12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
VLADICA VON MONTENEGRO, Car Rusije, Patrijarh Carigrada, Sinod Grčke – glave Istočno-pravoslavne crkve (1849)

Istorija

Tag Gallery
Comments 2

VLADICA VON MONTENEGRO, Car Rusije, Patrijarh Carigrada, Sinod Grčke – glave Istočno-pravoslavne crkve (1849)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

„Die Grenzboten”, poznati njemački časopis za politiku, književnost i kulturu, štampan je od 1841. do 1922, najprije u Lajpcigu, zatim u Berlinu.

Pronašao sam jedan interesantan osvrt. Austrijski Srbi i Hrvati se u mađarskoj revoluciji 1848. stavljaju na raspolaganje reakciji. Za lojalnost Beču, Srbi su nagrađeni i na način što im je austrijski car manifestom od 15. decembra 1848. potvrdio izbor mitropolita Josifa Rajačića za patrijarha.

Autokefalna Karlovačka mitropolija, sa katedrom u Sremskim Karlovcima, postaće Karlovačka patrijaršija, no taj rang joj faktički nije priznat od ostalih pomjesnih pravoslavnih crkava. 

Karlovačka mitrpolija je odlukom Austrijske carevine nakon Bečkoga kongresa (1814/15) uzurpirala kanonsku teritoriju autokefalne Crnogorske mitropolije – Crnogorske pravoslavne crkve, koja se protezala primorskim oblastima van granica tadašnje slobodne Crne Gore: od Herceg-Novoga do Kotora, preko čitave Boke kotorske, uključujući Grbalj, Budvu, Pobore, Maine, Brajiće, Paštroviće – do granice sa Turskom carevinom kod Spiča (Sutomore)…

„Die Grenzboten”, povodom postavljanja Josifa Rajačića za patrijarha od strane austrijskoga cara, podśeća da Istočno-pravoslavna crkva – ili, kako pišu: „grčka neujedinjena Crkva” – nema jednoga poglavara, nego četiri nezavisne glave (häupter). Jedna od tih glava je: Vladica von Montenegro.

U to vrijeme, poglavar naše Crkve je mitropolit i arhiepiskop, vladika Petar II Petrović-Njegoš.

„Die Grenzboten” 1849. piše:

„Osim Patrijarha u Karlovcu, grčka neujedinjena Crkva ima još četiri potpuno nezavisne i međusobno razdvojene glave: Cara Rusije, Patrijarha Carigrada, Sinod episkopâ u Grčkoj i Vladiku Crne Gore”.

U izvorniku:

„Außer dem Patriarchen von Karlowitz aber hat die griechische nicht unirte Kirche noch vier ganz selbstständige und von einander unabhängige häupter, den Kaiser von Rußland, den Patriarchen von Konstantinopel, die Synode der Bischöfe von Griechenland und den Vladica von Montenegro”.

Od 1700. do 1917. Rusija nema patrijarha – poglavar Ruske crkve je de facto Car Rusije. O spektakularnoj pojavi Njegoša pred Carem Rusije, kada po svemu sudeći nosi i od svoga strica Svetoga Petra Cetinjskoga naslijeđenu bijelu pankamilavku (бѣлый клобукъ) – dostojanstvo poglavara autokefalne Crkve (αυτοκέφαλος) – „Die Grenzboten” u istome članku piše:

„Kad je Vladika prije nekoliko godina otišao u Petrograd, na Dvoru se pojavio kao prvosveštenik, u knjaževskoj odeždi svoje Crkve, izgledao je kao Bog koji je pośetio svoga suśeda mlađega Boga. Da li je Car ovo smatrao drskošću ili pažnjom, ne znamo, u svakome slučaju nijesu se čuli glasovi protivljenja”.

Iz drugih izvora mi znamo da, Njegoš i car Nikolaj II (Николай II Павлович), po prilici, imaju i ovakav dijalog:

Car: „Pa vi ste viši od mene!"

Njegoš: „Samo je Gospod Bog veći od ruskoga cara".

***


Objavljujem faksimile: naslovnicu izdanja časopisa „Die Grenzboten” (VIII, II-III, Lajpcig, 1849) i dio sa citatima (str. 196)…

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Niksa

Hvala puno na svemu sad konacno mozemo da znamo sto je istina. Eto za sve koji su bili kao i ja skepticni da smo imali automefalnu crnogorsku crkvu puno istinitih detalja. Zao mi je sto smo bili izmanipulisanii vjerovali nekima koji su nam se prestavljali kao poglavara i istino govornici.

Djuro Vičinić

G Vladimire,mnogo toga objavljujete iz stranih publikacija i ne razmišljate u kakvom ste haosu nagurali g Amfilohija. On sad ne zna koga da pozove da skrajne ove istoriske zapise ,jer to nije Ruska crkva. Ovako će svako pročitati da nas je zamajavao 25 g ,kako je CPC bila ustvari SPC.