa postojećom titulom patrijarha utemeljio 8. septembra 1943. godine.

Dokumenti Staljin utemeljio sadasnju moskovsku patrijarsiju na mnogaja ljeta dragi josife visarionovicu

Po smrti Staljina, 1953. godine, i on je mumificiran, te „hodočasnicima” izložen na „poklonjenje” pokraj Lenjinova sarkofaga. Ali, Staljinovu mumiju su izbačili 1961. iz mauzoleja, te ga tajno, noću, pokopali u jednome od dvorišta Kremlja.

Lenjinov mauzolej, odlukom državnih vlasti, 2012-13. godine je temeljno rekonstruisan. Za pośetioce je otvoren utorkom, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

Dva puta godišnje, mauzolej se zatvara za javnost, radi „preventivnoga održavanja” Lenjinove mumije.

U novija vremena, iznad Lenjinove mumije je – pravoslavni krst!

Simbioza ruskih državnih i crkvenih vlasti je tradicionalna i prije komunista i davno porijeklo ima s početka 18. vijeka. Imperator Rusije je tada samovlasno ukinuo patrijaršijski tron, a za upravljanje administrativnim crkvenim poslovima odredio izaslanika, laika iz državnih struktura: ober-prokurora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR