12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Vladika Danilo, poglavar države i – najviši jerarh Crnogorske crkve” (1879)

Istorija

Tag Gallery
Comments 1

„Vladika Danilo, poglavar države i – najviši jerarh Crnogorske crkve” (1879)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

„Južno slovenstvo, Turska i rivalstvo evropskih vlada na Balkanskome poluostrvu: istorijsko-politički ogledi” je jedna u nizu knjiga o južnoslovenskim narodima u vezi s uticajem i diplomatije Ruske carevine. Napisao je Leongard Jakovljevič Dobrov. Objavljena je 1879. u Petrogradu.

Njezina aktuelnost ogledala se u činjenci da su godinu ranije evropske vlade na Berlinskome kongresu zvanično priznale nezavisnost Knjaževine Crne Gore, kao i srpske države, te da je ustrojeno bugarsko kneževstvo.
I Dobrov uočava da su Crnogorci izborom Danila Petrovića-Njegoša 1697. za crkvenoga poglavara izabrali i put oslobođenja od turske dominacije.

Mitropolija crnogorska – Crnogorska pravoslavna crkva tada je pod nominalnom jurisdikcijom Pećke arhiepiskopije („patrijaršije”). Danilo je za episkopa posvećen 1700. u mađarskome gradu Sečuju. Tamo je izbjegao srpski arhiepiskop iz Peći Arsenije III Čarnojević. No, docnije je Danilo priznao arhiepiskopa u Peći – Grka Kalnika I.
Sa organizovanjem protivturskih akcija – Dobrov ih naziva ustankom – Danilo je došao u sukob sa novim arhiepiskopom pećkim, Mojsijem Rajovićem Čurlom. Ovaj Srbin prijeti 1714. anatemama Crnogorcima ukoliko slijede Danila i suprotstavljaju se Turcima.

„A ako nas ne poslušate”, piše arhiepiskop pećki, „znajte da ću baciti na vas teško prokletstvo s zborom koji mi je Bog dao, s vladikama, kaluđerima i sveštenicima u svoj mojoj jurisdikciji da vas Gospod Bog istraži; i ne da ću vam jedan ili dva puta poslati prokletstvo, nego i svakog meseca, te se neće znati od vas ni rod ni dom. Uradite kako vas učim, i idite paši”.

Njegoš o Pećkoj patrijaršiji? (4)

Arhiepiskop pećki u jednome pismu iz 1721. mitropolita crnogorskoga Danila naziva „bednik i raskolnik arantos [prokletnik]” i tvrdi da je „suprot njega sâm Bog stao, a čestiti ga se Car [Sultan] omazulio [odrekao ga se], ni ja njemu ne mogu biti prijatelj ni po jednom načinu; no i sad i svagda hoću da nikako on nije u tom vilajetu meždu vami” i „možete ga istrebiti izmeždu [sebe] vrlo lako”, etc.

Njegoš o Pećkoj patrijaršiji? (5)

Vladika Danilo je, dakle, udario temelje vladičanskoj i knjaževsko-kraljevskoj dinastiji Petrovića-Njegoša za pregnuće obnovama srednjovjekovne državne nezavisnosti i autokefalije katedre na Cetinju. 

NOMOKANON Svete i Velike Hristove Crkve: Autokefalna Mitropolija Crnogorska

Kako primjećuje 1878. i ruski istoričar, protojerej Leonid Porfirijevič Petrov, i Njegoši su…

„…branili nezavisnost Crnogorske crkve”.

НѢГОШЕЙ и независимость Черногорской Церкви (1878)

Mimo samoupravne Pećke arhiepiskopije i njoj nadređene Vaseljenske patrijaršije, vladika Danilo je uspostavio 1714-1715. i crkvene veze sa Rusima.

O vladici Danilu, Leongard J. Dobrov, između ostaloga, piše:

„Предводитель возстанія Даніилъ Нѣгошъ, избранный главою государства, былъ въ то же время и митрополитомъ, т. е. высшимъ іерархомъ черногорской церкви. За нимъ слѣдуютъ государи митрополиты”.

U prijevodu:

„Predvodnik ustanka Danilo Njegoš, izabrani poglavar države, bio je u to vrijeme mitropolt, tj. najviši jerarh Crnogorske crkve. Za njim sljeduju gospodari-mitropoliti”.

***
Objavljujem faksimile iz knjige L. J. Dobrova („Южное Славянство, Турція и соперничество европейскихъ правительствъ на Балканскомъ полуостровѣ. Историко-политическіе очерки”, Petrograd, 1879, str. 296-297)…

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Brzo Mejsanje

Malo sam čitao i na prvi pogled je jasno da su ove razbacane i neuke kvazi-teze. Ovo je recept, stavi ulje u vodu i brzo mješaj da se sjedine, i ono jes da ne ide.. ali bar da liči na nešto u oku posmatrača. Džabe mješate.. jer gle čuda, neće ulje uvodu. Vidi se to odmah.